1 Ostatnio edytowany przez lotharek (2025-02-13 20:26:44)

Panowie;

prosze o pomoc - jaka drukarke laserowa do drukowania faktur/zamowien/ innych ok 50 stron/dzien kupic ?

zalozenia :
niski koszt eksploatacji ?
LAN !

przerabialem tego sprzetu sporo... i juz 7dma idzie na zlom... wole zaplacic wiecej za sprzet, ale miec niskie koszty eksploatacji i nie denerwowac sie niespodziankami w stylu : NOWY BEBEN w CENIE 80% nowej drukarki ?

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

2

BROTHER DCP-L2532DW

Używam 2 lata, momentami przebieg ok. ryza dziennie. Jest dupleks, jest WiFi, jest AirPrint. Tanie tonery oraz bębny. Mogę polecić z czystym sumieniem.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3 Ostatnio edytowany przez prz (2025-02-13 22:45:11)

Cześć. Nie używam drukarki aż tak intensywnie, ale mam jeden z prostszych modeli Brother od ok. 15 lat. Trochę pudeł papieru wydrukowała. Tonery zamienniki i bębny są tanie i nigdy z zamiennikami nie robiła problemów.

W pracy miałem wcześniej do czynienia z drukarkami innej bardzo rozpowszechnionej w biurach firmy. Przy podobnej intensywności wydruków, pracując na oryginalnych materiałach, w podobnym czasie, drukarki te kilkukrotnie strzelały różne fochy, a żadna nie przetrwała tyle lat. Może nawet połowy tego czasu.

Model podobny do tego, który podał Dely (wersja z ADF - jest podobny z wyglądu, nie wiem jak z parametrami) znam ze znajomego biura, w którym świetnie się sprawdza od ok. 4  lat.

Na pewno gdybym kupował kolejną drukarkę to byłby to Brother.

Używam od lat Brother HL-3170CDW. dupleks, wifi, ethernet, kolor, i jedna duża zaleta: od góry jest całkiem płaska (niektóre drukarki mają taki wyświetlacz pod kątem), w związku z czym można na niej położyć bez problemu wiele rzeczy :) Tonery w zestawie z bębnami,

Atari: FireBee (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI) TT (520ST Pak030 Frak PuPla Panther) (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435) (1040STFM UltraSatan SM124) (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224) 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125) (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC) (Jaguar JagCD SkunkBoard GameCart) (Lynx II AgaCart GameCart) 2xPortfolio Hades

5

Z reguły tańsze drukarki wifi nie mają portu lan więc warto na to zwrócić uwagę. Ja tam wifi w drukarkach nie lubię bo jak puszcza się do druku sporego pdf'a to długo to się wysyła do drukarki.
Kiedyś sprzedawałem klientom urządzenia Ricoh z serii Aficio MP, obecny model to 301. Pamiętam, że miały śmiesznie tani oryginalny toner w postaci takiej butelki którą, jak się zawsze śmiałem, ładowało się jak Gustlik odłamkowym ;D Te tonery kosztowały jakieś 85zł a często drukowało się na nich ok. 10tys. stron. No ale w takich urządzeniach jest jedna ważna zasada - co jakiś czas trzeba robić przegląd i konserwację, wtedy takie urządzenie działa przez wiele lat. Nie mam pojęcia ile teraz kosztują te Aficio, jak sprzedawałem ileś lat temu model 171 i 201 to był to koszt ok. 3,5tys. No i jest to urządzenie wielofunkcyjne czyli ma skaner, lan, fax i kopiowanie. Jak teraz patrzę na internet to oryginalny toner do tej 301 to koszt 85zł netto właśnie.

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

6 Ostatnio edytowany przez lotharek (2025-02-27 22:44:44)

dziekuje wszytskim. kupilem uzywana aficio 301, wymienilem beben, dr tusz dostacyzl developery, i mam nadzieje na spokoj na pare lat.. w cenie 0,3g / strona :-)

plus zakup i renowacja 2k....

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey