To jeszcze dodam, że zauważyłem, lekko spuchnięte kondziołki w moim STE
- do wymiany w bloku zasilacza będzie 470uF/400V (ten jest w najgorszym stanie, oraz kolejne dwa 2200uF/10V).
Na ten moment STE z gotekiem dzała bardzo stabilnie... dema się ładują nic się nie wiesza, zero bombek no ale trzeba reagować, zanim coś poleci.
W między czasie znalazłem jeszcze dwa układy STM32 kupione 9 miesięcy temu, o dziwo różnią się jeżeli chodzi o oznaczenia i tak w tym egzemplarzu fabrycznie nie ma R9 oraz R10, natomiast na płytce nie ma w ogóle R11, linie D+ oraz D- od gniazda USB pociągnięte są do rezystorów oznaczonych jako R6 oraz R7 i zgodnie z opisem na stronie projektu trzeba je wyciąć, aby można STM'a zasilać z USB w ACI2STM. Efekty dalej niezadowalające i zabawka mało stabilna. Dość szybko następuje zwis... sprawdzę jakie układy DMA mam w swoich dwóch ST 1040F i najwyżej po wymianie kondziołów dobiorę się do płyty, obejrzę ją organoleptycznie i sprawdzę inne pojemności a DMA wylutuje i osadzę w podstawce... dam znać .....
No to mała aktualizacja: wygrzebałem z garażu kolejne STE (nawet nie wiedziałem, że posiadam, byłem święcie przekonany, że dysponuje jeszcze 3 komputerami ale w wariancie STFM.
I tak na ten moment komputer ma tos 1.6x po angielsku, nie wiem jak ten komputer do mnie trafił, ale miał wyrwaną taśmę od flopa, nie miał żadnej stacji, a kości od Tosa były nieumiejętnie wsadzone (1 para skrajnych nóżek wygięta). W efekcie przy próbie włączenia widoczny jedynie biały ekran.
Tos szybko został poprawnie umieszczony w podstawkach i Atarka ożyła. DMA dobre z końcówką 01 i w wariancie SMD.
Interfejs z oprogramowaniem 4.12 śmiga bez zarzutu, wszystko działa stabilnie, kilka gier uruchomiłem z exfata. TOS TEST przechodzi 460 testów wielokrotnie bez żadnych błędów. Ten sam interfejs na ST1040FM i Tosie 1.62 kończy się zawsze dwoma errorami. A na pierwszym STE1040 bardzo szybko zawiesza. Wiec ewidentnie problemik z DMA.
Będę starał się wypruć z niego ten układ i zrobić podmiankę z takim samym ale z modelu FM (bo tam jest w podstawce)...
Gniazdo od floppa też już sobie wymieniłem - przyznam, że niezły hardcore walczyłem z tym prawie 1h, aby nic na płycie nie uszkodzić, testowałem kilka różnych topników nie wiem czym to lutowano... dramat....
Post's attachmentstostest.png 957.65 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim