Cześć Chłopaki,
XeGS przestał działać padł przycisk Power to pewne, bo jak zwieram odpowiednio - to odpala.
Ktoś może coś doradzić? Szukałem zamiennika ale chyba ciężko.
Pozdrawiam,
Javalonde
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Problem z przyciskiem Power w XEGS
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć Chłopaki,
XeGS przestał działać padł przycisk Power to pewne, bo jak zwieram odpowiednio - to odpala.
Ktoś może coś doradzić? Szukałem zamiennika ale chyba ciężko.
Pozdrawiam,
Javalonde
Update: Przycisk działa, ale trzeba go mocniej wciskać, właściwie bardzo mocno, aż strzela :)
Może da sie go psiknąć jakimś kontaktem i przeczyścić? W sumie to nie zaglądałem jak on tam jest zbudowany.
To raczej monolit, ale spróbuje, w ostateczności tak zostanie. Włacza się ale ciężko.
Monolitem nie jest ale rozebrać to tak, żeby złożyć to ponownie to chyba się nie uda. Natomiast jeśli to kwestia utlenionych styków i problemów z przewodzeniem to możesz nalać do jakiegoś małego (ale wystarczającego) pojemnika czegoś typu Kontakt i po prostu to w tym zanurzyć (po wylutowaniu). Wiem, sporo płynu się zmarnuje bo co z nim potem zrobić - ale powinno pomóc.
Od ciśnięcia na siłę w końcu popękają luty na PCB lub co gorsza samo PCB.
Przełącznik nie jest hermetyczny, można zalać kontakt-sprayem, byle potem dokładnie wypłukać IPA.
Dzięki za porady, w takim razie jednak rzeczywiście lepiej to przeczyścić.
Dzięki za porady, w takim razie jednak rzeczywiście lepiej to przeczyścić.
No i jeszcze sprawdź zimne luty.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Problem z przyciskiem Power w XEGS
Wygenerowano w 0.019 sekund, wykonano 59 zapytań