1 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (2025-03-03 18:34:00)

Witam,

Mam problem z magnetofonem atari 1010C z wczytywaniem gier. Próbuję go naprawić za pomocą instrukcji serwisowej i trafiłem na miejsce gdzie jest problem (tak mi się przynajmniej wydaje).  będę potrzebował chyba od was wiedzy z elektroniki więc jak ktos umie w te sprawy to proszę o pomoc.

Tutaj jes tinstrukcja serwisowa:
https://www.atarimania.com/documents/10 … manual.pdf

skupiłem się na diagramie H (strona 54) i idjąc po kolei zmierzyłem kondensator C119 i miał 4,87 V więc w okolicach 5 V tak jak tam powinno być według diagramu. Przeszedłem dalej do tranzystorów Q101 i Q102 no i tutaj jest zonk bo oba na bazie mają poniżej 4V (jeden chyba nawet 3,3V) kolektor też poniżej 4V. z tego co tam pisze tam też powinno być  5V. posprawdzałęm te tranzystory miernikiem i testerem i one są sprawne. Czy miałby ktoś pojęcie co tam może powodować takie pomiary?
Na stronie 12 serwice manuala jest  diagram płytki, ten kondensator i tranzystory są w lewym górnym rogu rysunku. Ogólnie jest to chyba element wzmacniający sygnał z taśmy. Jeśli ktoś ma pojęcie co zrobić  to proszę o sugestie

Pozdrawiam,
Marcin

2

marcin.gruszecki napisał/a:

Tutaj jes tinstrukcja serwisowa:
https://www.atarimania.com/documents/10 … manual.pdf

skupiłem się na diagramie H (strona 54) i idjąc po kolei zmierzyłem kondensator C119 i miał 4,87 V więc w okolicach 5 V tak jak tam powinno być według diagramu. Przeszedłem dalej do tranzystorów Q101 i Q102 no i tutaj jest zonk bo oba na bazie mają poniżej 4V (jeden chyba nawet 3,3V) kolektor też poniżej 4V. z tego co tam pisze tam też powinno być  5V. posprawdzałęm te tranzystory miernikiem i testerem i one są sprawne.

Na diagramie jest podane, że powinieneś sprawdzać, czy jest odpowiednie napięcie p-p czyli peek-to-peek. A to się sprawdza oscyloskopem, nie zwykłym miernikiem napięcia.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

dziękuję za odpowiedź. Czyli mam tam sprawdzić czy sinusoida odchula się od -5 do +5Volta tak ?

4

Napięcie 'peak to peak' to po polsku napięcie międzyszczytowe.

Przytoczona sinusoida od -5V do +5V da napięcie międzyszczytowe 10V.

5

A ja mam pytanie, co to znaczy, że magnetofon ma problem z wczytywaniem gier. Czy słychać dźwięki podczas wgrywania?

Tak słychać dźwięk wczytywania

7

Powód może być prozaiczny. Inaczej ustawiona głowica niż potrzeba dla nagrań, którymi dysponujesz. Miałem ten magnetofon i pamiętam, że jak brałem kasety od kolegów to rzadko co mi się wczytywało. Moje kasety u innych wczytywały się lepiej ale też był problem. Najlepiej zrób test i spróbuj napisać coś w basicu a następnie nagrać na kasetę. Potem spróbuj to odtworzyć.
Może problem wcale nie jest w elektronice. W sumie tak sobie myślę, że tam się nie bardzo jest co popsuć. Raz trafiłem 1010S z padniętym mostkiem Graetza, nie wiem jak on się mógł uszkodzić ale tak było.

8 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (2025-03-03 22:14:12)

Posprawdzałem oscyloskopem i tam na tym kondensatorze w zasadzie nie ma nic żadnej sinusoidy na tranzystorach na ich bazach też pusto tylko na kolektorze jest dość ładna sinusoida która ma jakieś 1,6Vpp. Kręcenie głowicą nie poprawia sytuacji
Robiłem już te testy z nagrywaniem prostego programu  i odczytywaniem csave/cload - bład 143 :( Muszę wymienić ten kondensator oid którego to sięzacyzna może, chociaż on niby w miare trzyma cyfry. ale to chińszczyzna i stary jest. Te zielone dziwne kondensatory to wymieniać na foliowe czy ceramiczne ? Bo one wyglądają troche jak foliowe w sumie

9 Ostatnio edytowany przez jer (Wczoraj 15:06:35)

Który to magnetofon, 1010C czy 1010S? Odpowiadam dla 1010C.
Pomiar wartości przebiegu na głowicy magnetofonu (C119) mija się z celem, bo sygnał jest bardzo niewielki.
Obejrzyj oscyloskopem przebieg między R106 i C108, następnie na pinie 14 LM324 (A100A), czyli na wyjściu ogranicznika.
Potem zostają piny 4 i 7 (wyjścia filtrów aktywnych), i pin 8 - sygnał wyjściowy przed odfiltrowaniem  i na kolektorze tranzystora Q103.
Zajrzyj na dereatari (stopka, moje www), tam jest kawa na ławę w dziale serwis.

Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i słowa dotrzymał.
Moje www

10 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (Dzisiaj 11:09:48)

Bardzo dziękuję za podpowiedź.

A więc po kolei:

jer napisał/a:

Który to magnetofon, 1010C czy 1010S? Odpowiadam dla 1010C.

To jest 1010C wersja z kwadratowym paskiem.

jer napisał/a:

Obejrzyj oscyloskopem przebieg między R106 i C108, następnie na pinie 14 LM324 (A100A), czyli na wyjściu ogranicznika.
Potem zostają piny 4 i 7 (wyjścia filtrów aktywnych), i pin 8 - sygnał wyjściowy przed odfiltrowaniem  i na kolektorze tranzystora Q103.

Zrobię to po pracy po południu i podam wyniki ale wydaje mi się że już sprawdzałem i nie wszędzie są sygnały

jer napisał/a:

Zajrzyj na dereatari (stopka, moje www), tam jest kawa na ławę w dziale serwis.

Mógłbyś podać bezpośredni link ?
Widziałem już odniesienia do tej strony na tym forum ale jak próbuje się dostać to piszę że strona nie istnieje.
Czy właściciel nie zmienił aby domeny ?

edit: coś znalazłem, chodzi o tą stronę tak ?

https://eduinf.waw.pl/inf/retro/009_de_ … i/0009.php

Pozdrawiam serdecznie

11

marcin.gruszecki napisał/a:

Mógłbyś podać bezpośredni link ?
Widziałem już odniesienia do tej strony na tym forum ale jak próbuje się dostać to piszę że strona nie istnieje.

https://jsobola.atari8.info/DEREATARI/serw.htm

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.