126

Ale z drugiej strony te piękne raporty ("Disk error #0 reading sector $FF20, directory length is incorrect, OK to rewrite?") występują tylko w obecności RUNEXT.SYS.

Bo mój program próbuje jakoś ratować sytuację ;)

Na razie wygląda to tak, że uruchomienie 6 razy pod rząd TEGO SAMEGO programu (?) wiesza system.

Potwierdzam, też jest tak pod emulatorem - czysta Sparta (4.20 i 4.22) bez nakładek wywala system po kilku X CLEANUP-ach.

A pytałem o CDROM.SYS, bo są tacy co pytają czy będzie w SDX 4.30 :D

127

Potwierdzam, też jest tak pod emulatorem - czysta Sparta (4.20 i 4.22) bez nakładek wywala system po kilku X CLEANUP-ach.

Nie tylko po kilku X CLEANUP-ach, ale w ogóle po kilku X-cobądziach ;) Wniosek z tego, że "bad guy" nazywa się X.COM.

Co do tego nadpisywania pamięci, to przepełnienie stosu właśnie tym skutkuje. I nie mam na myśli stosu 6502, ale tę strukturę, dzięki której funkcje SDX można wywoływać rekursywnie - do 5-6 zagnieżdżeń właśnie.

A pytałem o CDROM.SYS, bo są tacy co pytają czy będzie w SDX 4.30 :D

O sterowniku do CD-ROM-u więcej chyba wie eru i Casper. A tak na marginesie, to chętnie bym ten sterownik obejrzał  ;)

trub: wykryłem jeszcze coś, trudno to nazwać błędem, no w każdym razie jest różnica ... normalnie wpisanie w wierszu poleceń samej gwiazdki powoduje odpalenie pierwszego programu *.COM, który się znajduje na ścieżce poszukiwań. Zazwyczaj, ponieważ CAR: jest pierwsze na ścieżce, ten program to jest CAR:MENU.COM; przez tyle lat, co mam Spartę X, przyzwyczaiłem się, że gwiazdka to jest taki skrócik na MENU...

No i jak się załaduje COM430.COM zamiast COMMAND.COM, to gwiazdka nie wczytuje MENU, w ogóle nic nie robi. Wiesz coś o tym?

Co najlepsze, gwiazdka nie działa w ten sposób tylko wtedy, kiedy jest wpisana jako pierwszy znak linii poleceń. Jak dasz [spacja]* wtedy działa jak dawniej. Wykrzyknik z kolei odwrotnie, działa tylko jako pierwszy znak, to znaczy wpisanie:

D3:>!TB.COM

działa, natomiast:

D3:>      !TB.COM

już nie bardzo.

[ Dodano: 04.02.2005 01:43:22 ]
Jeszcze jedno: w COM430.COM nie działa COLD /N. Bad parameter, powiada.

KMK
? HEX$(6670358)

128

Gwiazdka w 4.22 została dodana jako znacznik komentarza (np. w autoexecu). Dlatego ci nic nie robi. Jak piszą w MS: This behaviour is by design (TBIBD) :twisted:

Wykrzyknik musi być podawany jako pierwszy znak, jest obsługiwany tak samo jak - (minus) przy wywoływaniu plików .bat. Spróbuj wywołać bata:

D1:>       -costam

i też nie zadziała, czyli TBIBD :)

Z COLD /N jest tak jak mówisz - na razie nie wiem dlaczego ale zbadam.

[ Dodano: 2005-02-04 10:29:52 ]
OK, pomyłka w kodzie COMMAND.COM. Do pobrania wersja z działającym COLD /N.

129

Rozumiem. Ale może by jednak na znak komentarza dać średnik, a gwiazdkę pozostawić w spokoju. Jeśli już i tak poprawiasz, to i design można poprawić.

Czy zmienione formatowanie komunikatów generowanych przez np. DATE i MEM to twoje dzieło?

KMK
? HEX$(6670358)

130

W 4.22 skompaktowali trochę komunikaty, żeby coś więcej upchnąć na kartridżu. Dlatego MEM jest inny. Np. w ramdysku 4.20 wyświetla:
"Ramdisk contents preserved" a 4.22 lakonicznie: "Ramdisk OK!"
Zauważ też, że datę wprowadzamy po naszemu.

Masz już wersję COM430.COM ze średnikiem. Ale nie mogę zagwarantować, że w 4.30 pierwszym uruchamianym plikiem z * będzie MENU 8)

131

Gdyby nie wiadomość o wykryciu Sweet 16, to stary komunikat ramdysku by się zmieścił  :?

Co do daty, to zauważyłem, ale podtrzymuję, że to powinno być konfigurowalne, bo się zamieszanie robi.

KMK
? HEX$(6670358)

132

Żeby datę konfigurować trzeba by mieć źródło sparta.sys. Na razie mogłem zrobić tylko prostego pacza.

133

Trub, mógłbyś wyprodukować jakąś listę zmian, ktorych dokonałeś w command.com i ogólnie w Sparcie?

Ładnie, że w com430.com jest ls, ale dlaczego to jest alias do dirs, a nie do dir? A lista zmian by się przydała, bo odkryłem to ls dopiero wtedy, gdy odruchowo napisałem to na atarynce zamiast dir.

KMK
? HEX$(6670358)

134

8) Wiedziałem, że nic się nie ukryje.
Tak naprawdę ls (jest jeszcze pwd) dodałem trochę dla zabawy, ale jak chcesz mogę zostawić.
Co do dirsa - pod uniksowym też musisz napisać ls -l żeby więcej zobaczyć. Tu też tak jest (oczywiście po /l) :lol:
Lista zmian będzie dla całej 4.30 - na razie COM430.COM miał być tylko dodatkiem do RUNEXTa.

135

Hm, hm, no ls -l muszę napisać, ale bez -l nie dostaję listingu "kompatybilnego", lecz po prostu skrócony. A tu "999 FREE SECTORS" (na dysku,  gdzie wolnych sektorów jest z pięćdziesiąt tysięcy) i tym podobne.

Może jednak lepiej usunąć z command-coma, a za to uzupełnić potem ls, cp, rm, mv itp. jako oddzielne programy do toolkita. Z twardego dysku będą się ładować szybko, nie ma co zajmować kartridża, myślę.

KMK
? HEX$(6670358)

136

Może jednak lepiej usunąć z command-coma, a za to uzupełnić potem ls, cp, rm, mv itp. jako oddzielne programy do toolkita. Z twardego dysku będą się ładować szybko, nie ma co zajmować kartridża, myślę.

Dobrze prawi. Wtedy mozna zrobic i ls i ll.

137

A pytałem o CDROM.SYS, bo są tacy co pytają czy będzie w SDX 4.30

.. w obecnej postaci nie spotkałem się z jako takim sterownikiem w postaci zjadliwej - czyli *.sys. Jedynie co - to jest programik umożliwiający kopiowanie z CD na HDD (np) - obsługuje podkat. i widzi dane w obrębie jednej sesji. Nie sprawdzałem tego z DVD - ale też powinno działać :D .

..ale coś w postaci sterowniczka, który by potrafił podmontować CD pod dowolnie wybrany drive ... ?? - heh - to byłoby nie głupie. Wówczas w zasadzie każdym programem po kopiowania można by dane przerzucać, a i w sumie uruchomić bezpośrednio z CD też by się dało.   :idea:

Kontakt: pin@usdk.pl

138

Czy ktoś ma Flash Carta (atarimax)? TXG mnie podpuścił i bawiłem się ostatnio wersją SDX dla tego urządzonka (w wersji 128kB). Poprawiłem kilka buraków w wersji ściągalnej z tamtejszego forum, a przy okazji udało mi się uzyskać dostęp do całej pamięci karta, wobec czego na urządzeniu CAR: mamy 110kB na programy! Upchnąłem co się dało i zostało jeszcze 30kB wolnego :)
Więc jakby ktoś chciał potestować 4.30 for MaxFlash, niech przemówi (można też się pobawić pod specjalną wersją Atari800Win).

139

Eh, no właśnie to jest cały problem ze Spartą X, że jest na karcie - problem z wymianą, problem z testowaniem nowych wersji, problem z zakładaniem poprawek.

Lepiej by było mieć DOS w takiej wersji, żeby całość mieściła się w dodatkowej pamięci. Bo załóżmy, że nawet zeźrodłujemy plik SPARTA.SYS, i wprowadzimy jakieś fajerwerki, to na zwykłej SDX - jak sprawdzić, czy to działa? SPARTA.SYS *musi* się wczytywać z karty.

W sumie, zamiast pisać cały DOS od nowa - a przecież najlepiej, żeby był w miarę zgodny z SDX - lepiej byłoby poprawić Spartę tak, żeby mogła działać z sektorami 512-bajtowymi. Jeśli chodzi o filesystem, można go zachować w całości, jest tylko taki problem, że rozmiar sektora jest zapisany na jednym bajcie, ale to można załatwić w ten sposób, że np. rozmiar $80 znaczy 128 bajtów na sektor, $00 - 256, a np. $02 - 512.

Daje to 32 MB na partycję (16 * 32 MB = 512 MB, z tego 288 MB bezpośrednio dostępne) i pełną prędkość dysku.

KMK
? HEX$(6670358)

140

Z Maxflashem jest fajna zabawa, bo nową wersję systemu można sobie od razu na niego nagrać z Atarki :D

Co do 512b/sektor to zawsze wydawało mi się możliwe, żeby Sparta je obsługiwała z drobnymi zmianami. Co tam jeszcze jedna poprawka... Tylko że sparta.sys to aż 7 kilo do deasemblacji :(

141

Z Maxflashem jest fajna zabawa, bo nową wersję systemu można sobie od razu na niego nagrać z Atarki :D

No wyobrażam sobie, bo ja mam ROM na flashu, założył mi Jacek. Bardzo fajne, piszę z DOS-u flash xlos.bin i za parę sekund mam to w ROM-ie.

Co do 512b/sektor to zawsze wydawało mi się możliwe, żeby Sparta je obsługiwała z drobnymi zmianami. Co tam jeszcze jedna poprawka...

Niestety, to jest nierozszerzalne w sposób kompatybilny. Czyli jeśli program zależy od wielkości sektora, to choćby się programista wziął i zesikał, to nie będzie to działać z takim rozszerzeniem. Przyczyna: lebiegi zaoszczędzili 1 bajt i zapisali wielkość sektora na jednym. W bootsektorze to jeszcze pestka, ale CHKDSK też zwraca wielkość sektora na 1 bajcie. Jak Sparta po poprawkach będzie w tym bajcie zwracać 2, to mogą być problemy.

Tylko że sparta.sys to aż 7 kilo do deasemblacji :(

Ano.

KMK
? HEX$(6670358)

142

Mads jest w Delphi, ale kod mi wygląda, że jakimś kompilatorem Pascala bez problemu dałoby się skompilować

Mi sie udalo skomilowac nowym FPC, cos jednak jeszcze jest nie tak z dzialaniem.. jest to jedna z wielu rzeczy na mojej liscie 'todo'.

143

Skoro już mowa o poprawkach do SDX: w 4.20 jest drobna porażka, jeśli chodzi o funkcję kasowania plików. W przypadku kasowania pliku zaznaczonego jako BOOT powinny zostać wyzerowane bajty 40-41 bootsektora, a to nie dzieje się  :rolleyes:

KMK
? HEX$(6670358)

144

wow - nieźle; TRUB - i znów powraca pytanie - może zrobić SDX w dwóch wersjach - na 6502 i optymalizowane pod 65c816 i DracOS na ten przykład ?? - a przy gruntownie przebudowanej wersji (5.x ??) przydało by się pozbyć "ograniczeń" partycji 16MB :D - ale to już poważna sprawa raczej.

145

przydało by się pozbyć "ograniczeń" partycji 16MB

Nad tym pracuje się  ;)

KMK
? HEX$(6670358)

146

Do przetestowania jest beta sterownika RUNEXT.SYS umożliwiającego skojarzenie rozszerzeń plików z programami, za pomocą których pliki te są uruchamiane.

Trub;- pytanie. a dało by rade zrobić skojarzenia do plików wsadowych, które mogą "po drodze" wykonać nieco więcej rzeczy. Ale ogólnie gut zajebiste - przyznac musze.
Heh- może przyszłościowo do romu sparty wrzucić ster MOUSE.SYS - bez pointer'a - dla przykładu po odpaleniu odkłada wartości x,y do odpowiednich rejestrów, a przy wywołaniu stera można by też określać frq próbkowania urządzenia ?? :) .. to pisze głównie z myślą o @14 i tym, co można by zrobic; - w sensie jakiejś nakładki - GUI na SDX.. - kto to wie.

147

Na drzewo mi tu z taki pomysłami. Na ch. komu mouse.sys w ROM?

Natomiast wcześniej wymienione poprawki, a szczególnie skojarzenia rozszerzeń z programami to bombowy pomysł.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

148

Sam pomysł sterownika mouse.sys wart rozważenia, może by przyjąć jakiś standard? A oprócz częstotliwości można by obsługiwać różne typy myszy (st/amiga/cuś).
Mouse.sys raczej nie waliłbym do car: bo mało tam miejsca, chyba że ktoś ma maxflasha z SDX 4.30 v.128kB ;).  Zarezerwowałbym je na rzeczy, które mogą być wymagane już przy starcie, czyli np. sterowniki do HDD 512b, S2I (się bardzo przyda na CAR: :D) albo CD (jak będzie) i FATów itp. A w razie czego zawsze będzie sobie można przygotować "customized" CARa i wrzucić co się chce (byleby plik<8kB).

a dało by rade zrobić skojarzenia do plików wsadowych, które mogą "po drodze" wykonać nieco więcej rzeczy

Nie za bardzo jarzę - jak to się ma do zwykłych BATów ?

149

Nie za bardzo jarzę - jak to się ma do zwykłych BATów ?

może p*.* bzdet - ale nie było by to głupie (chyba) - chodzi o to, by skojarzenie nie musiało dotyczyć konkretnie wykonywanego pliku wyłącznie, czyli by można było zrobić coś na kształt:

DOC,-ODPAL_COS.BAT

.. w pliku cfg dla RUNEXT.SYS, a bat by mógł się znajdować na ścieżce oczywiście.

.. kurde - bawiłem się ustrojstwem - działa rulu; nie wiem tylko jednej rzeczy - może niedoczytałem, ale wydaje mi się, że był ponoć problem z cold/n przy COM430.com - ale jakos tego nie zauważyłem. Wszystko jak do tej pory działa mi OK :).

Co do MOUSE - Dely - nie jestem przekonany, czy jest to na ch. i drzewo :D:D - przynajmniej powstał by jeden standart, a GUI na @14 MHZ - to kwestia wyłącznie czasu; gdyż szybkość działania w trybie turbo daje już takie możliwości.

Trub - a standart - (dec) - 203, 204 = X, Y ... i np:

device mouse /st /3000

..czyli ST mysz, frq = 3kHZ;-. No i oczywiście przydało był by się "przełącznik" typu: ON/OFF;- bo działający ster zajmie troche czasu CPU;- :D - czyli zczytywanie wyłącznie danych z myszy - i odkładanie ich w odpowiednich "rejestrach"- ;)

150

chodzi o to, by skojarzenie nie musiało dotyczyć konkretnie wykonywanego pliku wyłącznie, czyli by można było zrobić coś na kształt:
DOC,-ODPAL_COS.BAT
.. w pliku cfg dla RUNEXT.SYS, a bat by mógł się znajdować na ścieżce oczywiście.

Sprawdziłem i pokombinowałem, nawet mam za sobą pierwsze testy. Jak dalej tak dobrze pójdzie to będzie runext 0.2 :D
Składnia wpisu w runext.cfg będzie taka:
DOC,-ODPAL_COS [,parametry]

Przy okazji: w SDX 4.30 na CAR: proponuję taki minimalny konfig runexta:
EXE,CAR:X.COM
XEX,CAR:X.COM
ARC,CAR:ARC.COM,L %
bo tylko takie programy są dostępne standardowo.  Czy czegoś zapomniałem ?
Domyślny konfig się wczytuje z CAR:, gdy nie podamy parametru do runexta z bardziej wypasionym konfigiem.

był ponoć problem z cold/n przy COM430.com - ale jakos tego nie zauważyłem. Wszystko jak do tej pory działa mi OK

Bo burak był, ale się zmył ;) Zauważ że pliki podmieniałem już 3 razy  :rolleyes: