Niby wiadomo że nie, ale w piątek przeglądałem sobie archiwum magazynu „Komputer”; w numerze 1987/10 na stronie 45 jest opis nowości którą jest MegaST… i takie stwierdzenie: „Nowy Memory Manager pozwala zaadresować 16MB RAM” — i że można wymienić kostki 1mbit na 4mbit…

Jestem ciekaw skąd ta informacja przypłynęła, czy to były oficjalne zapowiedzi czy materiały od producenta… ciekawostka.

Pozdrawiam,
Szeremiocki

Post's attachments

IMG_5269.jpeg 1.2 mb, liczba pobrań: 8 (od 2025-02-23) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2 Ostatnio edytowany przez artik-wroc (2025-02-23 13:24:19)

Słyszałem o dwóch takich przypadkach:
1) dostępny w sieci schemat, ale częściowy ("Partial schematics for a 16MB RAM board for every ST")
2) ST w wersji przemysłowej (autor: Torsten Lang), wymaga dodatkowego układu "co-MMU", gdyż MMU pozwala tylko na 4MB jak powszechnie wiadomo. Niestety nie wiadomo co to był za układ.

Zawsze można sobie wstawić np. MagnumST.

Było miło :) Do widzenia.

3

a może tu chodziło o właśnie od dodanie pamięci ALT-RAM, czyli właśnie MagnumST

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

4

No właśnie…
„16mb for every ST” — a tutaj wyraźnie wyróżnione nie każde, ale właśnie tylko MegaST jako mające posiadać ten ficzer wbudowany. A TOS1.4 (max dostepny w MegaST) alt-ramu nie obsłuży…i do alt-ramu niepotrzebne nowe mmu o którym tu mowa. Brzmi jak niezrealizowana zapowiedź producenta relacjonowana przez magazyn, ale to już przecież po premierze (niemieckiej).

W ogóle ciekawy ten STragan w magazynie Komputer, bo czyta się go tak jakby ST/MegaST były w Polsce w 1987 najzwyczajniejszą rzeczą a moja perspektywa tego nie pamięta :) i najróżniejsze sprzęty i soft są opisywane jakby autorzy używali ich na codzień i znali na wylot (np. o drukarce laserowej SMileś — w PL’87?)

Czy to były bajania, przedruki prasy zagranicznej czy faktycznie istniała enklawa power userów ST z dostepem do wszystkiego? I w tym kontekście pojawia się pytanie o źródło tej rewelacji o 16MB w MegaST, bo napisane jest to w tonie zwyczajnej relacji/faktu…

Patrząc pod kątem przestrzeni adresowej, to ST RAMu da się zrobić maksymalnie 14MB, bo 2MB zabiera przestrzeń na rejestry sprzętowe. Więc jak ktoś mówił o 16MB to albo nie do końca wiedział o czym mówi, albo raczej chodziło o TT-RAM.

Atari: FireBee (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI) TT (520ST Pak030 Frak PuPla Panther) (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435) (1040STFM UltraSatan SM124) (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224) 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125) (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC) (Jaguar JagCD SkunkBoard GameCart) (Lynx II AgaCart GameCart) 2xPortfolio Hades