1

Nowa wersja Sophii jest już w trakcie testów. Najważniejsza zmiana to obsługa cyfrowego dźwięku w trybie HDMI. Oprócz tego doszła możliwość ustawienia poziomu TTL sygnału CSYNC, ponieważ niektóre monitory wymagają tego poziomu. Zmieściło się też wyłączanie przesunięcia punktów w GR.10.
W załączonej dokumentacji nie ma bezpośredniego odniesienia do trybu HDMI. Oczywistym powodem są wysokie koszty licencji wymaganej do oznaczenia urządzenia znakiem HDMI. Mniej oczywistym, a istotniejszym w tym przypadku, jest konieczność przeprowadzenia testów zgodności i interoperacyjności, dla zagwarantowania współpracy z każdym bez wyjątku urządzeniem HDMI. Ten warunek jest niemożliwy do spełnienia, ponieważ wymagałoby to buforowana całej ramki, a Sophia nie ma tyle pamięci.

Post's attachments

Sophia3.jpg 45.18 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Sophia3pl_1_0.pdf 869.94 kb, liczba pobrań: 27 (od 2025-04-06) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

2

Qrka Rurka,
Simple stereo v4 czeka :)

Kermit; wczoraj opowiadał o tym...

Będzie kupowane :)

3

Fajnie. Czekam na wersję produkcyjną.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

Super!
W PDFie:
GRACTL $D01D (R/W)
bit 6 to GR10SHD a powinien być SYNCTL.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

5

A czy "duchy szerokie na cały ekran" będą w tej wersji poprawnie wyświetlane?

___
Press play on tape...

6

A dotychczasowa wersja wyświetla niepoprawnie?

7 Ostatnio edytowany przez Simius (2025-04-09 07:24:50)

mono napisał/a:

Super!
W PDFie:
GRACTL $D01D (R/W)
bit 6 to GR10SHD a powinien być SYNCTL.

Dzięki, poprawione.

Post's attachments

Sophia3pl_1_1.pdf 869.91 kb, liczba pobrań: 6 (od 2025-04-09) 

8

To ja się wpisuję na listę chętnych ;)

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

9

Mały błąd do poprawy...

PALDATA $D01F (W)

Każdy kolor programowany jest w >>> trzech <<< kolejnych bajtach, w następujący sposób:

10

A czy jest jakaś szansa by Sophia dorobiła się symulacji PAL blendingu, jak to np. ma miejsce w VBXE przy rdzeniu GTIA? Bo ostatecznie fajnie byłoby, gdyby wszystkie tryby (nawet te programowe) wyglądały mniej więcej tak, jak autorzy zamierzyli, w tym bardzo kolorowe, a nie wyblakłe obrazki TIP.
Dla wielu to pewnie nie problem, ale dla mnie blocker, by myśleć o Sophii.

11

Jak dla mnie to podobnie, brak pal blending dyskwalifikuje rozszerzenie ... zwłaszcza, jeśli ktoś planuje oglądać dema.

Kontakt: pin@usdk.pl

12

Bardzo mi przykro, ale nie będzie emulacji: PAL blendingu, artefaktów, czarnych przejść między szarościami, rozmytych pikseli ani nawet pionowych pasów odświeżania. Wszystko to, jeśli ktoś lubi, jest dostępne w oryginale - na wyjściu monitorowym. Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem. Ja chcę wreszcie spokojnie zjeść.

13

Smacznego zatem!

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

14

Simius napisał/a:

w załączniku xex do testów.

Post's attachments

pm_full_test6_1x1_background_text.xex 17.36 kb, liczba pobrań: 9 (od 2025-04-09) 

___
Press play on tape...

15 Ostatnio edytowany przez Simius (2025-04-09 05:56:44)

maw napisał/a:
Simius napisał/a:

w załączniku xex do testów.

Ale o csssooo chodzi?

A już się wystraszyłem.

Post's attachments

20250409_063223.jpg 528.79 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

20250409_063259.jpg 429.83 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

16 Ostatnio edytowany przez Jacques (2025-04-09 06:35:48)

Simius napisał/a:

Bardzo mi przykro, ale nie będzie emulacji: PAL blendingu, artefaktów, czarnych przejść między szarościami, rozmytych pikseli ani nawet pionowych pasów odświeżania

Nie ma co ironizować, nie chodzi o pogarszacze jakości obrazu (VBXE też ich nie implementuje, bo chodzi o obraz jak najlepszy), ale PAL blending to akurat ficzer bez którego TIPy "nie są sobą" (nie pamietam jak RIPy). W VBXE się to dało zaimplementować, W Sophii się nie da  - rozumiem i akceptuję.
Pewnie zawęża to grono odbiorców, ale produkcja też nie jest hurtowa z drugiej strony.

Tak czy inaczej fajnie, że powstaje kolejna Sophia i jest opcja wyjścia cyfrowego jeśli komuś na tym zależy najbardziej.

17

Nie ironizuję. Naprawdę były takie pytania. Może nie o pionowe pasy, ale o artefakty i "miękkie krawędzie" obiektów - już tak.

18

Acha. No to już zdecydowanie przesada, ostatecznie takie usprawnienia powstają by mieć najlepszy możliwy obraz (moim zdaniem).

19

Visar78 napisał/a:

Mały błąd do poprawy...

PALDATA $D01F (W)

Każdy kolor programowany jest w >>> trzech <<< kolejnych bajtach, w następujący sposób:

Poprawione

20

A ja się trochę wetnę w dyskusje, bo przed chwilą właśnie przechodziłem przez problem wyboru jak wyświetlać obraz z atarki. Dla mnie Sophia ma jedną niepodważalną zaletę - nie musze ingerować w płytę Atari. A moim założeniem była modyfikacja z możliwością bezproblemowego przywrócenia komputera do fabrycznego wyglądu. Mam 800 z płyta PAL_V4 (CA024808-001 Rev.A - czyli wszystko w podstawkach) więc U1MB +SRAM - nic nie jest lutowane do płyty, Sophia2 - tak samo. Dla mnie to jest właśnie wartością takiego rozwiązania.
Zastanawiałem się nad VBXL - ale tam niestety już ingerujemy w płytę.
Więc zawsze to wybór takiego a nie innego rozwiązania.

ATARI 800XL, SRAM, Ultimate1MB, Sophia 2, IDE+2.0, 1050, 1010, 1027, CX77
ATARI 65XE, SpectraAV, XC12

21

VBXL nie wymaga większej ingerencji jak U1MB. Ale rzeczywiście, Sophia mniej.

22 Ostatnio edytowany przez TMK (2025-04-09 08:53:53)

Simius napisał/a:

Nie ironizuję. Naprawdę były takie pytania. Może nie o pionowe pasy, ale o artefakty i "miękkie krawędzie" obiektów - już tak.

Widać niektórzy chcieliby na siłę przerobić swoje monitory lcd na monitory crt :D Najpewniej nie rozumieją, że to takie "atarowskie indivision" i chodzi o jakość obrazu a nie "fjuczery" upodabniające obraz do rozmytego obrazu z telewizorów z tamtej epoki. Wg mnie zośka to świetne rozszerzenie.

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

23

perinoid napisał/a:

No nie do końca, bo w duecie z SRAM nie wymaga żadnej ingerencji poza wyjęciem MMU / OSROM. Lutowania są tylko pomiędzy podstawką SRAM i U1MB. Osobno tak, bo i SRAM trzeba dolutować do MMU i U1MB do procka.

ATARI 800XL, SRAM, Ultimate1MB, Sophia 2, IDE+2.0, 1050, 1010, 1027, CX77
ATARI 65XE, SpectraAV, XC12

24

przemek-o napisał/a:
perinoid napisał/a:

No nie do końca, bo w duecie z SRAM nie wymaga żadnej ingerencji poza wyjęciem MMU / OSROM. Lutowania są tylko pomiędzy podstawką SRAM i U1MB. Osobno tak, bo i SRAM trzeba dolutować do MMU i U1MB do procka.

Przy instalacji SRAM musisz dodatkowo odpiąć kilka linii sygnałowych od DRAM a najlepiej je usunąć całkiem. Robi się kolejna robota. Także - reasumując - koszt całkowity jest podobny. Koszt przywrócenia do oryginału również. W temacie pracy wykonanej jak dla mnie jest remis, przynajmniej na XL. Bo na XE jak się chce dobrze zrobić to jeszcze Fredek wypada i obwód zegara.

Ale - co kto lubi oczywiście. I bez wątpienia instalacja Sophii jest o kilka klas trudności prostsza niż instalacja VBXE.

25 Ostatnio edytowany przez Jacques (2025-04-09 10:09:10)

Biorąc pod uwagę, że przeważnie się to robi raz i w "ściśle wyselekcjonowanym" Atari, a najważniejsze jest by późniejsza funkcjonalność zadowalała użytkownika, cała dyskusja na temat skali ingerencji instalacji jako argumentu za/przeciw jest przesadą moim zdaniem, skoro i tak to ląduje wewnątrz i trzeba jeszcze jakoś wyprowadzić sygnał.
Podobnie jak założenie, że płyta ma już podstawki, bo jednak większość płyt nie ma, no ale fajnie, że przemek-o taką dysponował.
Co innego takie U1MB vs AVG/SUB Cart lub ext-ram Zaxxona - tu rzeczywiście jest ingerencja vs zupełny brak ingerencji.

I ogólnie np. taki Clinton palił (rozszerzał), ale się nie zaciągał (nieinwazyjnie) ;-)