26

No w sumie tak. Jakos za szybko mi sie napisalo. Ale moze warto podlaczyc to do IDE w PC i zobaczyc czy BIOS odczytuje geometrie tak samo jak test SIO2IDE.

27

Tak, trzebaby sprawdzić co dokładnie odczytuje SIO2IDE z tej karty CF po wydaniu komendy ATA IDENTIFY DRIVE (0xEC = 236  :!: ). Stawiam na same 0xEC. Coś mi to wyglada na problemy z komunikacją (niedopasowanie sygnałów). Szkoda, że nie mam takiej karty do testów.

28

Khm, dziwne to jakieś: po podaniu $EC na COMMAND/STATUS dysk zwraca $EC na porcie danych? Przecież to są dwa różne rejestry?

KMK
? HEX$(6670358)

29

Tak, to wygląda dziwnie ale miałem takie przypadki. Żeby nie dyskutować czysto teoretycznie polecam użycie załączonego testowego softu, który wyrzuca na terminal cały sektor (512B) zwracany po IDENTIFY DRIVE (0xEC).

30

Dzis chyba nie uda mi sie tego sprawdzic, ale postaram sie.
Ale zapytam sie w jakich przypadkach to sie przytrafialo. Staram sie wykluczyc 3.3 voltowosc tej karty. W PC podpieta ta sama przelotka i zasilona 5V dziala dobrze - zastrzegam ze sprawdzalem w dosc starym PC opartym o technologie 5V wiec ... jak tam dziala, to i tu powinno. Tym bardziej ze w literaturze na temat podlaczania takich kart stoi wyraznie ze napiecie karty nie ma znaczenia, bo sygnaly o poziomach 0-3.3V sa interpretowane tak jak 0-5V....
Z tym, ze czasem w przelotce stosuje sie przelacznik zasilania (i tylko zasilania) karty 5-3.3V. To moge zrobic... no ale w PC DZIALA bez takiego przelacznika!! :)

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

31

Czyli wychodzi na to, ze karta jest zarowno 3.3 jak i 5V. Good for You  :D

32

Tak, to wygląda dziwnie ale miałem takie przypadki.

A w command/status co się wtedy pojawia? Też $EC?

KMK
? HEX$(6670358)

33

Takie problemy miałem z dyskiem, który czasami nie chciał wystartować. Wtedy po komendzie $EC dostawałem sektor z jakąś stałą wartością (chyba $BC).

34

Bez żadnych zakłóceń? STATUS normalnie, DRQ, brak błędów itd.?

Bo ja widzę na dyskach, że na czas, kiedy dysk coś robi w środku, wszystkie rejestry ustawiają się tak, jak rejestr statusu. A $BC w rejestrze statusu oznacza BUSY, więc żadnych danych nie powinno się wtedy otrzymać, najwyżej timeout.

KMK
? HEX$(6670358)

35

dobra dostałem przejścióweczkę i tak jak Pecuś wspominał nie śmiga to pod sio2ide 4.3 (sprawdzałem 4 rodzaje CF'ów firmy Kingston - szybsze i wolniejsze (128MB/256MB)), jedne zgłaszały się jako kości Samsunga a drugie Hitachi. Na każdej z nich objaw ten sam.

Ponieważ mam jeszcze gdzieś wersje 1.7 - sprawdze pod starszą wersją.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim