251

Hej.
Sporo wody upłynęło - kolejny roczek strzelił :)
Przewraca się u mnie kilka płytek, ale nie mam czasu ich polutować i wyfrezować przekładek - już od roku...
Nowa wersja jest oczywiście z elegancką tasiemką IDC.
Jak się ogarnę z tematem, pierwszeństwo rezerwuję dla Stowarzyszenia PTODT :)
Niczego nie obiecuję...

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12593

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12594

Post's attachments

klawiaturka_pcb.jpg 179.86 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

klawiaturka_tasiemka.jpg 165.14 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
ATARI 130XE 1MB Sophia2 / 3x 65XE-ECI 1MB / 65XE / XC12 / CA12 / MEGA COMBO RESET / SIO2SD / SDrive / FujiNet / SM711MP / SM741MP / AMIGA 600

252

A ta elegancka tasiemka IDC to pasuje do pierwszej wersji/serii pcb? Wtedy bym chętnie nabył 2szt.
A oprócz tego 1-2 szt nowych kompletnych klawiatur.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

253

prosim 1x do poskładania :)

ATARI 800XE - u1mb, pokeymax4, ramdisk hell led, ultra video 1.0 XE.
SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, a8 pico sio, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers. ATARI 800XE - 2xos (XL OS, Q-MEG), ATARI 800XE stock
my youtube channel

254

Taki zestawik do poskładania wstępnie też bym przytulił :)

255

a ja jestem bardzo ciekawy efektu z tym PCB i po wymianie gumek na te z klawiatury Logitech K120. Za dwa dni testy, bo czekam na wybijaki do wycinania gumek ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

256

Pin napisał/a:

a ja jestem bardzo ciekawy efektu z tym PCB i po wymianie gumek na te z klawiatury Logitech K120. Za dwa dni testy, bo czekam na wybijaki do wycinania gumek ;)

Nie wybijaj. Te kopulki w Logitechu mają odrobinę zbyt małą średnicę. Jeśli je wytniesz, nie zdołasz ich ustawić jak należy. Przyłóż całą mate do plastiku klawiatury i przymierz. Zobaczysz, że w pewnym ustawieniu pasuje bardzo duży fragment. Wytnij go zostawiając gumę pomiędzy. Do reszty klawiszy wytnij fragmenty z tego co zostało, z zapasem. Zrób dziurki na wkręty. Jak to teraz poskręcasz to PCB (plus separator) będzie dzięki nadmiarowej gumie trzymać kopułki stabilnie w konkretnych miejscach. Jeśli już to co najwyżej będziesz potrzebował dłuższe wkręty ale może separator będzie można pominąć (guma go zastąpi).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

257

... no to źle zrobiłem.

258

Jeśli ci działa poprawnie - to dobrze zrobiłeś ;-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

259 Ostatnio edytowany przez Pin (Wczoraj 21:52:25)

działa, ale jest twarda że dramat z tym, że to z tym PCB zamiast folii. To musi jednak robić różnicę.

260

Pin napisał/a:

działa, ale jest twarda że dramat z tym, że to z tym PCB zamiast folii.

Ale masz ten separator z poliwęglanu między PCB a gumkami? Jeśli tak - kopułki nie są na tyle małe, że wpadają w te otwory w separatorze?

261

składałem to tak, że na rozebraną klawiaturę najpierw nałożyłem przekładkę z poliwęglanu i dopiero w otwory w przekładce wkładałem gumki. Wchodziły idealnie na styk. Na koniec samo pcb itd.

262

Pin napisał/a:

Wchodziły idealnie na styk.

I to zdanie tłumaczy, dlaczego masz beton zamiast miękkiej akcji. Robiąc w ten sposób skasowałeś sens istnienia przekładki - ona miała odsunąć gumki od słiczy, żeby mieć przestrzeń na ruch. W pierwszej wersji, którą miałem okazję testować, jeszcze nie było przekładki. I właśnie dlatego ona powstała. Jeśli gumki ci wchodzą w jej otwory to znaczy, że ona nic nie robi. Dodatkowo założę się, że klawisze ci teraz latają w pionowej osi, mają luz ułamka milimetra - właśnie z tego powodu.