To co widzisz na ekranie to zakłócenia pochodzące od sygnału chrominancji które wpływają na sygnał luminancji w dekoderze sygnału PAL w TV. Wszystko wskazuje na to że Twojemu Panasonicowi nie podoba się sygnał "composite" z Atari (nie spełnia on standardów TV dotyczących poziomu sygnałów wizyjnych) ... wszystko wskazuje na to że cyfrowy dekoder w środku Panasonic nie radzi sobie ze złożonym sygnałem wizji który wychodzi z Atari. Ja bym podłączył sobie to po S-VIDEO, ale tutaj też możesz napotkać na problem który ja miałem np. z monitorem LG Flatron Wide M228WA, a inni ludzie mieli problem z innymi monitorami, lektura do poczytania tutaj:
1) LG Flatron Wide M228WA-BZ i "pobieżne" rozwiązanie problemów z S-Video
2) Atrari 65XE i Monitor LG Flatron M1921TA
TLDR: Moja rada to podłaczenie po S-VIDEO kablem z kondensatorem 22pF w szeregu z sygnałem chrominancji. Jeżeli Twoje 800XL nie posiada sygnału chrominancji w gnieździe monitorowym, trzeba by dokonać przeróbki aby taki sygnał się tam pojawił.
Jest jeszcze jedna trochę "szalona" metoda... Jeżeli masz gdzieś jakiś magnetowid z wejściami composite przepuść sygnał przez niego... układy przetwarzania sygnału video z VCR-a mają masę automatyki w tym AGC więc zrobią sobie normalizację sygnału do standardu PAL i LCD TV taki sygnał przetworzony przez VCR powinien już poprawnie interpretować. Niektórzy używali do tego celu kamer DV, które potrafiły zrobić to samo. Ale to już jest sztuka dla sztuki i można to nazwać "przerostem formy nad treścią" ;-)