1 Ostatnio edytowany przez piomet (2024-12-10 22:32:58)

Czy ktoś kto przerabiał temat i może w wypunktować jak "pożenić" AVG Cart z Ultimate? Użyłem FDISK pod Sparta do zrobienia partycji APT i resztę wolnego miejsca przydzieliłem na partycje DOSowe. Sformatowałem pod windą na FAT32 wg tutorialu DeRe AVG Cart. I co dalej? Jak ustawić opcje w Ultimate? Stanąłem i moja wiedza się skończyła.

2

Proszę bardzo, opublikowałam to na Discordzie ostatnio, bo sam walczyłem. Tak jak tam pisałem, dokument jest, jaki jest, może kiedyś go poprawię, bo trochę wstyd go tak udostępniać.

Wiem, że można też to zrobić inaczej, zostawiając wolne miejsce na końcu karty i tam zrobić fat16, ale jeszcze tego nie przetestowałem

Post's attachments

AVG+U1MB+SDX.pdf 1.61 mb, liczba pobrań: 25 (od 2024-12-10) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

3

Myślałem, że to się da zrobić tylko za pomocą jakiegoś sio2sd ;) Dzięki za opis ;)

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

4 Ostatnio edytowany przez lopez (2024-12-12 09:38:55)

Da się, jak chcesz mieć tylko kartę FAT16, APT, ale ja chciałem mieć dodatkowo FAT32 dla AVGcarta.

5 Ostatnio edytowany przez piomet (2024-12-12 10:58:43)

Fajny tutorial Lopez. Na reszcie coś ruszyło. A czy w fdisk zaznaczamy tylko D3: i D6: jak w tutorialu. Jakieś partycje tam widzę zostały przy tworzeniu APT. Czy da się AVG na stałe zafiksiwać żeby startował jako side? Daje na koniec save, ale po restarcie przełącza się na off.

6 Ostatnio edytowany przez lopez (2024-12-12 11:57:08)

Prawdopodobnie nie robisz po kolei, musisz mieć partycje fat32 sformatowaną (pod windows/linux), bo inaczej AVGcart nie zapisze konfiguracji.

FDISK tylko robi partycje bez formatowania, więc AVGcart nie ma gdzie zapisać konfiguracji.

Przypisania D3, D6 to tylko przykłady, możesz przypiąć chyba do D9. Moim zdaniem najlepiej zostawić D1 i D2 dla fdd.

W U1MB w PBI możesz ustawić "Boot Drive", czyli która ma być używana do bootwania, ale lepiej zostawić jako APT, wówczas zbootuje się do partycji z flagą bootable.

7 Ostatnio edytowany przez TMK (2024-12-13 10:59:15)

Tak w ogóle to chciałem zapytać, bo U1MB mam i potem kupiłem AVG carta i myślałem o tym i była nawet na forum dyskusja o tym, aby sobie tą kartę właśnie jako dysk twardy zrobić, z partycjami tylko, no właśnie... czy to mnie, jako zwykłemu Kowalskiemu użytkującemu małe Atari (czyli głównie gry) to partycjonowanie do czegoś się może przydać skoro taka partycja to max 32MB, trzeba by wtedy upychać pliki maksymalnie wykorzystując pojemność?

8

Jeśli nie uruchamiasz SDX to nie przyda ci się to do absolutnie niczego.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

9

Masz na myśli SpartaDosX? No czasem się uruchamia jak np. chcę zaktualizować oprogramowanie U1MB czy coś, ale to mogę odpalać bezpośrednio z U1MB.

10 Ostatnio edytowany przez lopez (2024-12-13 11:45:07)

Np. playery napisane przez Mono działają tylko na SDX, a 32MB to całkiem dużo jak na małe Atari :). Dlatego karta ma FAT32 na którą wrzucasz stuff dla AVG, APT jest dla sparty, a FAT16 do przenoszenia danych do SDX.

I masz cały komplet.

A jak tylko grasz czy odpalasz demka, to AVG zapewnia ci 100% tego co potrzebujesz.

11

lopez napisał/a:

Np. playery napisane przez Mono działają tylko na SDX, a 32MB to całkiem dużo jak na małe Atari :).

Zdaje się, że to jednak 16MB limitu na pojedynczą partycję SDX. Przy czym dopóki nie chce się trzymać jakiś dużych plików "medialnych", wystarcza z powodzeniem w 8-bitowcu ;-)

12

32MB na partycję. 16MB na plik.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

13

A, dzięki, coś mi się ubzdurało, bo ja sobie naście lat temu pozakładałem partycje po 16MB. Ale chyba idea była taka, żeby mieć taką wielkość partycji jak SDX-owych ATR-ów z SIO2SD, bo mam kalkę tu i tam ;)

14

A jak uzyskać dostęp do tej partycji FAT16 pod  Spartą? Wywala komunikat Disc not respond.

15

Na końcu opisałem jak skopiować i uruchomić fatfs.sys. Próbowałeś tak zrobić, bo może cos źle opisałem?

16

zrobiłem tak:
D3:FATFS.SYS

Pokazuje się info FATFS v.0.87L

D9: (tak mam ustawioną partycję FAT16)

no i dupa.

17

A spróbuj zmienić przypisanie na D6. Bo jak rozumiem to fat16 oraz fat32 sa widoczne na komputerze?
A i jaka wielkość fat16 zrobiłeś?

18 Ostatnio edytowany przez piomet (2024-12-14 00:38:43)

Tak FAT16 (1,91Gb pokazuje pod Windows) i FAT32 widać na kompie (AVG działa). Zmieniłem na D6 i bez zmian. Karta SD jest 16Gb.

19

Pytanie jaki rozmiar może mieć ten fat16 aby sterownik go widział (niby 2gb), możesz usunąć i zrobić dla próby 1gb?

20 Ostatnio edytowany przez piomet (2024-12-14 16:04:58)

Niestety to też nic nie zmienia. Szukam dalej. Może jakieś sterowniki trzeba jeszcze uruchomić. Przy okazji, czy można zrobić w sparcie tak żeby d1:/d2: były czytane jako zwykłe stacje dysków ale czytane z  AVG (kabelek AVG-SIO mam), a nie z sio2sd?

21

Chyba nie, przynajmniej mi sie nie udało tego osiągnąć,

22

piomet napisał/a:

Przy okazji, czy można zrobić w sparcie tak żeby d1:/d2: były czytane jako zwykłe stacje dysków ale czytane z  AVG (kabelek AVG-SIO mam), a nie z sio2sd?

Oczywiście. W czym problem? Przecież to normalnie działa. Tylko jak się korzysta z SDX odpalane go z AVG a nie z U1MB. ;-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

23 Ostatnio edytowany przez piomet (2024-12-15 17:52:53)

Dla potomnych. Przy zakładaniu partycji FAT16 pod Windows musi być ona PRIMARY, nie LOGICAL. Teraz widać ją pod Spartą po załadowaniu FATFS.SYS. Przytrzymanie przycisku na AVG (tego koło RESET) podczas włączania Atari emuluje SIDE2.
Teraz pytanie. Pod Spartą DIR zajmuje chwilę czasu dla partycji 2Gb. Czy uda się założenie kilku mniejszych partycji EXTERNAL jak zrobimy kilka partycji FAT16?

24

piomet napisał/a:

Dla potomnych. Przy zakładaniu partycji FAT16 pod Windows musi być ona PRIMARY, nie LOGICAL. Teraz widać ją pod Spartą po załadowaniu FATFS.SYS. Przytrzymanie przycisku na AVG (tego koło RESET) podczas włączania Atari emuluje SIDE2.
Teraz pytanie. Pod Spartą DIR zajmuje chwilę czasu dla partycji 2Gb. Czy uda się założenie kilku mniejszych partycji EXTERNAL jak zrobimy kilka partycji FAT16?

The FAT partition doesn't have to be primary at all, but in current versions of the firmware, the APT does. This was presumably your problem. I'll be lifting that requirement too in subsequent versions.

25

Tak fatfs.sys potrzebuje trochę czasu na utworzenie indeksów (chyba?). Ale nie trwa to strasznie długo. Szkoda jedynie, że jest tylko do odczytu.