26

Pada chyba dość ważne pytanie o usprawnienie produkcyjnych Rapidusów, a Wy wykolejacie offtopem...

27

Pytanie o różnicę między zielonym i białym jest jak najbardziej interesujące.

Z mojego punktu widzenia: jeśli byłby możliwy rdzeń do białego "R", który chodziłby na 20mhz tylko, ale pozwalał wyjąć 65816 to byłaby również ciekawa opcja. Uproszczenie konstrukcji i zarazem jeszcze wyższy poziom zaawansowania technicznego - procesor zaszyty w logice, zamiast fizycznego układu. To nie disadvantage, a wręcz odwrotnie, pokaz niebywałej wiedzy.

28

No, więc informacja w Atariki jest mylna. Rdzeń 40 MHz jak najbardziej chodzi na "białym" Rapidusie, informacja o tym, że chodzi tylko na zielonych, jest mitem i to ja jestem odpowiedzialny za powstanie tego mitu, niestety. Atariki zaraz poprawię.

Pokrótce: chodzi.

Niemniej rdzeń nie bardzo nadaje się do publicznej dystrybucji, nawet gdyby autor się na to zgodził (a, o ile mi wiadomo, nic takiego nie nastąpiło), bo nie jest całkiem dokończony.

Najgorszą wadą jest to, że kiedy się wybierze bodaj "Warp II" z menu, karta się zawiesza i trudno ją przywrócić do życia (nawet po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania!). Szczęśliwie wybieranie tego nie jest nikomu do niczego potrzebne, o ile mi wiadomo, ale przypadki chodzą po ludziach :)

Rdzeń FPGA też nie oferuje wszystkich funkcji fizycznego 65C816, nie ma np. przerwania Abort, wobec tego nie działa Rapidusowe HPU, gdyby ktoś się nim kiedyś chciał pobawić (wydaje mi się, że można byłoby zrobić w oparciu o nie zajebisty player SID-ów bez potrzeby zmieniania w nich odwołań do rejestrów programem, jak to robi player mono obecnie).

O ile mnie pamięć nie myli, nie ma też cache'u dla SD-RAM-u, bo pamięć FPGA zużyta jest na cache'owanie pierwszych 64k. To miało być zmienione po wytestowaniu, że Fast RAM działa dobrze przy tych parametrach pracy, ale (mimo że Fast RAM skądinąd działa dobrze), do następnej wersji rdzenia nigdy nie doszliśmy (w przeciwieństwie do Bohuna, któregośmy jednak usiekli).

Co do reszty, to jest takie raczej chińskie 40 MHz. Karta z rdzeniem 40 MHz jest szybsza o około 37% w stosunku do wersji 20 MHz, czyli realnie mamy tak, jakby było w okolicach 30-32 MHz. Z tego, co wtedy pisał Pasiu, wąskim gardłem jest sama architektura Rapidusa (projektowanego pod 20 MHz), a przede wszystkim nie wyrabiają się pamięci (nawet statyczny Fast RAM), przez co procesor musi dostawać waitstate'y.

Ale ogólnie jest szybciej, czyli fajniej. Używam tego rdzenia od lat i nie zauważyłem, żeby występowały jakieś trudności (oprócz opisanej powyżej utraty stabilności powyżej pewnej temperatury - ale to też trzeba wiedzieć, jak wykryć, bo nie jest to narzucające się).

KMK
? HEX$(6670358)