1

Witam,

próbuję naprawić komputer Atari 65XE, wersja PCB: C070025 REV.C1. Po podłączeniu pod telewizor (wejście composite) i włączeniu wyświetla się coś w rodzaju brązowego ekranu z delikatnymi pionowymi paskami. Komputer jakiś czas temu był już przez kogoś naprawiany, ale nie wiem z jakim skutkiem.

Co zrobiłem do tej pory:
1. Sprawdziłem płytę pod kamerą termowizyjną i część kości pamięci była cieplejsza niż inne, wymieniłem więc wszystkie
    na nowe TMS4164-20 oraz naprawiłem ścieżki pomiędzy nimi. Teraz mają tą samą temperaturę, w okolicach 30 stopni.
2. Pozostałe układy scalone mają zbliżoną temperaturę, nieco ponad 30 stopni, jedynie CPU (U8 C014806C-29) po około 30min
    potrafi dojść nawet do 60 stopni. Stał się zatem na początek głównym podejrzanym, nie wiem jednak czy słusznie. Może te
    60 stopni to normalna temperatura dla CPU?
3. Sprawdziłem wyprowadzenia na CPU - VCC, RST, O0, O2, A0-A15, D0-D7. Wszystkie poza D0-D7 wydają się być OK. Natomiast
    na żadnej z linii danych (D0-D7) nie ma oscylacji, jest tylko napięcie około +5V. Jakieś oscylacje obecne są jedynie zaraz
    po włączeniu komputera, po paru sekundach jednak znikają.
4. Sprawdziłem piny 2,5,37,40 na układzie U6 (FREDDIE) i tutaj częstotliwości zgadzają (mniej więcej) z dokumentacją.
5. Sprawdziłem wizualnie stan połączeń i elementów na płycie. Poza wspomnianymi ścieżkami od układów pamięci nie znalazłem
    żadnych uszkodzeń.

Podejrzenie zatem pada na układy scalone U2 (Address Decoder), U3 (MMU), U4 (OS), U5 (Basic ROM) oraz U8 (CPU). Pytanie tylko jak je sprawdzić? Czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie tych układów poza wymianą ich na sprawne lub przełożenie ich do sprawnego komputera? Jeśli nie to czy można wypożyczyć gdzieś te układy do przetestowania? Chciałbym uniknąć kupowania wszystkich jeśli potrzeba wymienić tylko jeden z nich.

Możliwe, że problem tkwi w MMU, jak w poście: https://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=16409 jednak wracam do wcześniejszego pytania jak sprawdzić ten układ jeśli nie mam innego na podmiankę?

2

Skąd jesteś?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

perinoid napisał/a:

Skąd jesteś?

Szczecin

4 Ostatnio edytowany przez laborant (Wczoraj 20:55:13)

CPU, MMU i OS ROM dają brązowy ekran*, to fakt. Basic możesz wylutować i odpalać bez niego, komp wstanie. Basic dotychczas nie dawał mi nigdy brązowego, ale jeśli zwiera linie adresowe, to kto wie, może akurat da. Wywal następnie OS ROM, wstanie do czarnego ekranu (w 800xl potrafi do innego niż czarny wstawać bez OS ROM, ale nie będzie to TEN brązowy). Nastepnie CPU - też wstanie do czarnego... To też będzie jakaś podpowiedź, drogą eliminacji określisz który czip robi brąz :)

* - przy odpowiednim, "fartownym" zjaraniu, bo mogą dawać też czarny.

5

Dawaj, panie szanowny, na jakiś whatsapp czy co innego, też jestem ze Szczecina i mam parę układów na podmianę. Masz je w podstawkach?

Atari 130XE Disco Edition/576kB RAM/Stereo/Covox/Q-Meg OS/Cobra Freezer + Atari 1050 Toms Multi
Atari 800XE/U1MB/Sophia2/PokeyMax + CA2001

6

Dziękuję za podpowiedzi. Niestety układy są jeszcze wlutowane na płycie głównej, muszę je wylutować i zamontować podstawki, wtedy będę mógł zabrać się za eliminację "brązu".