1

Jak w temacie, czy ma ktoś pełne biblioteki atarowskich gratów do kicada?
Tak w zasadzie to rozbija się o złącze SIO, bo ono jest jedyne nietypowe, resztę da się czymś zastąpić w prostych projektach, czyli tym co ogarniam :D

Mam do eagle i chociaż pole robocze darmówki wystarczy, to za cholerę nie umiem tam wygenerować gerberow.
Znalazłem też coś na AatariAge, ale biblioteka jest niepełna, bo nie zawiera footprintów do zaprojektowania płytki, a póki co jeszcze tworzenie bibliotek mnie przerasta.

2 Ostatnio edytowany przez x_angel (Dzisiaj 09:56:56)

Wrzucam do załącznika, chociaż przyznam, że nie wiem, co tam jest.

Pytasz o gerbery w Eagle?
Pobierasz z jlcpcb.com plik .cam dla (najczęściej) płytki dwuwarstwowej. Wrzucam do załącznika dla Eagle wersji 7.
Inne znajdziesz wpisując tam na stronie w pomocy "gerbers eagle"

Będąc na płytce PCB robisz Rastnet, potem:
File -> CAM Processor
potem File -> Open -> Job i wskazujesz plik z JLCPCB
W sekcji File, gdzie jest "%N.GKO" podajeś ściezkę, gdzie ma Ci wygenerować gerbery. Jak nie podasz i zostawisz %N.GKO to Ci wygeneruje w miejscu, gdzie znajdował się plik CAM. Ogólnie to ja sobie ten plik kopiuję zawsze do katalogu z projektem, a potem jeszcze w tym katalogu zakładam folder gerbers.
Tak więc do "%N.GKO" doklejam z przodu "C:\Users\mój uzytkownik\Documents\eagle\A8PicoCart\gerbers\"
Tu przykładowy projekt to A8PicoCart.
Czynność tę powtarzasz w każdej zakładce na górze.
W zakładce TOP Silkscreen możesz sobie zaznaczyć tValues, bo nie ma go tam domyślnie, możesz to zrobić również w zakładce Bottom Silkscreen. To Ci doda wartości elementów na soldermasce.
Klikasz Process Job i masz wygenerowane gerbery. Pakujesz je wszystkie zipem i możesz sobie załadować do jlcpcb.com i podejrzeć, czy ładnie wyszły.

Post's attachments

Atari8_library_Kicad.zip 39.8 kb, liczba pobrań: 2 (od 2025-01-21) 

jlcpcb_2_layer_v72.cam 9.04 kb, liczba pobrań: 2 (od 2025-01-21) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.