Cześć,
Sprawna konsolna, stan widać na zdjęciach, wyprowadzone kable do zasilania.
To co na zdjęciach dwie stówki+kw. Można osobiście odebrać.
Kto pierwszy ten lepszy :)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [S] 7800 po przejściach i pad
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć,
Sprawna konsolna, stan widać na zdjęciach, wyprowadzone kable do zasilania.
To co na zdjęciach dwie stówki+kw. Można osobiście odebrać.
Kto pierwszy ten lepszy :)
Biore.
Jesteś ultra szybki :) Konsola jest Twoja. Dodam, że historia tych dziur jest taka, że na zewnątrz był ten transformator:
Hehehe:-) No to nieźle sobie to ktoś wykombinował:-)
Ja zrobię wszystko z powrotem tak jak być powinno.
Szczerze mówiąc trochę zadziałałem pod wpływem impulsu, bo czasami mi chodzi po głowie żeby 7800 sobie sprawić, po czym zwykle mi przechodzi, bo wraca rozum i wiem że czasu za bardzo na to nie będę miał... Tak że pewnie poleży aż mnie najdzie wena:-)
Gdybym nie zdecydował od razu, to za godzinkę pewnie by mi przeszło:-)
No ale jak już się zdecydowałem, to będzie nowy sprzęt w stajni.
Wysłałem PW.
piękna zdobycz
Javalonde to taki trochę nasz forumowy Święty Mikołaj :-)
Mikołaj na 100% i jeszcze wielbiciel 7800, Mq gratulacje, to jest bardzo fajny sprzęt, wiec nie odkładaj go no zbyt długo :-)
.
Javalonde to taki trochę nasz forumowy Święty Mikołaj :-)
sama prawda
lopez, ja już się wkręciłem i przeczytałem dzisiaj cały internet o modach video i o konstrukcjach kartridży, więc będzie dłubane:-) Mam już też plan na naprawę dziur w obudowie, tak że będzie zabawa:-) Taki mam pomysł, żeby sobie odrestaurować to cudo tak, żeby wyglądało jak nówka, a śmigało lepiej niż nówka. Pobawię się też na pewno w konstrukcje jakichś własnych kartridży. Jak będę miał jakieś efekty, to na pewno podzielę się na forum i udostępnię co wymyślę. Tak że sprzęcik idzie chyba w dobre ręce.
No i pięknie, liczę na prosty kart dla 7800 od ciebie
Cieszę się, że konsola trafia w dobre ręce :)
Jeszcze dwa tygodnie temu zazdrościłbym bardzo, gdyby nie to, że upolowałem 7800 w nieznanym stanie. Okazało się, że ktoś w nim grzebał i tranzystor załączający zasilanie wlutował inny, niż powinien :) Po wymianie na właściwy konsola śmiga.
Robiłem też własny cart, ale zacząłem, gdy jeszcze nie miałem oryginalnego 7800, a 2600+. Na nim cart działał. Okazało się, że na oryginale nie działa i musiałem dorobić "płytkę naprawczą":
Cart jest bardzo prosty i obsługuje tylko gierki <= 48K. Dla większych zamówiłem sobie kilka sztuk tej płytki: https://www.pcbway.com/project/sharepro … 67e5f.html ale jeszcze nie lutowałem...
[...]przeczytałem dzisiaj cały internet o modach video[...], więc będzie dłubane:-) [...]
Jakbyś wy/dłubał wyjście s-video lub RGB lub ew. jakieś jeszcze bardziej współczesne, to chętnie nabędę taki moduł, ew. chętnie skorzystałbym z wysyłki mojego egzemplarza do przeróbki.
Ja najbardziej lubię zawsze s-video w tych starych sprzętach, więc chyba właśnie takie sobie spróbuję sprawić, ale zobaczymy co z tego będzie, jeszcze nie zaglądałem w schematy co tam w ogóle siedzi, jaka jest konstrukcja, ani jakie są gotowe rozwiązania, bo może nie ma co koła od nowa wynajdować. To podobnie jak z kartridżami, mógłbym projektować własne, ale widzę że już tego jest trochę w internetach, więc może zamówię płytki pod jakieś gotowce. Jak by co to będę dawał znać.
Ja nigdy nie miałem 7800, a po tym, jak ostatnio nabyłem jedną sztukę, to trafiły do mnie do naprawy jeszcze dwie sztuki.
Te 7800 chyba się przyciągają :)
W swojej zamontowałem wyjście video takie jak tu:
https://github.com/tebl/Composite-Video-Amplifier
Cóż można powiedzieć - po prostu działa. Zamiast modulatora wlutowuję gniazdo RCA Composite Video, a zamiast switcha od kanału wlutowuję drugi RCA Audio.
A w drugim 7800 kolega sobie zażyczył UAV czy jak tam się to nazywa. Wrzucam instrukcję do załącznika.
Kolega podesłał konsolę i płytkę. Montaż przebiegł poprawnie, wrzucę później fotki, bo wersja płyty w konsoli bardzo się różniła.
Tak więc RCA od video i od audio są już wyprowadzone tak jak w poprzedniej i tylko muszę zamówić jakieś gniazdo Mini DIN 4 żeby wypuścić S-Video.
O, dzięki x_angel !
Przyda się to co wrzuciłeś.
Ja nigdy nie miałem 7800, a po tym, jak ostatnio nabyłem jedną sztukę, to trafiły do mnie do naprawy jeszcze dwie sztuki.
Te 7800 chyba się przyciągają :)
W swojej zamontowałem wyjście video takie jak tu:
https://github.com/tebl/Composite-Video-Amplifier
Cóż można powiedzieć - po prostu działa. Zamiast modulatora wlutowuję gniazdo RCA Composite Video, a zamiast switcha od kanału wlutowuję drugi RCA Audio.A w drugim 7800 kolega sobie zażyczył UAV czy jak tam się to nazywa.
które rozwiązanie daje lepszy obraz? UAV czy Composite-Video-Amplifier?
Przez s-video to tylko UAV daje obraz i on będzie najlepszy.
Przez composite to też chyba UAV ale to może być kwestia monitora. Postaram się zrobić fotki z obydwu rozwiązań ale to może w weekend.
A czy bez UAV nie da się zrobić w 7800 s-video tak samo jak się to robi w XL/XE ?
Pewnie się da, tylko tam jeden dodatkowy tor Luma dochodzi.
I potrzebny jest jeszcze sumator z układów TIA i Maria albo można wykorzystać to co na płycie, dorobić tylko wzmacniacze na tranzystorach. W sumie to tak jak w XL/XE oraz jak w 2600.
Paczka dotarła. Wszystko świetnie zapakowane, polecam serdecznie zakupy u Javalonde! :-) Testowanie musi zaczekać, bo robota...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [S] 7800 po przejściach i pad
Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 60 zapytań