1

Cześć, w jaki sposób poprawnie uruchomić weather/fujinews. Weather pokazuje u mnie czarny ekran. Po naciśnięciu któregoś z klawiszy funkcyjnych pokazuje menu, ale zamiast planszy z pogodą mam czarny ekran. W fujinews z kolei zamiast tekstu wyświetlane są np. na całym ekranie kwadraty zamiast tekstu.

2 Ostatnio edytowany przez bocianu (Wczoraj 20:28:12)

piomet napisał/a:

Cześć, w jaki sposób poprawnie uruchomić weather/fujinews. Weather pokazuje u mnie czarny ekran. Po naciśnięciu któregoś z klawiszy funkcyjnych pokazuje menu, ale zamiast planszy z pogodą mam czarny ekran. W fujinews z kolei zamiast tekstu wyświetlane są np. na całym ekranie kwadraty zamiast tekstu.

masz najnowszą wersje firmware? i skąd pobierasz plik weather.atr ?

a jeżeli chodzi o fujinews, to ta aplikacja korzysta z serwera pośredniczącego który tłumaczy newsy pobrane z sieci na format strawny dla Atari i jak ten serwer leży to apka nie działa.

3

Jeśli pod klawiszem C pokazuje rewizję firmware to jest 1.2. Apkę weather uruchamiam z XEX. Z ATR wogóle się nie ładowało. Dziwne dla mnie to, że raz udało się apkę uruchomić. Myślę po prostu, że źle coś robię. Montuję XEX-a w slocie i wciskam OPTION.W ultimate BASIC ustawione na default.

4 Ostatnio edytowany przez bocianu (Wczoraj 21:22:29)

xex nie zadziała - musisz odpalać weather.atr
i z jakiego serwera pobierasz/monntujesz ten plik?
Bo u mnie na fujinet.pl nie ma xexa

5

Jeżeli raz Ci się udało coś uruchomić, a innym razem tego samego nie udało się i masz błędy takie jak opisujesz, to może być wina firmware FujiNetu. Wersja 1.2 łaczy się za pośrednictwem protokoło UDP i ma tendencję do błędów transmisji w zależności od jakości połączenia, a protokół ten nie kontroluje niepoprawnie przesłanych ramek i nie ponawia ich wysyłania.

Zaktualizuj sobie wersję firmware FujiNet, od wersji 1.3 zrobiono bardzo poważną poprawkę, która umożliwia łączenie się po protokole TCP zamiast UDP i wszystkie problemy transmisji znikają jak ręką odjął. Zwłaszcza zauważalne jest to przy połączeniach internetowych przez sieci komórkowe, ale nie tylko.

6 Ostatnio edytowany przez piomet (Wczoraj 22:19:30)

sprzęt mam od x_angel, ponoć z aktualką. Ale może się mylę. Swego czasu miał kilka sztuk. Wersja bez USB. Wersja weather.atr z serwera bocianu wychodzi do SelfTest.

7

Wersja 1.2 ma ponad półtorej roku, już jest 1.4 a na dniach będzie 1.5
Aktualizacja firmware w Fujinet to konieczność, a urządzenie bez możliwości aktualizacji
z softem z 2023 to już w zasadzie ozdobny gadżet.

8

FujiNet od x_angela ma możliwość aktualizacji, tylko nie ma USB bezpośrednio na płytce.
Tu jest akurat świeży wątek o tym i x_angel pokazywał jak to aktualizować:
https://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=20276
Sam mam takiego FujiNeta i aktualizuję go bez problemu, tylko trzeba mieć taki prosty programator za grosze do kupienia na każdym rogu portali sprzedażowych polskich i chińskich.

9

piomet: wyślij mi na maila fotkę tego FujiNET-a
Powinno się go dać zaktualizować takim tanim "dynksem" z Aliexpress":
https://pl.aliexpress.com/item/1005007353300884.html

10

Już ten "dynks" zamówiłem, tyle, że trochę drożej :), ale jutro będzie.

11

X-angel: Firmware do twojej wersji ma być 8Mb czy to drugie?

12

Uh, trudne pytanie - najlepiej jak zrobisz fotkę sprzętu. Ale na 99% 8MB.
Teraz w tym flasherze, to chyba tylko wybierasz, że soft do Atari i najnowsza wersja i jedziesz :)

13

Mam z tego postu:

https://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=19749

14 Ostatnio edytowany przez x_angel (Dzisiaj 13:31:16)

No to najnowszy hardware, ale czy tam jest 8MB czy 16 to zadałeś mi trudne pytanie :)
A flasher pyta o to?

Odpaliłem teraz fujinet-flasher i tylko wybieram port COM, prędkość, wybieram, że platforma Atari 8-bit i firmware najnowszy - pierwszy z góry.

15

Ok. Jak ogarnę to dam znać.