26

Thx już wiem ocb i chciałbym zbierać jakieś części i w poszukiwaniu na necie tego scalaka natknąłem się na takie cuś http://www.proton.com.pl/szukaj1a.php3?tekst=1489 i teraz który wybrać ? Na logike patrząc to chyba może być ten pierwszy. A może się myle ? Co do kabla to czy jeśli kupie powiedzmy 5m kabla to czy nie będzie jakiś problemów z przesyłem na takim długim kablu ?

27

Co do kabla to czy jeśli kupie powiedzmy 5m kabla to czy nie będzie jakiś problemów z przesyłem na takim długim kablu ?

raczej nie jak bedzie dobrze ekranowany....
kup MC1489....

"wszystko się kiedyś kończy......."

28

mój ma oznaczenie 1489AP

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

29

hej

Dałem listę części do sio2pc opartego na 1489 kumplowi który pracuje w sklepie z elektroniką. Dostarczył mi wszystko i po poruzumeniu się z R.Mausbergiem zaczałęm robić sobie kabelek i wtedy spostrzegłem że dioda którą dostałem to nie 14NT tylko 1N4148, próbowałem zdobyć jeszcze 14NT ale duży z tym kłopot - jest jakieś inne oznaczenie tej diody ?. Kumpel wyjechał na urlop i niem mam z nim kontaktu a mi SIĘ PALI :). Czy moge użyć tej diody zamiast 14NT.  Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale tu http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~pavel/ … -1489.html jest napisane o diodzie 1N914, tylko popatrzcie na podłączenie nóżki numer 7 scalaka do sio: jest do 6 a na wszystkich innych opisach do 4 ???????? Od czego to zależy, od tej diody ?????

I jeszcze jedno mam wszystkie części do sio2pc opartego na MAX232 ale znów bez DIODY,  wg opisu powinna być to dioda 1N5817, a ja mam właśnie tylko tą 1N4148 może do tego układu się nada ? Ewentulanie jest jakiś inny zamiennik tej diody ???

[ Dodano: Sro Lut 23, 2005 12:32 pm ]
własnie dorwałem diodę 1N5818 - może być ?  gosciu zapewnia mnie że to zamiennik. A jeszcze jedno czy do sio na maxie mogą iśc kondensatory 22mikrofarada ale 50V ?

Matthew

30

jeżeli twierdzi że zamiennik to będzie ok, a kondensatory mogą być (nie zawsze udaje się wyrwać na 16V)

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

31

Tyle zamieszania o jedna diode. Wystarczy jakakolwiek dioda Schotky'ego (zlacze metal-polprzewodnik) np. z rodziny BAT. Chodzi po prostu o to aby na niej byl jak najmniejszy spadek napiecia (rownie dobrze dzialalaby dowolna dioda germanowa). W ostatecznosci mozna wykorzystac 1n4148, z ktora tez powinno dzialac.