Czy jest mozliwe podlaczenie klawiatury od Mega ST do malego Atari ?
pozdrawiam
bitman
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Male Atari i klawiatura od Mega ST
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy jest mozliwe podlaczenie klawiatury od Mega ST do malego Atari ?
pozdrawiam
bitman
Jest mozliwe, ale:
- albo bedzie wymagala drivera i nie bedzie potrzebowala sprzetu (tyle ze wtedy tylko uzytki i to nie wszystkie),
- albo bedzie wymagala dodatkowego sprzetu (jak AKI).
W obu przypadkach nalezy napisac oprogramowanie obslugujace transmisje z klawiatura ST (dosc prosty jest protokol). W przypadku pierwszym na 6502, a w drugim na PICa np.
Czesci softu wysylajaca informacje do POKEya (w przypadku programowania PICa), mozna wyciagnac z AKI, ale i tak w dalszym ciagu pozostaje programowanie komunikacji z klawiatura ST.
Woyy ,
To dosc skomplikowana sprawa , przynajmniej dla mnie .
Mjalem zamiar wsadzic atarynke do obudowy od Mega ST ale widze ze nic
z tego chyba nie bedzie .
pozdrawiam
bitman
Włożyć sobie zawsze możesz, ale klawiatury od MEgi tak latwo nie podlaczysz. Mozna wykorzystac klawiature od PC i przejsciowke AKI. Wiecej infa na ten temat masz tu http://www.atari.cuprum.com.pl/aki.htm , http://www.atari.cuprum.com.pl/akitech.htm
Dzieki za info Monsoft
pozdrawiam
bitman
No jest jeszcze jedno rozwiazanie ,
klawiatura od XE Game system.
Co o tym myslicie ?
pozdrawiam
bitman
Włożyć sobie zawsze możesz, ale klawiatury od MEgi tak latwo nie podlaczysz. Mozna wykorzystac klawiature od PC i przejsciowke AKI.
Hmm co ciekawe robiłem tą przejściówkę i G... wyszło a o dziwno Pecuciowi łazi ..... cały czas o niej myślę i zastanawiam się gdzie jest haczyk ..... jedno jest pewne - dokumentacja jest straszna !
Co innego na schemacie a co innego na płytce ..... (a teraz zajrzałem jeszcze na stronkę AKI i okazuje się że panowie opracowali jeszcze jedną płytkę ehhhhh .... paranoja )
Ja robilem wg. pierwszego rysunku plytki, w sprawach problematycznych poslugujac sie schematem (ten eeprom na schemacie jest opcjonalny i nieuwzglendiony na plytce).
Moze trzebaby zeby zrobil to ktos trzeci. Bo teraz jest pol na pol (u mnie dziala u Ciebie nie) :)
A moze zabierz sie do tego raz jeszcze, pradopodobnie jakis "glupi blad". Nie widze innych mozliwosci.
A jak przyjemnie z Pirxem grac w Hammurabiego na dwie klawiatury ;) .
Pecuś robiłem to już 3 razy - schemat znam już chyba na pamięc ;( a to ustrojstwo nie chce działać - sprawdziłem wszystkie połączenia miernikiem żadnych zimnych lutów .... i ustrojstwo nie chodzi .....
(pierwsze 2 wersje na płytce, trzecia to już pająk) nie mam więcej koncepcji co może być nie tak :((( ani ochoty nad tym dużej siedzieć - jedyne co może być walnięte to zawartość Pic'a - choć w to raczej wątpie - programowałem kostke przy użyciu JDM'a (opgrogramowanie IC-Prog 1.05) weryfikacja potwierdza poprawność zawartości ... choć jak zrzucam zawartość do Hex'a to plik ma inną objętość od tego na stronie ...
(a wszystkie pozostałe elementy pomierzyłem i sprawdziłem - każdy jest sprawny na 100%).
Ps. powiedz mi czym ty programowałeś pic'a i jakim programatorem
Ps. powiedz mi czym ty programowałeś pic'a i jakim programatorem
Jako ze nie mialem programatora, skoczylem do kumpla z firmy Elmark i zaprogramowalem na jakims programatorze z ALL-11 (taki profesjonalny), cena tego ustrojstwa niestety zaporowa, kolo 5000zl. Moze w tym problem..... ale watpie, ostatnio zlozylem sobie JDMa i zaprogramowalem juz nim ze 4 PICe (do innych celow) - wszystko dziala...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Male Atari i klawiatura od Mega ST
Wygenerowano w 0.014 sekund, wykonano 57 zapytań