1

Czy kojarzy ktoś jakieś linuksowe IDE do c/c++ które potrafi "bezproblemowo" (cokolwiek to znaczy :) ) otwierać/importować projekty
Makefile/cmake i ewentualnie Scons?
Dość rzadko używam IDE (zwykle działam w Notepadqq) ale czasem korzystam z Code::Blocks. Wiem że potrafi skorzystać z cmake i nawet udało mi się kiedyś w nim otworzyć całkiem pokaźny projekt cmake'owy, ale musiałem się trochę pobawić, żeby wszystko
działało sprawnie, choć ostatecznie udało się. Ponoć z projektami Makefile też umie sobie radzić, ale tego nie udało mi się już dokonać i obecnie właśnie zależy mi na wciągnięciu kolosa Makefile'owego do jakiegoś IDE.

2

VSCode potrafi chyba działać z CMake. On dość sporo potrafi bo ludzie piszą pluginy.

3

Sprawdzi się. Dzięki.

4

Jako javowy fetyszysta, z przeszłością C/C++ proponuję Clion https://www.jetbrains.com/clion/ Nie wiem tylko czy wersja community nie jest zbyt okrojona ale Makefile i Cmake powinna obsłużyć :)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021