1 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (2025-02-11 14:03:53)

Cześć,

Posiadam magnetofon atari 1010C. Mam kilka pytań ponieważ nic nie chce się wgrywać.
A więc z moich obserwacji i działań wynika:
Stan fizyczny oceniam na bardzo dobry.
Kasety z grami też wyglądają dobrze (taśma jest na oko w bardzo dobrej kondycji)
Zmieniłem w nim paski (jest to model z kwadratowym paskiem napędu) dobrałem paski ręcznie do wymiarów jakie znalazłem
w internecie. Ale może coś źle ogarnąłem temat. Wydaje się ciężko przewijać w jedną stronę.
Wyczyściłem głowice alkoholem izopropylowym 99,9%.
W zasadzie żadnej poprawy.
Pomyślałem że może w tak starym sprzęcie warto wymienić kondensatory i tutaj troszkę się pogubiłem bo
z instrukcji serwisowej wynika że 2 główne kondensatory w instrukcji serwisowej widniejące jako C128 i C127 na stronie 11 (poniżej link), mają wartości 100 uf i ... no właśnie 470 (chyba też uf ale tam nie ma takiej informacji)

https://hardwarecomputerist.atariverse. … ervice.pdf

U mnie natomiast te wartości w zamontowanych (raczej na pewno oryginalnie) to 1000 uf i 470 MFD więc w sumie inne !
Mam w sumie 2 główne pytania. Czy warto wymienić te kondensatory na te z instrukcji serwisowej oraz Czy w Polsce znajde gdzieś stricte paski do tego modelu tak abym miał pewność że są odpowiednie. 
Wczytywanie wygląda tak że po maksymalnie 20 obrotach wywala boot error i komp wchodzi do self testu.

Będę wdzięczny za wszelakie porady.

Pozdrawiam serdecznie,

PS. znalazłem że pasek napędowy do tego modelu to Fi 80x1,2x1,2mm
Tutaj jest do kupienia:
https://north.pl/karta/pasek-napedowy-d … -0289.html
A można prosić o rozmiar paska do licznika do tego modelu ?

2

Hej
W tej serwisówce ten 100uF jest większy wymiarami niż 470uF a są na to samo napięcie, więc podejrzewam, że to błąd - myślę, że C128 ma być 1000uF a C127 ma być 470uF.
C127 to kondensator elektrolityczny, więc podejrzewam, że 470uF to wartość poprawna, po prostu wcięło dopisek uF.
Skoro kaseta przez pewien moment się wczytuje, to podejrzewam, że albo obroty albo skos głowicy i stawiam jednak na obroty.
Wrzuć jakąś kasetę audio i porównaj chociaż "na ucho" z jakimś wzorcowym deckiem. Idealnie by było jakbyś zdobył kasetę z nagranym tonem 1kHz i zmierzył u siebie, czy częstotliwość podczas odtwarzania się zgadza.

Co do reszty, to może niech wypowie się ktoś bardziej obcykany w serwisowaniu magnetofonów.
Tak czy inaczej chyba te 30-letnie kondensatory elektrolityczne warto wymienić.

Dziękuję za odpowiedź. Sprawdzałem te kondensatory i one "swoje" oznaczenia trzymają dobrze więc chyba są ok.
Ten 470 jest opisany jako MFD czy jest to jakaś różnica między tym a Uf ? Jak bym wymieniał to szukać koniecznie identycznego?
Te małe natomiast nie trzymały pojemności i je powymieniałem. Co do sygnału, On wydaje mi się troche bardziej cichy niż te które widziałem np. na YT jak ktoś wgrywał gre i faktycznie ma delikatnie jakby inną barwę. Jest słabszy nie tak mocny.
Jeśli chodzi o kasety to mam kasety pomiarowe prawdopodobnie znajde też z tonem 1 Khz. Ale mierzyłem to tylko raz w życiu przy pomocy instrukcji i jakiegoś programu na PC. sprawa wtedy dotyczyła decka Yamahy. Co prawda udało mi się ustawić wtedy obroty na silniku ale raczej jestem zielony w te klocki. Jakbyś mi tak łopatologicznie wytłumaczył jak mam to zmierzyć to będę wdzięczny. Jakby był potrzebny to mam multimetr i taki podstawowy oscyloskop. A jeszcze jedno znasz może wymiar paska obrotów do tego modelu ? Szukałem na forum ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi jesli chodzi o 1010C z kwadratowym paskiem napędu (są też 1010C z płaskim więc w sumie tych 1010 jest 3 bo jeszcze dochodzi 1010S). Mi natomiast brakuje tylko już wymiaru paska do licznika.

4 Ostatnio edytowany przez x_angel (2025-02-11 14:43:50)

Wymiarów paska nie znam, bo nigdy nie posiadałem takiego magnetofonu.
Pojemność podaje się w Faradach a raczej w jednostkach mniejszych, czyli milifaradach, mikrofaradach, nano i pikofaradach.
Także nie ma takiego czegoś jak MFD więc się nie przejmuj. Mikrofarady maja symbol "mi" z greckiego alfabetu, więc powinno być µF tak na dobrą sprawę.
Jak zmierzyć ten sygnał to tez Ci nie wytłumaczę. Wrzucasz kasetę, uruchamiasz silniczek - albo przez bootowanie komputera przez start+option albo w Basicu wydajesz komendę POKE 54018,52
A jak to zmierzysz? Nie wiem - możesz kartą z PC, możesz oscyloskopem. Wydaje mi się, że na 14 pinie gniazda SIO powinien być sygnał audio, ale niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.
Co do głośności tych wszystkich dźwięków z magnetofonu - jeden kanał taśmy odpowiada za to, co się dzieje w domenie cyfrowej, drugi kanał za podsłuch tego. W niektórych magnetofonach ten podsłuch jest bardzo cichy, prawie niesłyszalny, co zupełnie nie ma wpływu na wgrywanie.

Ogólnie to trochę roboty mechanicznej, trochę elektronicznej. Ja sam raczej nie grzebie w mechanice więc pewnie oddałbym to komuś, kto się zna.

Widziałeś stronę [EDIT] Jerzego? [/EDIT] Na szybko nie mogę znaleźć, ale to mistrz w tych tematach.

5 Ostatnio edytowany przez Dalton (2025-02-11 14:37:02)

Jak kiedyś remontowałem swój magnetofon, co prawda inny, CA-12 albo XC-12, to bardzo pomocna była ta strona: https://jsobola.atari8.info/DEREATARI/s … Magnetofon

Znajduje się tam również procedura regulacji prędkości przesuwu taśmy.

Ja jednak prędkość zostawiłem na koniec. Wcześniej napisałem kilka linijek w BASICu, zapisałem na taśmę (polecenie CSAVE), a potem odczytałem (polecenie CLOAD). Dzięki temu wiedziałem, że wymienione kondensatory odpowiadające za demodulację "działają". Dopiero potem zabrałem się za gumki i prędkość przesuwu, aby magnetofon wczytywał też kasety zapisane fabrycznie albo na innych magnetofonach.

6 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (2025-02-11 16:03:06)

Dzięki za przydatny link. Teraz dokładnie analizuję instrukcję serwisową atari 1010 i w sumie jest naprawde fajnie napisana.
Nasuwa mi się jednak pytanie czy każda taśma serwisowa 3khz będzie odpwiednia? Czy trzeba dokładnie taką do Atari jak jest wspomniana w tej instrukcji? Kupiłem kiedyś zestaw takich taśm  z różnymi częstotliwościami i pewnie znajdzie się też 3 Khz. To było bardziej w celu naprawy wspomnianego wyżej decka Yamahy. W tej instrukcji serwisowe podobno jest wymagany Basic Cartridge (jest wymieniany w potrzebych rzeczach do wykonania)  ale podczas tych procedur nie widzę juz o nim wzmianki żadnej ? Tylko podczas testu zapisu odczytu jest. Bez niego nie da się wykonać tych komend ?

No i cały czas upraszam się czytających o rozmiary tego paska do obrotów w moim magnecie. Jak ktoś zna pls napiszcie.

7

Jeśli pytasz o komendy CSAVE/CLOAD, to do ich wykonania żaden kartridż nie jest potrzebny.

Tu masz link do wątku z moją walką: https://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=14779

Zamysł miałem wówczas taki, że przy zapisie programu odpowiednie dźwięki generuje POKEY i są zapisywane na taśmie... no, jako dźwięki ;) Przy wczytaniu programu te dźwięki są dekodowane i zamieniane na ciąg zer i jedynek, a kondensatory w magnetofonie mają kluczowe znaczenie przy tym dekodowaniu. Jako że zapis i odczyt programu dokonywane były na tym samym magnetofonie, to prędkość przesuwu taśmy też była taka sama przy obu czynnościach i nie wpływała na dekodowanie. Jak już magnetofon zaczął wczytywać to, co sam zapisał, wtedy przeszedłem do regulacji prędkości. Ale nie posiadałem żadnych taśm serwisowych, ani nie ciąłem kawałków taśmy odpowiedniej długości. Włożyłem kasetę z muzyką, którą bardzo dobrze znam. Uruchamiałem procedurę "wgrywania gry" (włączenie Atari z wciśniętymi Start+Option i wciśnięcie Play w magnetofonie) - wówczas słyszałem muzykę i dostrajałem prędkość.

Robiłem to 8 lat temu i niewiele więcej pamiętam... Pamiętam, że w pewnym momencie magnetofon odbierał radio :)
Co do pasków, to mam zestaw pasków różnych typów i długości. Dobrałem coś, co wydawało się pasować.