1

Pożyteczna informacja - Mark2008 z AtariAge znalazł zamienne gumki o prawidłowym kształcie, pasujące do klawiatur gumkowych do komputerów serii XE. Sprawdziłem - gumki mają nieco mniejszą średnicę od oryginalnych, ale pasują całkiem dobrze i na klawiaturze pisze się znacznie przyjemniej. A najważniejsze, że źródło - klawiatury Logitech K120 - jest łatwo dostępne i tanie - na alledrogo już od kilkunastu zł.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

2

Super informacja!

Dzięki!

Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard
https://reversing.pl SSL enabled site

3

Ciekawe. Aż zamówiłem jedną. Sprawdzę. Dzięki.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

Arka rurka, nawet mam taką w szafie :(

5

wow. Dzięki za info Simius!

Kontakt: pin@usdk.pl

6 Ostatnio edytowany przez perinoid (2024-10-20 15:25:52)

Przyszła do mię wczoraj. Jakiś dziwny układ więc nie szkoda wypruć. W wolnej chwili się przymierzę.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

7 Ostatnio edytowany przez Jacques (2024-10-21 09:43:44)

Tutaj najtaniej:
https://www.amazon.pl/Keyboard-Logitech … ref=sr_1_3

EDIT:
Jednak doliczają wysyłkę do PL w kwocie 8.99...

8

Na Allegro są tańsze, tyle że używane. Do końca dnia mogę kupić na Amazonie bez kosztów wysyłki. :-)

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

9 Ostatnio edytowany przez laborant (2024-10-21 23:01:00)

Można je też pozyskiwać z tak zwanych punktów zbiórek elektroodpadów celem pozyskania elementów do uprzednio pozyskanych (ówcześnie ze śmietników) komputerów marki Atari - serii XE...  Full circle recycle. (wieczór ma swoje prawa, trzeba się pośmiać przed snem).

10

jak wrócę z L4 do pracy to zobaczę do kontenera z klawiaturami co na zwałkę idą. Kto wie ... ;)

11 Ostatnio edytowany przez Jacques (2024-11-08 22:08:24)

Zrobiłem to właśnie przed chwilą, efekt: REWELACJA.
Gumkowa badziewnie "drewniana" standardowo klawiatura zmienia się w bardziej miekką i ma przyjemny nagły skok klawisza.
Odczuwalnie jest teraz co najmniej tak dobra jak sprężynkowa, jak nie lepsza ze względu na ten wyraźny przeskok klawisza po wciśnięciu - jak współczesne :-)

12 Ostatnio edytowany przez Pin (2025-02-04 18:34:09)

... założyłem te gumki do klawiatury z PCB zamiast folii kolegi Infarmotyka, wycinane precyzyjnie wybijakiem, średnica 9mm, dawca Logitech K120.....

ponoć źle zrobiłem - tych gumek się nie wycina w ten sposób, opis w dziale fabryka, post o klawiaturze PCB...

13

Dziwne ;-) Obadasz moją na Loście, bo jest wg mnie super, ale może mamy tak szokująco różne odczucia. Bo standardowa gumkowa jest betonowo twarda, a teraz jest miękko z wyraźnie wyczuwalnym przełączeniem.

14

... no chyba, że na std folii 3 warstwowej te gumki zachowują się inaczej - logicznie analizując temat istnieje taka możliwość.

15

Aaa, już rozumiem... Ja to mam na klasycznej folii, tylko zamienione gumki.

16

może ktoś wrzucić zdjęcie jak te "nowe" gumki wyglądają w Atari? Chciałbym zobaczyć jak je przyciąć.

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

17 Ostatnio edytowany przez Jacques (2025-02-05 12:54:22)

Simius napisał/a:

Pożyteczna informacja - Mark2008 z AtariAge znalazł zamienne gumki o prawidłowym kształcie, pasujące do klawiatur gumkowych do komputerów serii XE. Sprawdziłem - gumki mają nieco mniejszą średnicę od oryginalnych, ale pasują całkiem dobrze i na klawiaturze pisze się znacznie przyjemniej. A najważniejsze, że źródło - klawiatury Logitech K120 - jest łatwo dostępne i tanie - na alledrogo już od kilkunastu zł.

@Cyprian
W pierwszym wpisie jest link ;-)

A tak na skróty podlinkowany obrazek z Atari Age:

https://media.invisioncic.com/r322239/monthly_2024_10/pic10.jpg.40123b76246c9bd5e4111313f7d4cfe5.jpg

18

dzięki @Jacques

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

19

Simius napisał/a:

Pożyteczna informacja - Mark2008 z AtariAge znalazł zamienne gumki o prawidłowym kształcie, pasujące do klawiatur gumkowych .....

Ale ogólnie to spore naciąganie rzeczywistości, tak patrząc na zdjęcie jak to wygląda i stwierdzenie, że to pasuje :D

20

Jest trochę sztukowania, ale tak samo zrobiłem, że duży płat wchodzi 1:1. Pasuje o tyle, że po zamontowaniu działa jak złoto, nic się z tym nie dzieje i zamienia beznadziejną klawiaturę w taką o świetnym "feelingu" :-)

21

A ja kiedyś zamontowałem gumki od "dużego" Atari i też było dużo dużo fajniej.
No ale prosta sprawa, że lepiej skanibalizować Logitecha za 20zł niż klawę od ST :)

22

@x_angel, to musi zależeć od konkretnego egzemplarza a nie od tego czy jest ST. Wydaje mi się, że w ST i XE te gumki są takie same. Akurat mam w tym momencie na biurku obok siebie ST i XE, w których klawiatury chodzą mi identycznie. Natomiast raz na zlocie porównywaliśmy kilka obok siebie postawionych XE i każdy miał inną klawiaturę w odczuciu po naciśnięciu klawiszy. Albo gumki dawali z różnych partii i one były lepsze/gorsze, albo następuje jakaś degradacja tych gumek z czasem w niektórych egzemplarzach, albo może zależy to od tego ile były używane te klawisze. Wiadomo, że masa kompów miała te klawiatury praktycznie nieużywane, bo ludzie używali komputera do grania. Te egzemplarze co porównywaliśmy na zlocie, to w dużej mierze były egzemplarze osób, które dużo piszą, programują wprost na Atari. Widać się pozużywały im te klawiatury.

23

Nie wiem, być może tak. Ale te gumki z mojego ST mają taki jakby przeskok w połowie klawisza. To daje takie fajne odczucie takiego "jakby" kliku. A te oryginalne w maluchu to takie bez skoku - idą płynnie do samego końca.

24

Wiem o co chodzi. Ale w moim ST, który akurat mam na biurku nie ma tego przeskoku. Jest jak w maluchu. Z kolei w tych porównywanych kilku egzemplarzach małego Atari, to w jednym był wyraźny klik, a w jednym taki jakby bardzo delikatny, ale też był. W pozostałych wszystkich nie było kliku wcale. We wszystkich swoich jakie miałem/mam zarówno ST jak i XE nie mam tego kliku.

25 Ostatnio edytowany przez Jacques (2025-02-06 11:50:07)

@Mq
A jesteś pewien, że to nie była w maluchu klawiatura na sprężynkach jednak (ta z "wyraźnym klikiem")?
Bo wszystkie gumkowe z którymi miałem styczność w XE czy ST nigdy nie miały kliku (przeskoku) i były właśnie takie twarde - także od nowości w moim Atari z Pewexu. Ten efekt dają właśnie te z Logitecha, wraz z przyjemną miękkością dochodzi wyraźny przeskok.
Mam też wątpliwości czy te oryginalne gumki się w ogóle zużywają - są pancerne i tak też wyglądają po ponad 30 latach ;-)