Witam,

Napisałem tu kilka postów o walce z moim magnetem atari 1010c. Udało mi się w końcu doprowadzić do stanu że czyta co sam nagrał. przeszedłem przez podajże wszystko od pasków przez pomiary oscyloskopem ustawienia prędkości motoru oraz skos głowicy. Pomimo że czyta co sam nagra mam wrażenie że będzie miał problemy z czytaniem kaset innych i jak na razie sprawdziłem jedną i oczywiście jej nie czyta. Mam pytanie: jak odbywa się proces nagrywania ta biała głowica kasuje poprzednie dane tylko czy też kasuje i nagrywa ?  Co za tym idzie głowica środkowa jest tylko do czytania czy to właśnie ona też nagrywa ? chciałbym to dobrze zrozumieć. skalowałem oczywiście tylko tą środkową głowicę.

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin

2

"Ta biała" jest kasująca. Główna nagrywa/odtwarza, zależnie od funkcji.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Biała głowica jest kasująca. Metalowa jest dwuścieżkowa (stereo) i zapisuje tylko na ścieżce bliższej środka taśmy. Na zewnętrznej ścieżce odtwarzany jest dźwięk nagrany fabrycznie na niektórych oryginalnych kasetach. Przy nagrywaniu własnym kasowane są obie ścieżki.
Ogólnie zapis fsk na taśmie jest zawodny, czasem wielu prób trzeba było wykonać zanim się wczytał. Dlatego wymyślono turbo, czyli inny sposób zapisu, dużo szybszy i pewniejszy.

Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i słowa dotrzymał.
Moje www

4 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (Wczoraj 22:13:59)

Koledzy zastanawiam mnie jedno skoro ustawiam tylko głowicę która i nagrywa i odtwarza to czy białą głowicę można nazwać swego rodzaju stałą do której to robimy ? bo jeśli by to nie miało znaczenia to przecież to co nagra środkowa głowica powinno być zawsze przez nią odczytane (a u mnie było duużo prób za nim mi sie to udało). Poza tym jeśli nie ma czegoś stałego to wychodzi sytuacja że każdy magnet sobie panem a reszta sobie .... Co jest wspólne co powoduje że oryginały (przynajmniej oryginały) powinny wgrywać się na każdym magnecie jesli chodzi oczywiście o skos głowicy.

5

Głowicę powinieneś ustawiać pod jakąś firmową, oryginalnie porządnie nagraną taśmę. A potem już nie ruszać. Głowicy kasującej się nie ustawia.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

6 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (Wczoraj 22:38:43)

Obroty odpowiednie, znaczy tożsame, taśma musi dobrze dolegać do czoła głowicy. Hamulec powinien dobrze taśmę przyhamowywać. Między wałkiem napędowym a kółkiem gumowym dociskającym taśmę musi być odpowiednie tarcie, docisk. Inaczej obroty prawidłowe a taśma nie przesuwa się jak trzeba. Kaseta, w okienku do którego wchodzi głowica powinna mieć metalową sprężynkę z filcem który dociska taśmę do czoła głowicy. Sama głowica nie powinna być wytarta. Jak na jej czole widać wyraźny rowek szerokości taśmy, do wymiany. Głowica kasująca, bez znaczenia. Czasami jest tylko zwykły magnes włożony. Ekranowanie elektroniki. Niejednokrotnie pomagało. Od góry nad płytką powinna być blaszka ekranująca zaizolowana od spodu by nie powodowała zwarć. Przeczyścić styki wtyczki SIO, zaśniedziałe generują problem bo dobrze nie łączy i traci się sygnał. No i jakość samej taśmy, bez wgniotów i dobrej jakości. TAŚMY CHROMOWE NIE CHODZĄ, NIE UŹYWAĆ! Zwykłe żelazowe.

7 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (Dzisiaj 00:48:04)

Zenon/Dial napisał/a:

Obroty odpowiednie, znaczy tożsame, taśma musi dobrze dolegać do czoła głowicy. Hamulec powinien dobrze taśmę przyhamowywać. Między wałkiem napędowym a kółkiem gumowym dociskającym taśmę musi być odpowiednie tarcie, docisk. Inaczej obroty prawidłowe a taśma nie przesuwa się jak trzeba. Kaseta, w okienku do którego wchodzi głowica powinna mieć metalową sprężynkę z filcem który dociska taśmę do czoła głowicy. Sama głowica nie powinna być wytarta. Jak na jej czole widać wyraźny rowek szerokości taśmy, do wymiany. Głowica kasująca, bez znaczenia. Czasami jest tylko zwykły magnes włożony. Ekranowanie elektroniki. Niejednokrotnie pomagało. Od góry nad płytką powinna być blaszka ekranująca zaizolowana od spodu by nie powodowała zwarć. Przeczyścić styki wtyczki SIO, zaśniedziałe generują problem bo dobrze nie łączy i traci się sygnał. No i jakość samej taśmy, bez wgniotów i dobrej jakości. TAŚMY CHROMOWE NIE CHODZĄ, NIE UŹYWAĆ! Zwykłe żelazowe.

Dzięki za rady.zastanowiło mnie to ekranowanie. w Atari 1010C nie ma żadnych ekrnów a działajac z nim wyczułem wrażliwość jakieś przebicia które gasły przy np dotykaniu śrubokręta do głowicy. mam to dorobić na własną rękę? Co masz na myśli ? Druga sprawa czy głowice do tych magnetów można dokupić nowe ? jesli tak to jakich szukać ?

8

Głowica stereo, zwróć uwagę na mocowanie. Niektóre nie mają z dołu tej blaszki, więc nie nadają się. Przy wymianie, naprawach, stosowałem co było pd ręką. Były i takie w cenie około 15PLN.
Obudowa głowicy powinna być połączona z masą.
Ekranowanie, nowe miały nad płytką mocowany kawałek jakiegoś czegoś co stanowiło ekran. Wyglądało jak zalaminowany kawałek grubszej folii aluminiowej. Kontakt z masą był poprzez śrubki mocujące.
Dla pewności wymieniałem to na kawałek blaszki miedzianej w kształcie płytki, jak pisałem od doły izolowanej folią samoprzylepną i drucikiem połączoną z masą. Robiłem też tak że na dolną obudowę od wewnątrz nalepiałem kawałek blaszki i drucikiem łączone było z płytką
Nie twierdzę że to na pewno pomoże, niemniej gdy w magnetofon wlutowana była płytka turbo pomagało na 100% szczególnie gdy niektóre telewizory, monitory siały zakłócenia na kilometr.
W pierwszej kolejności stawiałbym na zużytą głowicę i źle ustawiony skos.

9 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (Dzisiaj 12:28:30)

Zenon/Dial napisał/a:

Głowica stereo, zwróć uwagę na mocowanie. Niektóre nie mają z dołu tej blaszki, więc nie nadają się. Przy wymianie, naprawach, stosowałem co było pd ręką. Były i takie w cenie około 15PLN.
Ekranowanie, nowe miały nad płytką mocowany kawałek jakiegoś czegoś co stanowiło ekran. Wyglądało jak zalaminowany kawałek grubszej folii aluminiowej. Kontakt z masą był poprzez śrubki mocujące.
Dla pewności wymieniałem to na kawałek blaszki miedzianej w kształcie płytki, jak pisałem od doły izolowanej folią samoprzylepną i drucikiem połączoną z masą. Robiłem też tak że na dolną obudowę od wewnątrz nalepiałem kawałek blaszki i drucikiem łączone było z płytką
Nie twierdzę że to na pewno pomoże, niemniej gdy w magnetofon wlutowana była płytka turbo pomagało na 100% szczególnie gdy niektóre telewizory, monitory siały zakłócenia na kilometr.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Jeszcze w gwoli ścisłości ten ekran nakładasz od góry płytki pcb plus folia naklejona pod nim i od dołu płytki pcb plus folia naklejona nad nim i to wszystko kabelkiem do masy? Nie jestem pewien teraz nie mam magnetu przed oczami ale wystarczy pod śrubke mocująca ? (tam jest odprowadzona masa w laminacie ?)

Pozdrawiam serdecznie

10

Zenon/Dial napisał/a:

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Jeszcze w gwoli ścisłości ten ekran nakładasz od góry płytki pcb plus folia naklejona pod nim i od dołu płytki pcb plus folia naklejona nad nim i to wszystko kabelkiem do masy? Nie jestem pewien teraz nie mam magnetu przed oczami ale wystarczy pod śrubke mocująca ? (tam jest odprowadzona masa w laminacie ?)

Pozdrawiam serdecznie