1

@AS...

Muszę przyznać, że po prostu nie rozumiem.

Pierwszy raz Atarowski monitor zobaczyłem w akcji w AS (późniejszy Mirage) przy grze Tanks. I to była tragedia. Wyraźnie widoczne piksele, kwadraciki w irytująco małej rozdzielczości widoczne na ekranie. :/

Obraz na najzwyklejszym kineskopowym TV ma krągłości. Ma klimat. Strip Poker wygląda jak miał wyglądać. A nie, że bluzka wygląda jak kwadratowa zbroja krzyżowca.

MM[dely]: wydzielono dyskusję z innego tematu

2

ccwrc napisał/a:

@AS...

Pierwszy raz Atarowski monitor zobaczyłem w akcji w AS (późniejszy Mirage) przy grze Tanks. I to była tragedia. Wyraźnie widoczne piksele, kwadraciki w irytująco małej rozdzielczości widoczne na ekranie. :/

@ccwrc,
Oni nigdy tam nie mieli ATARI sc1435, podłączonego do małego Atari, byłem tak wiele razy w epoce :) Jaki to był monitor???

3 Ostatnio edytowany przez AS... (Wczoraj 03:12:01)

Monitor ATARI sc1435, możesz podłączyć od dekady do atari 8 bit (np. 130xe)  mając  vbxe 2.x oraz odpowiedni kabel.

4

kÓźwa, Panowie, myślałem że tylko ja czytam te bzdety o 3 nad ranem, prawdziwej godzinie duchów, ale są tu inni...

5

AS... napisał/a:
ccwrc napisał/a:

@AS...

@ccwrc,
Oni nigdy tam nie mieli ATARI sc1435, podłączonego do małego Atari, byłem tak wiele razy w epoce :) Jaki to był monitor???

Nie mam pojęcia jaki to był model. Szary, mały, kolorowy, Atarowski (tzn. Atari a nie Philips lub 1084S od C). I z małego Atari leciała na nim gra Tanks. Nie wiem, czy testowali, czy był to monitor na sprzedaż bo nie był to częsty widok na blacie.

6 Ostatnio edytowany przez AS... (Wczoraj 16:10:35)

ccwrc napisał/a:
AS... napisał/a:

@ccwrc,

Nie mam pojęcia jaki to był model. Szary, mały, kolorowy, Atarowski (tzn. Atari a nie Philips lub 1084S od C). I z małego Atari leciała na nim gra Tanks. Nie wiem, czy testowali, czy był to monitor na sprzedaż bo nie był to częsty widok na blacie.

Atari nie miało monitora Atari do atari xe/xl .
Panie ja też wtedy byłem dzieciakiem ;) Bardzo często w ramach szkoły (czytaj wagary) jechałem do mirage na Abrahama 4.

Zapewne to jakiś tv był, a nie monitor..

**rgb w tamtych czasach nie istniało w atari 8bit (chyba że to był francuskie atari 8bit, z secam fr i tam można było ponoć ogarnąć rgb)..
***(po za, znalezionym prototypem XC1411 ktoś na atariage znalazł taki na strychu).

7

AS... napisał/a:
ccwrc napisał/a:

Atari nie miało monitora Atari do atari xe/xl .
Panie ja też wtedy byłem dzieciakiem ;) Bardzo często w ramach szkoły (czytaj wagary) jechałem do mirage na Abrahama 4.

Zapewne to jakiś tv był, a nie monitor..

**rgb w tamtych czasach nie istniało w atari 8bit (chyba że to był francuskie atari 8bit, z secam fr i tam można było ponoć ogarnąć rgb)..
***(po za, znalezionym prototypem XC1411 ktoś na atariage znalazł taki na strychu).

Moja babcia, kiedy uważała, że ściemniam mówiła "przedstawiło ci się".  ; )

Nie wiem, jak goście to podłączyli, ale był to szary monitor Atari. Jestem ciekaw, kto tam wtedy dłubał. To był okres na pewno po wydaniu "Tanks" - skoro ta gra była uruchomiona, ale na długo przed tym jak zaczęli komisyjnie niszczyć dyskietki na Atari XL/XE. Dosłownie też na kilka dni przed niszczeniem dyskietek ich odwiedziłem, wszystkie oryginalne dyskietki 5,25" (gry, programy od Avalon, Mirage, itd.) były za 2zł. Dwa złote. Do dziś żałuję, że po prostu tego nie odkupiłem. Chyba nie miałem po prostu pieniędzy :)
To były chyba moje ostatnie odwiedziny, później nazwa Mirage mignęła mi chyba w podziemiach gusu?

Z ciekawostek, które zauważyłem i która kojarzy mi się także z Tanks to to, że w AS nie sprzedawali piraconych oryginałów (które mieli w ofercie). Tzn. nie sprzedawali ich w wersji turbo. Na składankach AST nie było Tanks, kupiłem go w innym turbo w jakimś sklepie na al. Jerozolimskich (albo bliskich okolicach).

8

ccwrc napisał/a:

na długo przed tym jak zaczęli komisyjnie niszczyć dyskietki na Atari XL/XE. Dosłownie też na kilka dni przed niszczeniem dyskietek ich odwiedziłem, wszystkie oryginalne dyskietki 5,25" (gry, programy od Avalon, Mirage, itd.) były za 2zł.

Kto był w komisji? :)
Nie mogli zakopać na wysypisku? Byłaby polska wersja sprawy z E.T. i innymi cartami A2600 na wysypisku w Nowym Meksyku :)

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

9

uicr0Bee napisał/a:
ccwrc napisał/a:

na długo przed tym jak zaczęli komisyjnie niszczyć dyskietki na Atari XL/XE. Dosłownie też na kilka dni przed niszczeniem dyskietek ich odwiedziłem, wszystkie oryginalne dyskietki 5,25" (gry, programy od Avalon, Mirage, itd.) były za 2zł.

Kto był w komisji? :)
Nie mogli zakopać na wysypisku? Byłaby polska wersja sprawy z E.T. i innymi cartami A2600 na wysypisku w Nowym Meksyku :)

Pewnie ktoś z urzędu skarbowego. Przynajmniej ja tak to zrozumiałem. Mieli oprogramowanie w wielu kopiach, którego trzeba było się pozbyć w legalny sposób - to już były te czasy, kiedy składanki w turbo były tylko wspomnieniem (w oficjalnej dystrybucji sklepowej).

10

Ja tam cały czas jestem ciekawy tego monitora, mieli swój ten p*.*, totalny nikt mirage coś to do obróbki video, może przez jakiś magnetowid zakombinowali z monitorem...

Ominęło, mnie to że gry były po 2pln, rozwalił bym świnkę skarbonkę i kupił bym pewnie tam co mieli...

11

@AS...

Nie wiem, to nie pytanie do mnie.

Wiem, że w pewnym okresie na giełdzie na Grzybowskiej byłem co tydzień i potrafiłem rozróżnić monitory z czasopism/giełdy/katalogów OTTO od telewizorów ;)

12 Ostatnio edytowany przez AS... (Wczoraj 22:36:14)

Aż dziwne że się tam nie spotkaliśmy ;)

Realnie atari nie miało wtedy monitora do atari xe / xl , do dziś nie ma i trzeba koksować...
- atari z vbxe / zośką aby mieć rgb na crt, (ATARI SC1435 jest stereo i wymiarami idealnie pasuje do 130xe, idealnie itd.)...
Meduza jeszcze obecnie...  Naprawdę jestem ciekawy co oni tam mieli.

13

@Dely proszę o wydzielenie postu do sprzęt, to jest ciekawe co pisze ccwrc.
Tam bywało wielu atarowców, może jeszcze ktoś coś .
*zgłosiłem się via priv.

14

AS... napisał/a:

Aż dziwne że się tam nie spotkaliśmy ;)

Tego nie wiem. W każdym razie wtedy nie miałem siwej brody i głównie to co robiłem to gapiłem się na okładki składanek AST, które były wywieszone na tablicy na ścianie.

15

W lutym będzie sztab w Wawie, 07.02.2025, to. :)

16

A to nie był może SC1425? Tam pewnie stosunkowo łatwo da się dorobić composite, gdyż podejrzewam, że jest ten sam monitor, co połowa commodorowskich 108x opartych na Philipsach, tylko nie ma wyprowadzonych złącz RCA. Może Pirx będzie wiedział?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

17 Ostatnio edytowany przez Cyprian (Dzisiaj 13:34:57)

a nie ma jakiejś zewnętrznej płytki która zmienia Composite na RGB? tak jak to robi monitor z wejściem Composite

--
np takie coś:
https://github.com/dekkit/Composite-Video-to-RGB

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

18

Pamiętajmy, że jesteśmy w latach 90. :) Jeśli to był 1425 to pewnie wystarczyło uzupełnić pominięte na płycie elementy i mamy wejście composite.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

19 Ostatnio edytowany przez ccwrc (Dzisiaj 14:03:05)

dely napisał/a:

A to nie był może SC1425? Tam pewnie stosunkowo łatwo da się dorobić composite, gdyż podejrzewam, że jest ten sam monitor, co połowa commodorowskich 108x opartych na Philipsach, tylko nie ma wyprowadzonych złącz RCA. Może Pirx będzie wiedział?

Ja już na samym początku napisałem, że: "Nie mam pojęcia jaki to był model. Szary, mały, kolorowy, Atarowski". Z tego co widzę to SC1425 jest szary, mały, kolorowy, Atarowski...

Edit, jeszcze jedna drobna rzecz: dlaczego pamiętam, że obraz był kolorowy? Na co dzień korzystałem z TV czarno-białych (i u mnie i u kolegi), więc kolor to było dla mnie COŚ. Nie licząc jakiegoś 20-21" Heliosa z wysuwanym panelem od czas do czasu.

20

I sc1425 ma euro złącze .. Ciekawi mnie co oni tam mieli, wiele osób przechodziło przez Mirage, może ktoś zapamiętał co to było ?