126 Ostatnio edytowany przez zorkadar (2024-02-01 18:50:50)

Dopiero wgłębiam  się w temat ST.

65XE+U1mb/520STE- 4mb/ Jaguar

127

Jak chcesz tylko pograć/demka poglądać to bierz ACSI2STM działa dobrze i nie wymaga zakupu driverów.

128

Ewentualnie GOTEK zamiast stacji.

Sikor umarł...

129 Ostatnio edytowany przez zorkadar (2024-02-07 22:49:24)

Kupiłem ACSI2STM

65XE+U1mb/520STE- 4mb/ Jaguar

130

Czy jak ktoś z Was składał ACI2STM - to wycinaliście rezystory R9/R10/R11 z płytki STM'a?
Bo mam problem z uruchomieniem zabawki  z STE. Fix'a na DMA założyłem (drabinka rezystorowa, bo mam na płycie niby to felerne), robiłem wariant z Taśma 10cm oraz bezpośrednio wtykany w gniazdo. W obu przypadkach chodzi mi to mało stabilnie - przy czym na ten moment testuje to na wsadzie 4.12 i z obsługą 1 partycji FAT32.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

131

Zapytam tylko z ciekawości, bo nie umiem pomóc z rezystorami, na czym polega ta niestabilność?

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

132

@Piguła/Shpoon a gdzie o tym wyczytałeś? bo ja też miałem problemy kiedyś z tym urządzeniem (ale to było już jakiś czas temu) i je w końcu oddałem komuś, może to właśnie przez to :-?

133

Uicrobe - mam STE z tym felernym DMA, wprawdzie mam też satandiska i na tym ST odczyt z ST dzialal bez zarzutu.
Czytajac wątek grzybsona - natknąlem się w nim na link do opisu jak patchować felerne dma - tam na zdjęciu była drabinka 8x10K przylutowana do dx chipa wD - co tez wykonalem.
Mam 2 typy plytek do asci2stm jedna na tasme idc20 jak od satana a druga wpinana bezposrednio do db19. STE ma tosa 2.6.
Na stronie projektu.jest podane, ze aby na stm blue uzywac do zasilania gniazda usb z plytki należy wylutować trzy rezystory R9, R10 oraz R11. To już sprawdziłem i rzeczywiście trzeba je wypruć. Układy STM mam zaprogramowane najnowszym zwykłym wsadem 4.12. Po podłączeniu do Atari interfejs jest wykrywany za każdym razem, wykrywa też wpinane karty SD (używałem sandisk 64GB i PNY 64GB). Obie z.partycją extfat lub fat32. Pod Tosem widze ich zawartość ale sypie się próba wczytania - ascitest.tos się wczytuje ale potem dosc szybko się wiesza, tak samo hddtest o uruchomieniu jakiekolwiek gry mozna zapomniec. Czy ktoś na forum robił patcha na DMA?

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

134 Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2024-09-08 08:35:10)

Wygrzebie jeszcze jakies STFM ze starszym Tosem i sprawdze czy na nich mam taki sam objaw. Rozumiem, że w ST mogę DMA wstawić z dowolnego innego modelu... bo rozwazam tez wylutowanie tego wadliwego, wstawienie podstawki i wrzucenie wersji okreslanej jako dobra.

135

Ja nie wycinałem tych rezystancji.

Jedyne co wyciąłem, to dwa goldpiny, bo mi zegarek spieszył ;)

W opisie jest też rekomendacja, aby od wersji 4 przestać używać bluepilla, bo podróbki STMa mogą nie wyrabiać. Dlatego zostałem na wersji 3.01.

grzybson/SSG^NG

136

Grzybson możesz wystawić jakiś obraz swojej karty SD w formacie img. Bo za cholere nie wiem jak rozwalić obrazy z rozszerzeniem hd na kartę SD.
I pytanko czy z 3.01 pracujesz z partycją FAT32 czy też masz założone partycje w formacie Atari.

137

Piguła/Shpoon napisał/a:

mam STE z tym felernym DMA

Ta teoria (jeżeli powołujesz się na "klasyfikację jookiego" http://joo.kie.sk/?page_id=250 ) była poddawana w wątpliwość.
Rozwiązaniem miało być rzekomo wymiana kości TOS z ROM na Flash i/lub procesora na MC68HC000. To chyba Exxos, ale też tutaj było (może za Exxosem).

Piguła/Shpoon napisał/a:

mam też satandiska i na tym ST odczyt z ST dzialal bez zarzutu

Miałeś na myśli że w tym STE odczyt z US działał?
A ja mam STE z "dobrym" DMA, w którym kiedyś US źle działał. Zamieniał partycje w śmieci. Wymieniłem TOS i CPU, ale już nie robiłem testów US, bo kupiłem ACSI2CF i to działało OK. Później znów kupiłem TOSStera, który jak się okazało nie działa z MC68MC000... Zawsze coś :) Zmieniłem na "zwykły" 68000 i ACSI2CF w krótkich testach zachowywał się OK.
Ciągle mam zamiar przetestować ponownie US, ale zawsze brak czasu...
Ale zawsze chętnie zbieram osobiste doświadczenia innych w różnych konfiguracjach.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

138

Pracuję w trybie ACSI, karta sformatowana i partycjonowana sterownikiem Pery Putnika.

grzybson/SSG^NG

139 Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2024-09-09 22:19:26)

To jeszcze dodam, że zauważyłem, lekko spuchnięte kondziołki w moim STE
- do wymiany w bloku zasilacza będzie 470uF/400V (ten jest w najgorszym stanie, oraz kolejne dwa 2200uF/10V).
Na ten moment STE z gotekiem dzała bardzo stabilnie... dema się ładują nic się nie wiesza, zero bombek no ale trzeba reagować, zanim coś poleci.

W między czasie znalazłem jeszcze dwa układy STM32 kupione 9 miesięcy temu, o dziwo różnią się jeżeli chodzi o oznaczenia i tak w tym egzemplarzu fabrycznie nie ma R9 oraz R10, natomiast na płytce nie ma w ogóle R11, linie D+ oraz D- od gniazda USB pociągnięte są do rezystorów oznaczonych jako R6 oraz R7 i zgodnie z opisem na stronie projektu trzeba je wyciąć, aby można STM'a zasilać z USB w ACI2STM. Efekty dalej niezadowalające i zabawka mało stabilna. Dość szybko następuje zwis... sprawdzę jakie układy DMA mam w swoich dwóch ST 1040F i najwyżej po wymianie kondziołów dobiorę się do płyty, obejrzę ją organoleptycznie i sprawdzę inne pojemności a DMA wylutuje i osadzę w podstawce... dam znać .....

No to mała aktualizacja: wygrzebałem z garażu kolejne STE (nawet nie wiedziałem, że posiadam, byłem święcie przekonany, że dysponuje jeszcze 3 komputerami ale w wariancie STFM.

I tak na ten moment komputer ma tos 1.6x po angielsku, nie wiem jak ten komputer do mnie trafił, ale miał wyrwaną taśmę od flopa, nie miał żadnej stacji, a kości od Tosa były nieumiejętnie wsadzone (1 para skrajnych nóżek wygięta). W efekcie przy próbie włączenia widoczny jedynie biały ekran.
Tos szybko został poprawnie umieszczony w podstawkach i Atarka ożyła. DMA dobre z końcówką 01 i w wariancie SMD.
Interfejs z oprogramowaniem 4.12 śmiga bez zarzutu, wszystko działa stabilnie, kilka gier uruchomiłem z exfata. TOS TEST przechodzi 460 testów wielokrotnie bez żadnych błędów. Ten sam interfejs na ST1040FM i Tosie 1.62 kończy się zawsze dwoma errorami.  A na pierwszym STE1040 bardzo szybko zawiesza. Wiec ewidentnie problemik z DMA.
Będę starał się wypruć z niego ten układ i zrobić podmiankę z takim samym ale z modelu FM (bo tam jest w podstawce)...
Gniazdo od floppa też już sobie wymieniłem - przyznam, że niezły hardcore walczyłem z tym prawie 1h, aby nic na płycie nie uszkodzić, testowałem kilka różnych topników nie wiem czym to lutowano... dramat....

Post's attachments

tostest.png 957.65 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

140

Ja nie wycinałem żadnych rezystancji z bluepilla. Acsi2stm zasilam z gniazda usb na bluepillu. Zdjęcie mojej wersji jest gdzieś w wątku.
Mam DMA w wersji C38739-001A.

grzybson/SSG^NG

141

Dodam tylko - dla potomnych - aby nie zginęło i może to komuś pomoże.
W moim Atari STE układ DMA 25913-38 był wlutowany bezpośrednio w płytę główną.
Układ został wylutowany, a w jego miejsce wstawiona zwykła podstawka 40 pinowa.
Dokładnie taki sam układ DMA został wyjęty z fabrycznej podstawki i modelu Atari ST1040FM, po przełożeniu do Atari 1040STE, interfejs ASCI2STM działa jak brzytwa. Żadnych zwisów, a program TOSTEST uruchamiany wielokrotnie za każdym razem przechodzi 432 Testy bezbłędnie. Zatem proszę na siłę w przypadku problemów nie szukać układów DMA z końcówką 01.

142

A wkładałeś ten walnięty układ do STFM? Tam tak samo źle działa?

143

Z dużym prawdopodobieństwem działa dobrze (been there, done that).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

144

To może warto w takich przypadkach podawać nr serii, czy jakieś inne znaczące oznaczenia.
Może wyjdzie jakaś regularność?

145

Ale jak to wykryjesz, jeśli ta sama kość działa źle w jednym komputerze, a dobrze w drugim?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

146

Jeszcze nie wkładałem - ale oczywiście to zrobię i zobaczę, jak STFM zachowuje się na wylutowanym oraz oryginalnym DMA z interfejsem ASCI2STM. To oczywiście nie kończy całej zabawy... bo zamierzam jeszcze spróbować rozwiązania z płytką ST-DMA Converter... może ona pozwoli rozwiązać problem stabilnej pracy na tym jednym wariancie DMA.

147

Piguła/Shpoon napisał/a:

TOS TEST przechodzi 460 testów

Piguła, a podpowiesz skąd to pobrać? Bo coś nie mogę namierzyć.

148

Aplikacja Tostest.prg jest na stronie projektu Asci2STM. Wystarczy że pobierzesz cały pakiet z firmwarem 4.12.

149

Dzięki. Znalazł-M. Teraz muszę znaleźć czas potestować.

150 Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2024-10-02 21:43:44)

Miałem chwilę, więc na szybko polutowałem ręcznie pierwszego fixa. Nie bić za estetyke... bo to robione na szybko i grubym grotem. Wystarczy mi jeden krytyczny komentarz od Ciotki C. Brakowało mi jednego rezystora wiec na szybko na krótko 1K przewlekany... to będzie poprawione.

Efekt:

1. Oryginalne problematyczne DMA, przechodzi teraz za każdym razem test, ale z jednym błędem (w trakcie poszczególnych testów raz pojawiają się 2 bombki, ale program leci dalej - zakładam, że to ten jeden wadliwy test).
Bez fix'a ten układ DMA nie przechodzi testów - wiesza się mniej więcej w połowie.

2. Drugi układ, który ma takie samo oznaczenie z fixem oraz bez niego przechodzi test.

Sprawdzę, jeszcze jak to będzie działać jak Atarkę mocno wygrzeje i uzupełnie wtedy post.

Post's attachments

dma_fix1.jpg 238.32 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

dma_fix2.jpg 219.89 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

dma_fix3.jpg 534.65 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

test_problematyczne_dma1.jpg 730.84 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

test_problematyczne_dma2.jpg 920.05 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.