Sluchajcie, przeciez zrodla Sparty sa dostepne i do tego z polskim opisem...
Jeszcze inni, ale żeby Lizard nie wiedział? Redaktor działu Sparty w Syzygy? Wstyd!
Wiedział i wszyscy trzej główni zainteresowani mają podane źródła (nie wiem jak Trub, ale z tego co pisze, wnioskuję, że ma).
Wywalić to już raczej nic się nie da. Zastanawiałem się nad INDUS.SYS, ale zdaje się, że jest wykorzystywany. UNERASE.COM ma błąd i to toś poważny. Zamiast jego lepiej byłoby wstawić UNDELETE.COM z NN Tools. Jest bardziej funkcjonalny. Pakiet jest niestety shareware, autor pewnie o nim dawno zapomniał, ale prawa autorskie zostały. Zresztą i tak grzebanie w kodzie SDX jest naruszeniem praw autorskich. :)
Zmiany w urządzeniu CAR: proponuję przemyśleć pod innym kontem. Mianowice zostawić tylko to z czego się korzysta non-stop (COMMAND.COM, MENU.COM, etc.) i to co ma istotny wpływ na samą spartę SPARTA.SYS, SIO.SYS (te dwie rzeczy muszą być ładowane z kartridża), oraz jakieś systemy turbo do stacji, itp. Reszta powinna być usunięta lub wymieniona na bardziej funkcjonalne odpowiedniki. To co zniknie z EPROM-u, wrzucić na jakąś dyskietkę i rozprowadzać jako user kit.
FDOPEN i FDGETC owszem wywołyją Misc, ale modyfikacja tego ostaniego nie nastręcza kłopotów. Do Misc wchodzi się z nr-m funkcji w rejestrze Y. Wartość tego rejestru jest indeksem w tablicy wektorów procedur. Jedna podmiana wektora na własną procedurę (lub zmodyfikowaną) i po sprawie. Po bliższym przyjrzeniu się FDOPEN wychodzi na to, że to nic innego jak kolejno wywoływane procedury OPEN, CHKDSK, itp. Oczywiście wywoływanie to odbywa się przez JKERNEL ($0703). Tak mi przyszło teraz do głowy, że za tą nieszczęsną datą stoi jednak FGETC, bo to jest procedura, która decytuje, jaki bajt dać na wyjściu. FGETC również odwołuje się do Misc.
[ Dodano: 07.01.2005 01:18:24 ]
A tak się ma +1 do statsów na AA i Mistrza offtopicu. :mrgreen:
Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.