1

Cześć, w jaki sposób poprawnie uruchomić weather/fujinews. Weather pokazuje u mnie czarny ekran. Po naciśnięciu któregoś z klawiszy funkcyjnych pokazuje menu, ale zamiast planszy z pogodą mam czarny ekran. W fujinews z kolei zamiast tekstu wyświetlane są np. na całym ekranie kwadraty zamiast tekstu.

2 Ostatnio edytowany przez bocianu (2025-03-20 20:28:12)

piomet napisał/a:

Cześć, w jaki sposób poprawnie uruchomić weather/fujinews. Weather pokazuje u mnie czarny ekran. Po naciśnięciu któregoś z klawiszy funkcyjnych pokazuje menu, ale zamiast planszy z pogodą mam czarny ekran. W fujinews z kolei zamiast tekstu wyświetlane są np. na całym ekranie kwadraty zamiast tekstu.

masz najnowszą wersje firmware? i skąd pobierasz plik weather.atr ?

a jeżeli chodzi o fujinews, to ta aplikacja korzysta z serwera pośredniczącego który tłumaczy newsy pobrane z sieci na format strawny dla Atari i jak ten serwer leży to apka nie działa.

3

Jeśli pod klawiszem C pokazuje rewizję firmware to jest 1.2. Apkę weather uruchamiam z XEX. Z ATR wogóle się nie ładowało. Dziwne dla mnie to, że raz udało się apkę uruchomić. Myślę po prostu, że źle coś robię. Montuję XEX-a w slocie i wciskam OPTION.W ultimate BASIC ustawione na default.

4 Ostatnio edytowany przez bocianu (2025-03-20 21:22:29)

xex nie zadziała - musisz odpalać weather.atr
i z jakiego serwera pobierasz/monntujesz ten plik?
Bo u mnie na fujinet.pl nie ma xexa

5

Jeżeli raz Ci się udało coś uruchomić, a innym razem tego samego nie udało się i masz błędy takie jak opisujesz, to może być wina firmware FujiNetu. Wersja 1.2 łaczy się za pośrednictwem protokoło UDP i ma tendencję do błędów transmisji w zależności od jakości połączenia, a protokół ten nie kontroluje niepoprawnie przesłanych ramek i nie ponawia ich wysyłania.

Zaktualizuj sobie wersję firmware FujiNet, od wersji 1.3 zrobiono bardzo poważną poprawkę, która umożliwia łączenie się po protokole TCP zamiast UDP i wszystkie problemy transmisji znikają jak ręką odjął. Zwłaszcza zauważalne jest to przy połączeniach internetowych przez sieci komórkowe, ale nie tylko.

6 Ostatnio edytowany przez piomet (2025-03-20 22:19:30)

sprzęt mam od x_angel, ponoć z aktualką. Ale może się mylę. Swego czasu miał kilka sztuk. Wersja bez USB. Wersja weather.atr z serwera bocianu wychodzi do SelfTest.

7

Wersja 1.2 ma ponad półtorej roku, już jest 1.4 a na dniach będzie 1.5
Aktualizacja firmware w Fujinet to konieczność, a urządzenie bez możliwości aktualizacji
z softem z 2023 to już w zasadzie ozdobny gadżet.

8

FujiNet od x_angela ma możliwość aktualizacji, tylko nie ma USB bezpośrednio na płytce.
Tu jest akurat świeży wątek o tym i x_angel pokazywał jak to aktualizować:
https://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=20276
Sam mam takiego FujiNeta i aktualizuję go bez problemu, tylko trzeba mieć taki prosty programator za grosze do kupienia na każdym rogu portali sprzedażowych polskich i chińskich.

9

piomet: wyślij mi na maila fotkę tego FujiNET-a
Powinno się go dać zaktualizować takim tanim "dynksem" z Aliexpress":
https://pl.aliexpress.com/item/1005007353300884.html

10

Już ten "dynks" zamówiłem, tyle, że trochę drożej :), ale jutro będzie.

11

X-angel: Firmware do twojej wersji ma być 8Mb czy to drugie?

12

Uh, trudne pytanie - najlepiej jak zrobisz fotkę sprzętu. Ale na 99% 8MB.
Teraz w tym flasherze, to chyba tylko wybierasz, że soft do Atari i najnowsza wersja i jedziesz :)

13

Mam z tego postu:

https://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=19749

14 Ostatnio edytowany przez x_angel (2025-03-21 13:31:16)

No to najnowszy hardware, ale czy tam jest 8MB czy 16 to zadałeś mi trudne pytanie :)
A flasher pyta o to?

Odpaliłem teraz fujinet-flasher i tylko wybieram port COM, prędkość, wybieram, że platforma Atari 8-bit i firmware najnowszy - pierwszy z góry.

15

Ok. Jak ogarnę to dam znać.

16 Ostatnio edytowany przez piomet (2025-03-23 21:02:37)

Mam taki błąd podczas updejtu. Nieodpowiednia wersja firmware?. Aktualnie jest 1.2. Fijnet mam połączone interfejsem USB to TTL.

Post's attachments

Clipboard_03-23-2025_01.jpg 107.71 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

fujinetflash_1.jpg 109.4 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

17

Uruchamiaj "jako administrator".

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

18 Ostatnio edytowany przez piomet (2025-03-23 22:24:16)

Tak już próbowałem, wybierałem też inne wolne portu COM. Poprawność połączenia też sprawdzałem i lipa. System WIN10.  Interfejs taki jak w załączniku tyle, że USB-C. Rodzaj kabla usb ma znaczenie?

Post's attachments

FT232RL-USB-TO-TTL-Converter-Pinout.jpg 59.27 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

19

Tak na szybko.
Po pierwsze to trzeba wgrać dobry sternik USB. Czy dobry można stwierdzić naciskając przycisk "Serial Debugo Output". Powinno być widać wpisy z FN.
Zauważyłem też że, jak nacisnę przycisk "Serial Debugo Output" to potem nie mogę wgrać nowego FW. Trzeba zrobić reset FN.

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

20

Hej
Sorki, nie było mnie w weekend.
Zrób dokładnie zdjęcie, jak masz wszystko podłączone.
Podczas programowania zasilasz FN z Atari czy z tego interfejsu? Nie możesz go zasilać z dwóch źródeł jednocześnie.
Może dla uproszczenia zasil go z Atari. Kartę SD wyjmij na czas programowania.
Wtedy potrzebujesz mieć podłączone GND, Rx, Tx, RTS i DTR.
Ja to programuję pod Windows 7 ale pod Win10 też powinno zadziałać. Musiałbym to sprawdzić, być może tak jak napisał Cyprian - będziesz potrzebował odpowiedni sterownik. Pokaż screen z managera urządzeń, co tam masz za porty COM.

Kabel USB nie gra roli.

21 Ostatnio edytowany przez piomet (2025-03-24 16:35:22)

Tak to mam podłączone. Zasilanie 5V z interfejsu. Sterowniki COM zainstalowane bez błędów. Pod zasilaniem z Atari to samo.

Post's attachments

Clipboard_03-24-2025_01.jpg 145.78 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

22

RX do TX, a TX do RX. Chyba, że na płytce jest odwrotnie nadrukowane ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

23

Dely jesteś wielki, poszło od strzała. Masz odemnie na razie wirtualne piwo. Dzięki :)

24

No bez przesady. Raptem 170 cm.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

25

No i git - wszystko wyjaśnione, super, że działa :)