Oczywiscie temat troche odbiegajacy od atarowskiego, ale znajomo podobny.
Oczywiscie wszyscy pamietami ze kiedys zabezpieczalo sie dyskietki przed kopiowaniem nadajac sektorowi bledny atrybut, co uniemozliwialo skopiowanie dyskietki lub kopiowalo taka dyskietke bez tego sektora co bylo klapa.
Otoz mam podobnie zabezpieczona dyskietke HD na PC. No i tu mam pytanie, czy ktos moze wie jak by to ugryzdz ??? Musze ta dyskietke skopiowac, no ale wszystko sie wywala. Nawet dd pod linuxem.

2

.. a stary poczciwy za przeproszeniem DiskDupe II (/dos) ?? - wyglądał jak amigowy x-copy.

Kontakt: pin@usdk.pl

3

A czy to przypadkiem nie bylo VGAcopy ?? :)
Bo cos mnie sie wydawa ze DD to tylko jakies prosciutkie zabezpieczenia bral, a VGAc - wszystkie prawie ;)

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

4

Monsoft, jest cos jak dd_rescue ktore powoduje ze plik jest dalej czytany po napotkaniu bledu, mozesz sobie zrobic obraz nawet dyskietki z badami. robilem tak kopie jednego filmu bo mi cos plytka zmurszala :)

http://www.garloff.de/kurt/linux/ddrescue/

[ Dodano: Wto Lut 22, 2005 12:33 pm ]
oczywiscie nie wiem czy to zdejmie zabezpieczenie :)

5

spróbuj także programem Bad Copy Pro; bardzo użyteczna aplikacja

http://www.jufsoft.com/badcopy/

gep/lamers^dial

6

Najlepiej daje se rade VGAcopy, tyle ze on te bledy naprawia jak nagrywa, a wlasnie caly pic w tym, ze te bledy powinny tam byc znow :(

Jutro w pracy sprobuje ten dd_recure, bo w chacie nie mam unix'a.

A jak sie zaptrywujecie, na Xcopy pod emulatorem Amigi ??

7

Moze cos trzeba poustawiac. VGAcopy to byl jedyny PCtowy program ktory dobrze kopiowal wiekszosc zabezpieczen. Sam mam kopie dyskietki startowej FineReadera (mam tez oryginal zeby nie bylo...) zrobiona VGAcopy wlasnie. Wszystko inne zawiodlo wczesniej.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

8

Jakby to był dysk 720 kB, to można go skopiować pod Amigą w którymś z ostatnich X-Copy z włączoną opcją NIBBLE - chwyta wszystko  :D .

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

9

Udalo mi sie skopiowac programem PCUTILS. Stary z 1996 roku, ale lyknal to bez problemu i zorbil wierna kopie.

[ Dodano: Czw Lut 24, 2005 5:09 pm ]

Monsoft, jest cos jak dd_rescue ktore powoduje ze plik jest dalej czytany po napotkaniu bledu, mozesz sobie zrobic obraz nawet dyskietki z badami. robilem tak kopie jednego filmu bo mi cos plytka zmurszala :)

http://www.garloff.de/kurt/linux/ddrescue/

A z jaka opcja kopiowales ?? W moim przypadku niby robi image, ale pozniej po odtworzeniu z image dyskietka jest pusta :(
Wlasnie chcialbym, ale program zrobil image z badami, a pozniej odtworzyn na inna dyskietke z tymi samymi badami co byly. O ile to opczywoscie jest mozliwe.

10

A z jaka opcja kopiowales ?? W moim przypadku niby robi image, ale pozniej po odtworzeniu z image dyskietka jest pusta

bez opcji, ./dd_rescue device obraz
W moim przypadku chodzilo o odratowanie danych, niemniej sadzilem (blednie jak widac) ze taki obraz z 'dziurami' po badach bedzie 'kompatybilny' z metoda sprawdzenia zabezpieczenia.

Wlasnie chcialbym, ale program zrobil image z badami, a pozniej odtworzyn na inna dyskietke z tymi samymi badami co byly. O ile to opczywoscie jest mozliwe.

No to nie nada sie niestety chyba bo badow spowrotem akurat ten program nie zrobi.  Ale do ratowania danych z dyskow z badami jest nieoceniony.

11

Tak wiec zostaje stary poczciwy DOS i PCUTIL ;)