Ked moze zoberiem 2x
- will it works with gotek??? I have fdd pc round cables and gotek with st firmware and want external gotek as fdd.
7x130XE + 3xAtari Falcon030 + 1xTT03 + 2xST-ATX
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » Adapter FDD Atari DIN14pin <-> IDC34
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ked moze zoberiem 2x
- will it works with gotek??? I have fdd pc round cables and gotek with st firmware and want external gotek as fdd.
Dotarło do mnie chwilę temu i po dłuższej walce - flopp B zadzialał! Właśnie załadował się vroom z drugiej stacji :-D
Dzięki tOri, świetna robota! :-) Byłem przekonany, że muszę zworki na stacji ustawić jako flopp 1 a nie 0, a jednak trzeba było ustawić 0 i wtedy zadziałał. Pewnie tak samo będzie z gotekiem. (Hmm.. gdybym wcześniej przeczytał instrukcje z pierwszych postów to bym nie walczył tyle ;-) )
Mam też jakieś stare taśmy od PC, mają one przełożone niektóre piny na taśmie - taką też mogę podłączać?
Nie - taśma ma być prosta - bez przeplotu - inna nie będzie działać.
pozdrawiam
Ja bym poprosił jeden taki do zlutowania samemu chyba, że są gotowe.
Z przeplotem czyli twistem i bez czyli różnica jak w załącznikach...
No chyba, że jeszcze jakieś inne kombinacje są :-)
Może komuś się przyda, rewelacji nie ma ale przynamniej łatwiej przekładać pomiędzy komputerami:
@lukasz7x6: jak się ma przydać, to mozesz podać linka do STL-a, bo jpg niekoniecznie jest przydatny w tej kwestii ;)
Zawsze mogę podesłać, przynajmniej wiedziałbym, że ktoś się zainteresował :-D
Cześć,
Całkiem dobrze Ci to wyszło. Niestety - jak widać - musiałem przyjąć taki kształt ponieważ inaczej byłyby pozasłaniane inne złącza.
Zgrabna obudowa :)
Pozdrawiam
Jacek
@lukasz7x6: Podziękował ;)
@tOri: Tzobie także, choć jeszcze nie rozpakowałem. Ale teraz będę miał motywację wydrukować sobie obudowę i przymierzyć. Jak kupię sobie Goteka będzie w sam raz jako stacja A (tak, mam przełącznik w kompie). Dziękuję Panowie za dobrą robotę :)
Mnie znów bardzo zainteresowała widoczna na fotce w tle przelotka DIN13->VGA.
@Lukasz7x6, DIY czy gdzieś dostępna?
Obudowa samoróba ;-) A przelotka od exxosa (VGA ADAPTER LOW COST VERSION, https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/)
Jak ktoś chce to również załączam STLa.
Całkiem dobrze Ci to wyszło. Niestety - jak widać - musiałem przyjąć taki kształt ponieważ inaczej byłyby pozasłaniane inne złącza.
Dzięki :-) Poszedłem Twoim tropem i również starałem się nie zrobić zbyt dużej obudowy, złącze hdd nadal jest łatwo dostępne i bez problemu podłącza się np. ultrasatana.
tOri napisał/a:Całkiem dobrze Ci to wyszło. Niestety - jak widać - musiałem przyjąć taki kształt ponieważ inaczej byłyby pozasłaniane inne złącza.
Dzięki :-) Poszedłem Twoim tropem i również starałem się nie zrobić zbyt dużej obudowy, złącze hdd nadal jest łatwo dostępne i bez problemu podłącza się np. ultrasatana.
Tak trzymaj! :)
Opublikowałem info na www -> http://reversing.pl/atari16bit/adafdd/adafdd.html
Zainteresowanych zapraszam po pliki gerber
Właśnie do mnie paczuszka z adapterem dotarła. Będzie czas i chęci to potestuję 520st+. tOri dziękuję bardzo
Zawsze mogę podesłać, przynajmniej wiedziałbym, że ktoś się zainteresował :-D
Obudowa fajna - ale niestety koliduje ze złączem USB jeżeli ktoś je na płytkę tego adaptera wlutuje.
Kolejna sprawa to przy zastosowaniu obudowy, piny które poleca Tori są za krótkie (chyba, że na płytce nie lutujemy gniazda USB) i podczas wydruku zmniejszymy jeden wymiar o 4mm z 23.8mm na 19.8 albo nawet na 19mm.
Wtedy płytka bardziej przylega do obudowy Atari bo ramka na złącze taśmy FDD jest mniej głęboka.
Niezła robota z tym adapterem. Obudowa też fajna.
Jakiś czas temu kupiłem podobny, do lutowania. Już zmontowany. Muszę tylko doprowadzić zasilanie do dodatkowej stacji.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » Adapter FDD Atari DIN14pin <-> IDC34
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 66 zapytań