Atari Mega STE ACSI2STM emulator HDD i mam problem. Jak przenieść soft z dyskietek na kartę oraz z PC na kartę.
PC kartę widzi ale nie otwiera. Posiadających wiedzę proszę o pomoc.

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

2

Rysiu, jeśli masz ACSI2STM w miarę nowej wersji, to polecam ustawienie go w tryb GEMDrive. Wtedy nie będziesz potrzebował żadnych sterowników do HDD i możesz wypełnić kartę SD normalnie na PC.

Tu masz manual: https://github.com/retro16/acsi2stm/blo … /manual.md

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3 Ostatnio edytowany przez Ryszard Mauersberg (2024-10-26 19:53:52)

Dzięki WODZU , muszę się wgryżć w temat bo jestem zielony. Sprzęt dedykowany do Mega STE wewnętrzne, hula ale nic dodać nie mogę. Ale jaja , dzisiaj minęło 21 lat ja się zarejestrowałem w ATARI AREA.

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

4 Ostatnio edytowany przez seb@stian (2024-10-26 20:55:23)

Ryszard Mauersberg napisał/a:

Dzięki WODZU , muszę się wgryżć w temat bo jestem zielony. Sprzęt dedykowany do Mega STE wewnętrzne, hula ale nic dodać nie mogę.

Liczę na opis Twoich doświadczeń. Też kupiłem ACSI2STM dla mojego Mega STE(już w lipcu) i czas to uruchomić.
Myślę że przy zmianie na tryb GEMdrive trzeba partycje tworzyć od nowa (choć mogę się mylić, to tylko mój domysł nie znam się)więc daj znać jak zgrać oprogramowanie z karty(domyślam się że kupowaliśmy u tego samego sprzedawcy z Allegro - jest jeden a on tam wrzuca co nie co)
Choć ja myślałem żeby zakupić sterownik Putnika.

Ryszard Mauersberg napisał/a:

Ale jaja , dzisiaj minęło 21 lat ja się zarejestrowałem w ATARI AREA.

Gratuluję, to już szmat czasu. (Dokładnie pół mojego życia)

Atari MEGA STE TOS 2.06 2MB RAM 57MB HDD; Atari MEGA ST TOS 2.06 2MB RAM+SH205 20MB; Amiga 600 HD+

5

seb@stian napisał/a:

Myślę że przy zmianie na tryb GEMdrive trzeba partycje tworzyć od nowa

Tak, tworzysz jedną FAT32, a ACSI2STM sam zadba o obsługę tego systemu plików. Taki "dysk" widziany jest OIDP jako L.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

6

W trybie GEMdrive na karcie może być niestety tylko jedna partycja, ale za to dowolnej pojemności.

Druga opcja to tryb ACSI i sterownik Petera Putnika, kosztuje chyba 30€ ale możesz stworzyć 14 partycji, max 512 MiB, dodatkowo możesz stworzyć kilka zestawów max 16 partycji (jakby wirtualnych dysków), z których wybierasz jeden przy starcie. Masz też opcję wyboru partycji rozruchowej w ramach każdego z dysków (możesz podmienić dowolną partycję z partycją C), a największą zaletą jest to, że PC z Windows 10 lub 11 będzie widział partycje na karcie jako partycje FAT16 (niestety tylko pierwszy zestaw partycji, jeśli masz ich więcej).

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

W manualu pisze " użyj rozruchowego obrazu dysku twardego "  jeżeli ktoś ma namiary na takowy obraz proszę o info .

8

Jeśli ustawisz tryb pracy na GEMdrive to nic nie musisz robić, ani mieć. Wystarczy czysta karta SD i nagrane na niej pliki.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
dely napisał/a:

ACSI2STM

Czy możesz mi podpowiedzieć jak go przestawić w  " tryb pracy na GEMdrive ".

10

Teoretycznie wystarczy,że wsadzisz kartę pamięci z FAT32. Zdaje się, że musi być na niej tablica partycji. Na stronie projektu masz opisy, jak się bawić. :-)

https://github.com/retro16/acsi2stm/blo … /manual.md
https://github.com/retro16/acsi2stm/blo … emdrive.md

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

11

Musi być firmware 4.x lub lepiej 5.0c... na 3.x nie było jeszcze GEMdrive.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

12

Pokaż Rysiu co się wyświetla podczas startu komputera. Jeśli masz starszą wersję, to prawdopodobnie uda się wgrać nowy firmware.

Przepraszam za długie milczenie , musiałem odebrać żonę ze szpitala w Ustroniu itp.  oto zrzuty ekranu

Post's attachments

20241101_163620.jpg 11.12 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

20241101_174658.jpg 8.21 kb, liczba pobrań: 1 (od 2024-11-01) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

zrzut ekranu

Post's attachments

Zrzut ekranu_1-11-2024_17531_poczta.interia.pl.jpeg 147.89 kb, liczba pobrań: 26 (od 2024-11-01) 

zrzut ekranu

Post's attachments

Zrzut ekranu_3-11-2024_192259_poczta.interia.pl.jpeg 196.92 kb, liczba pobrań: 18 (od 2024-11-03) 

16

v4.10 czyli powinna być obsługa GEM Drive jak i możliwość aktualizacji z poziomu Atari. Żeby uaktywnić GEM Drive powinno wystarczyć włożenie czystej karty SD, sformatowanej na FAT16, FAT32 lub ExFAT na PC.