1

Szukam autora pomysłu ( i realizacji) covox-a w wykonaniu stereo. Czyli dwa kanały. Rozmawiałem na zlocie Lato ludziqf (chyba 2002) z kimś o realizacji covox-a na wiele kanałow. Wtedy, osiągi procka wykluczały wyciągnęcie dźwięku panad 11kHz na jeden kanał, a co dopiero na dwa. Ale w dobie 65c816 - to....  :D

A pro po: może wymienicie realizacje odłożone do lamusa z powodu prędkości 1.79MHz  :?: Czyż 14MHz nie otwiera nowych możliwości także w ramach hardware  :idea:

2

:) TMC Covox

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

3

IMHO idea Covoxa to trochę niewypał. Bardziej ciekawostka, duże obciążenie CPU, ograniczone zastosowanie, etc....

Może warto poczekać, bo może wkrótce pojawi się inne, dużo lepsze rozwiązanie odnośnie odgrywania samplowanej muzyki na Atari 8 bit (sic!) ;)

4

Wtedy, osiągi procka wykluczały wyciągnęcie dźwięku panad 11kHz na jeden kanał, a co dopiero na dwa. Ale w dobie 65c816 - to...

czegoś nie rozumiem - "a co dopiero na dwa" ?? - bo analizując logike tego zdania wynika mniej lub bardziej jasno - czarno na beżowym; :D  że odegranie czegoś na pojedynczym kanale covox'a WYŁĄCZNIE można zrobić z prędkością 11khz..., czyli na 2 odpowiednio wolniej...

polecam odpalenie choćby i tego, co wystawiłem z Epim na SV - MSX odegrany na dwóch kanałach - czyli oczywiście full stereo, próbki 8-bit, oraz PO 22,5khz na kanał. Można było więcej, ale z powodu resamplingu z 44k optymalną jakość w stosunku do zysku i strat związanych z pamięciożernością sampli ograniczyliśmy to do właśnie takiej postaci. Dodam, że na ekranie coś się jeszcze dzieje + leci sobie skrol. Oczywiście we wspomnianym przypadku wymagany jest 1MB ram (bez jednego banku - można go sobie wybrać  :twisted: - cóż, sample nieco zajęły). Dodatkowo mamy jeszcze przecie odgrywaczke do plików *.wav - to samo;- prawie może, bo sample odczytywane realtime z HDD (KMK/IDEa - i też 22khz / stereo. :D .. Poza tym, NeoTracker i tak ma więcej niż 11khz (niecałe 12) - i to na 4 kanałach, przy zaimplementowanych wszystkich effach użytych np w Protrackerze (Atari), + portamento, volumeslide.. i coś tam jeszcze. Proponuje manual do NEO.

Poza tym - przy 816 @ 14mzh - czemu nie. Moc na tyle duża, że modół to można sobie będzie odpalać w drugim procesie w czasie projekcji dema NUMEN :D:D:D:D

Kontakt: pin@usdk.pl

5

ejjj! - to zapuśćcie jakiegoś avika z tego może... ;)

I Ty zostaniesz big endianem...

6

.. heh- tylko mam wszystko - oprócz możliwości zrobienia *.avi'ka z tego;- cóż - pod emulcem nie ma jak, bo ten nie emuluje covox, czy normalnego IDE;- chyba, że VHS.... :D:D - ale ciężko coś takiego pokazać na sieci.  :twisted:

7

To zrob jak ja kiedys XRayowi - kamerka internetowa i sruuu  :D

8

Pin: przestań tak zachwalać bo mam nowe pomysły i może mi się odechcieć ich realizacji ze względu na, nazwijmy to, nasycenie sceny. :)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

9

Epi: a ja znam Twoj pomysl i zaiste "rzondzi"!  :D Oczywiscie klauzula tajnosci jest mi dobrze znana. Sam mam jednak dylemat - czekac czy montowac przetworniki C/A...  :twisted:

10

Epij - nowe pomysły ?? - to chyba dobrze. Heh - naprawie grata to przyjade.