Mam mały problemik.
Pod koniec tygodnia będę miał ATARI 65XE ze stacją LDW 2000. Załatwiłem je sobie za flaszkę wina, poprostu gość (profesor PAN-u z Krakowa) chciał ten sprzęt wyrzucić na śmieci nieznając jego wartości :D. Dzięki mojemu kumplowi, który tam pracuje sprzęt będzie mój. Piszę BĘDĘ MIAŁ bo mieszkam i pracuję w N.Sączu dlatego do Krakowca pojadę prawdopodobnie dopiero w Weekend.
Problem tkwi w tym, że przy sprzęcie nie ma kabla łączącego atari z telewizorem, z tego co pamiętam jak miałem atari w 87 roku kabel miał z jednej strony chinc-a a z drugiej wtyk antenowy. Pomyślałem że sam sobie taki zrobię, tylko że było jakieś pudełko na kablu pewnie z jakąś płytką, czy czymś tam, więc chyba nie dam rady.
Myslałem także o podłączeniu atari do telewizora poprzez wyjscie monitorowe, jeśli się nie mylę to jest to stary DIN. Znalazłem na sieci schemat pod linkiem http://www.old-computers.com/museum/har … 1&st=1
tylko, że nie wiem czy to jest widok gniazda w kompie, czy wtyczki i też czy od strony kabla czy od frontu ???? (nie smiejcie się nie jestem w tym za dobry) :oops: i nie wiem czy wogóle można podpiąć w ten sposób komputer do TV.
Pomóżcie: Ja zrobić kabel taki sam jak orginalny lub czy jest możliwe zrobienie kabelka DIN - 2 chince (audio, video) .
PS
1. Czy ktoś z was posiada na zbyciu magnetofon do atarka, chetnie kupię.
2. Gdzie mogę zdobyć SIO2PC - na dzień dzisiejszy na ALLEGRO brak. Ewentualnie czy jest to trudne do wykonania samemu (od razu mówię elektronikiem nie jestem, ale lutowować potrafię :D)?
Pozdrawiam