Jak w tytule: kupię uszkodzoną płytę STe ale z potencjalnie sprawnym układem GSTMCU (to ten największy układ SMD)
Czyli najlepiej płyta uszkodzona mechanicznie, pozbawiona innych drogich układów :)

2

czyżby szykowała się nowa płyta?

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

3

Nie, naprawiam złomy......

4

Sprzedałem Ci w kwietniu, może gdzieś zachomikowałeś i nie pamiętasz :)

5

No właśnie próbuję naprawiać te wszystkie "skarby" :)
Mam taką, która daje bardzo dziwny obraz (po strzale zasilacza) i podejrzewam GSTMCU.

6

Dziwnym trafem pojawiła sie na alle (nie moje, po prostu znalazłem)

https://allegro.pl/oferta/plyta-atari-n … 6789107692

7

lopez napisał/a:

Dziwnym trafem pojawiła sie na alle (nie moje, po prostu znalazłem)

https://allegro.pl/oferta/plyta-atari-n … 6789107692

O kurcze z 1898 roku to antyk ;)

Atari MEGA STE TOS 2.06 2MB RAM 57MB HDD; Atari MEGA ST TOS 2.06 2MB RAM+SH205 20MB; Amiga 600 HD+

8

Ma WD1772 więc cena wystrzeli...
Ale spróbuję :)
Dzięki

9

To ja się nie wtryniam w takim razie.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

10

@x_angel, jeśli chcesz to podeślij na maila etykietę do paczkomatu to wyślę Ci układ, płyty nie mam ale układ tak. C300589-001 stan nieznany.

Falcon030 14MB + CT60; Jaguar + Skunkboard; 65XE + SIO2SD + Ultimate + Stereo + VideoMod; 520STE + 4MB + Ultrasatan + HxC Emulator;  LYNX II + VGA Mod; A2600 + MultiCart; ZX Spectrum 128k +2 + PiocDivSD;  Amiga 600 + 2MB chip + Furia + SD;  C64 "chlebak" + 1541 Ultimate

11

Hej. Jutro wygeneruję i podeślę. Ile sobie życzysz, w razie jakby ruszył?

12 Ostatnio edytowany przez x_angel (2024-11-15 10:56:25)

Informacja: scalak dotarł, ślicznie dziękuję.
Niestety wlutowałem i jest identyczny objaw, więc podejrzewam, że oba są sprawne.

https://youtube.com/shorts/stiz9sFTIA4?feature=share

Moja płyta jest po padniętym zasilaczu. Zasilacz dawał tak duże napięcie na linii 5V, że kondensatory wybuchały.
Wszystkie "duże" scalaki mam już przetestowane i podmienione, muszę teraz szukać w drobnicy TTL.

Dam znać, jak się coś urodzi.

13 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2024-11-15 17:02:15)

x_angel napisał/a:

Informacja: scalak dotarł, ślicznie dziękuję.
Niestety wlutowałem i jest identyczny objaw, więc podejrzewam, że oba są sprawne.

https://youtube.com/shorts/stiz9sFTIA4?feature=share

Moja płyta jest po padniętym zasilaczu. Zasilacz dawał tak duże napięcie na linii 5V, że kondensatory wybuchały.
Wszystkie "duże" scalaki mam już przetestowane i podmienione, muszę teraz szukać w drobnicy TTL.

Dam znać, jak się coś urodzi.

Nie znam się na naprawie ale:
- nie widzę śmieci na ekranie - czyli układ graficzny dostaje dobre dane z pamięci RAM. Czyli MMU/GLUE/SHIFTER poprawnie działają;
- widzę ładne bomby (bez zniekształceń), czyli procesor poprawnie wystartował i poprawnie wyświetlił dane bomb z ROM;
- trzy bomby oznaczają "address error". Czyli procesor próbuje odczytać dane z nieparzystego adresu. Być może jeden z ROMów jest walnięty (a może któreś linie adresowe/nóżki nie kontaktują)?
- widzę czarny kwadrat. Czy jest tam TOS 2.06? Procesor odczytuje złe dane dla loga Atari z ROM. Być może jeden z ROMów jest walnięty (a może któreś linie adresowe/nóżki nie kontaktują)?

TOS 2.06 wymaga podłączonej sprawnej stacji dyskietek (albo twardziela?). Bez niej wywala trzy bomby (ale logo Atari powinno być w tym wypadku poprawnie wyświetlone)

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net

14

Czarny kwadrat w miejscu logo ATARI to chyba przez brak Blittera jest... pytanie tylko czy i restart nie jest jego zasługą. No i TOS 2.06 bez FDD nie wystartuje, tylko nie pamiętam ile bombek wtedy daje.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

15

No to tak:
- nie widzę śmieci na ekranie - czyli układ graficzny dostaje dobre dane z pamięci RAM. Czyli MMU/GLUE/SHIFTER poprawnie działają
Nie wiem co nagrzebałem przez dwa dni ale teraz czarny kwadrat ma poprzerywane pionowe linie. postaram się jutro umieścić screen.
- bomby są ładne czyli coś działa. Nie wiem jak to jest zrobione w ST ale czy TOS startuje i "jedzie z koksem" czy może zanim wystartuje sprawdzana jest jakaś suma kontrolna czy coś?
Chodzi mi o to, czy można stwierdzić, że jak pojawia się kwadrat (w miejscu logo) i są bomby to cały TOS został odczytany i uruchomiony, czy może on jest uruchamiany "na bieżąco" i potem gdzieś w połowie powiedzmy się wywala. Po prostu nie wiem jak to działa.
- skąd masz info o nieparzystym adresie? Czy da się to odnieść do hardware? Co siedzi na parzystych/nieparzystych adresach?
- TOS z tym kwadratem jest 2.06. Tam rzeczywiście powinno być logo.
- działanie tego STe jest identyczne z podłączoną stacją i bez.
Podmieniałem wszystkie "duże" scalaki pomiędzy działającym i niedziałającym STe
Blitter oczywiście też wkładałem i nic to nie zmienia, poza tym odpalałem drugie STe bez Blittera i działa poprawnie więc chyba nie tu jest problem.
I ciekawostka: odpalałem DiagROm z carta i uruchamia się. Natomiast gry z carta nie chodzą (bomby).

Sorki za chaotyczny post na szybko, ale jest piąteczek :)

Pozdro!

16 Ostatnio edytowany przez lopez (2024-11-16 07:53:26)

Jak masz carta podłącz się po konsoli i będziesz wiedział co za błędy wywala podczas testów

17

A tam wywala coś innego niż na ekranie? Tego nie wiedziałem.
Bo na ekranie normalnie mam obraz.
Testy Audio przechodzi, ale testu kolorów na przykład już nie. Zawiesza się na pierwszym zielonym.

18 Ostatnio edytowany przez Adam Klobukowski (2024-11-16 10:03:39)

TOS jak startuje to sprawdza sumę kontrolną, jak mu się nie zgodzi to jest odpowiedni komunikat. Logo to już jest później, więc to raczej nie problem z ROMem.
68000 jest w stanie czytać dane tylko z pod parzystych adresów (jak czyta jeden bajt to tak naprawdę czyta dwa), a wynika to z tego że procesor nie ma linii adresowej najniższego bitu adresu. Generalnie to jest błąd programistyczny i wskazuje na to że procesor próbuje wykonać jakiś nieprawidłowy kod.
DiagROM przechwytuje start systemu na bardzo wczesnym etapie (chyba nawet jeszcze przed sprawdzaniem sumy kontrolnej TOSu). Carty z grami, zależnie od konstrukcji, mogą wbijać się na tym samym etapie, lub nieco później, jak już TOS jest prawie w pełni zainicjalizowany.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

19 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2024-11-16 10:20:38)

x_angel napisał/a:

Nie wiem co nagrzebałem przez dwa dni ale teraz czarny kwadrat ma poprzerywane pionowe linie. postaram się jutro umieścić screen.

Czyli coś nie styka.
To jest STE z zewnętrznym BLiTTERem? Może nóżki w układzie albo podstawce nie mają kontaktu?

x_angel napisał/a:

Nie wiem jak to jest zrobione w ST ale czy TOS startuje i "jedzie z koksem" czy może zanim wystartuje sprawdzana jest jakaś suma kontrolna czy coś?
Chodzi mi o to, czy można stwierdzić, że jak pojawia się kwadrat (w miejscu logo) i są bomby to cały TOS został odczytany i uruchomiony, czy może on jest uruchamiany "na bieżąco" i potem gdzieś w połowie powiedzmy się wywala. Po prostu nie wiem jak to działa.

Sprawdziłem, TOS pokazuje Logo i pod nim zgłasza błąd "WARNING: BAD ROM CRC IN CHIP E".
Pytanie czy trzy bomby dla stacji dysków TOS pokazuje przed czy po "WARNING". Tego nie jestem w stanie teraz sprawdzić.

x_angel napisał/a:

- skąd masz info o nieparzystym adresie? Czy da się to odnieść do hardware? Co siedzi na parzystych/nieparzystych adresach?

TOS bombami zgłasza błąd 68000. Trzy to "Adress Error", czyli odczyt słowa lub długiego słowa spod adresu nieparzystego, co jest niedozwolone na 68000.
Tutaj opis: https://pl.wikipedia.org/wiki/Bomb

Z tym że w przypadku 2.06, trzy bomby mogą oznaczać brak stacji dysków albo niepoprawne jej działanie (pęknięty przewód?).

x_angel napisał/a:

- TOS z tym kwadratem jest 2.06. Tam rzeczywiście powinno być logo.
- działanie tego STe jest identyczne z podłączoną stacją i bez.
Podmieniałem wszystkie "duże" scalaki pomiędzy działającym i niedziałającym STe
Blitter oczywiście też wkładałem i nic to nie zmienia, poza tym odpalałem drugie STe bez Blittera i działa poprawnie więc chyba nie tu jest problem.
I ciekawostka: odpalałem DiagROm z carta i uruchamia się. Natomiast gry z carta nie chodzą (bomby).

Możesz sprawdzić STE z innym TOS? Np. 1.62 albo EmuTOS?

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12276

Post's attachments

TOS206_ERR.png 1.23 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

20 Ostatnio edytowany przez x_angel (2024-11-16 14:09:26)

Na razie moje obserwacje:
Nie działa na TOS 2.06 i na 1.62 więc to nie kwestia braku stacji dysków. Podłączałem stację na testy, ale jak się "dynda" to przeszkadza, więc prawie cały czas jest odłączona. Na carcie diagnostycznym, kiedy robię test stacji, to zaczyna ją formatować i się zawiesza.
Muszę skołować EmuTOS i wgrać na testy.
Przedzwoniłem wszystkie połączenia od pamięci RAM - adresy idą ładnie do rezystorów, sygnały RAS, CAS i WE również. Sygnały danych idą ładnie do GSTSHIFTER-a
Cart diagnostyczny nie uruchamia się, jeśli nie ma kości TOS w podstawkach, tak więc podejrzewam, że coś musi być ładowane z TOS-u zanim ruszy cart.  A jeśli jest ładowane to być może na wczesnym etapie nie jest sprawdzana suma kontrolna. A może jest od razu?
Wkładałem Blittera z Megi, nic się nie zmienia. Może po oznaczeniu GSTMCU można sprawdzić, czy ma w sobie Blitter, czy nie? Odpalałem inne STe z wyjętym Blitterem i działa ok, więc tu chyba nie jest tak jak w ST, że trzeba przestawić zworki - wygląda na to, że jego obecność jest po prostu wykrywana. Na teście Blittera jest PASS lub FAIL w zależności, czy Blitter siedzi w płycie czy nie.
Ten wybuchający kondensator, o którym wcześniej pisałem, był na linii +12V. Jest na napięcie 16V więc zakładam, że napięcie było wyższe przynajmniej o połowę od nominalnego, tak samo na linii 5V.
Był wadliwy zasilacz ale o tym nie wiedziałem. Podłączyłem płytę i kondensator wybuchł. Pomyślałem - no stary był więc go wymieniłem i znów wybuchł, wtedy się zczaiłem, że coś nie tak :)
Wszystkie drobne TTL mam już wymienione i w podstawkach, oprócz tych czterech od portów joysticków.
Aha, nie ma popiskiwania z powodu braku klawiatury.

21 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2024-11-16 13:21:12)

To raczej nie stacja dysków bo jej brak w TOS 2.0x powoduje cztery bomby.
https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12277

Post's attachments

20241116_131709.jpg 57.11 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.