Myślę o tym, bo mam ST, w którym mam już 4MB, TOS 2.06, Blitter.
Mq, to masz już prawie STE :)
Też bym chciał Blitter, jest jakiś projekt/opis montażu w krótkim ST?
520ST+ / SF 314 / ACSI2STM / GOTEK
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » [gfx] Atari ST - JRI4096C board - Projekt ukończony!
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Myślę o tym, bo mam ST, w którym mam już 4MB, TOS 2.06, Blitter.
Mq, to masz już prawie STE :)
hichal: były karty z procesorem 16 mhz, blitem i nawet fpu :) szkoda, że białe kruki obecnie
https://youtu.be/_6h4HsDCgio?si=kxrRVicVXtJrbgSB
były karty z procesorem 16 mhz, blitem i nawet fpu :) szkoda, że białe kruki obecnie
Wystarczy jedna sztuka, która trafi do tOri'ego :)
@hihal, ja mam projekt, ale jeszcze niedokończony, nieopisany, nieupubliczniony. Generalnie płytka wielkości standardowego procesora w obudowie DIL, ale na płytce zamiast DIL są dwa sockety PLCC - jeden na procesor, a drugi na Blitter. Projekt niedokończony, ponieważ niby działa, ale jeszcze tam kombinowałem turbo delikatne i to turbo nie działa niestety. Generalnie to jest prototyp, nie bardzo mam czas żeby dokończyć... Jak dokończę, to na pewno udostępnię, ale nie wiem kiedy się to stanie...
@Mq zdradzisz coś więcej? po Twoim poście pozostała doza niedosytu spowodowana uaktywnieniem zaciekawienia tematem, w okolicznościach nader przepełnionych potrzebą modyfikacji i udoskonalenia mojego STE :)
Hej,
DarkLord ma pomysł na kolejny projekt - akcelerator dla ST. jest jeden problem - na pokładzie jest GAL6001 i nie wiem czy dam radę go odbezpieczyć. Właśnie kupiłem 4 sztuki do testów i będę mógł za jakiś czas to sprawdzić.
Fast Technologies T-25 series accelerator board - tak się to nazywa. Nie ma blittera i FPU za to ma zegar 25MHz ;-)
tOri
brzmi interesująco, znajdzie zastosowanie w STE?
z tego samego kanału co link powyżej ale świeże...
ciekawa sprawa:
https://www.youtube.com/watch?v=-363tHv5eJs
030 na pokładzie :)
No niestety - to jest tylko dla ST
tOri
:( a jest coś dla STE?
Z Atariki wynika, że tylko Veloce jest dla STe... Być może są inne, ale o nich nie wiem.
tOri
Czyli z jednej strony mam najfajniejsza wersję, z drugiej najmniejsze możliwości rozbudowy…
A pistorm? Jest wersja dla st …
Pytanie laika, z czego to wynika ? W sensie, że do STE jest tylko jedna karta?
@dragon_x - ja pisałem o płytce, która pozwala dodać Blitter do ST. Ty piszesz o STE, który ma już Blitter w standardzie. Doedukuj się trochę o sprzęcie, o który pytasz:-)
A w ogóle, to nic już na ten temat nie piszę - mam prototyp i tyle, jak przyjdzie pora to opublikuję gotowca, może się komuś przyda, a tu jest temat tOriego o GFX, więc nie offtopujmy.
Święta racja :)
PS. Znam różnice sprzętowe pomiędzy STFM a STE i wiem że moje STe ma blitter a pozostałe nie. Nie znalazłem natomiast nigdzie informacji dlaczego np karta turbo z cpu 16MHz będzie pracować z STFM a z STE nie, oczywiste jest, że blitter w przypadku STe jest zbędny ale dlaczego jest tylko jedna karta turbo (Veloce) do STe? Innej też nie znalazłem. Zagadką jest pistorm choć wolałbym prawilne cpu a nie emulator… wiem, że moje pytania czasem sprawiają wrażenie, że zamarzy szukać pytam, tak nie jest, może konstruuję je poprostu w sposób niepoprawny. Poprawię się :) sorry, koniec offtop
Prawdopodobnie sprawa z rozszerzeniami bierze się stąd, że w ST masz procesor w obudowie DIL64, a w STe masz procek SMD.
Na DIL64 łatwo zrobić nakładkę, na procka w obudowie SMD to już są wygibasy. Nie ma łatwego wpięcia w magistralę.
W Atari Mega (ST/STe) jest lepsza sytuacja, bo tam jest takie fajne złącze, więc istnieją jakieś katy rozszerzeń, natomiast co do turbo to chyba i tak trzeba odłączać procesor, więc najłatwiej jest w ST, gdzie możemy zaingerować w połączenie między procesorem a płytą.
Z drugiej strony turbo to moze tylko kwestia przeprojektowania z dip na plcc? A 1040STe nie ma już czegoś takiego jak MegaSTe? Zegar 16MHz?
tOri
Z Atariki wynika, że tylko Veloce jest dla STe... Być może są inne, ale o nich nie wiem.
PAK był jeszcze dla STE. I jak dobrze pamiętam T28. Często reklamowany w ST Format, jak będę miał chwilę, to przeszukam kilka numerów żeby potwierdzić/obalić czy dobrze pamiętam.
A i na pewno było jeszcze kilka innych.
Edit:
Sprawdziłem reklamy w ST Format (numer 75, rok 1995) i faktycznie T28 występuje w wersji dla ST i dla STE (nazywa się to T28e i jest 20 funtów droższe)
dzięki koledzy za wyjaśnienia :) będę wdzięczny za wszelkie informacje. może uda się coś zbudować ? :) jak coś to może założę osobny wątek, żeby nie śmiecić wątku kolegi offtopami
:( a jest coś dla STE?
a to https://www.youtube.com/watch?v=2cQa3uvHcZQ ?
mega może być :)
pisałem o płytce, która pozwala dodać Blitter do ST.
Blitter jest w serii Atari Mega (ST), a to przecież "normalne" ST z TOS 1.02 lub 1.04, oraz podobno są podstawki w płytach ST(F??FM??) produkowanych od 1987.
Faktycznie tak jest, mam nawet płytę od ST(F) z podstawką pod blitter, ale mi chodziło konkretnie o 520ST+ (krótki) w którym nie ma podstawki.
Faktycznie tak jest, mam nawet płytę od ST(F) z podstawką pod blitter, ale mi chodziło konkretnie o 520ST+ (krótki) w którym nie ma podstawki.
do krótkiego ST jest nakładka na procesor z BLiTTERem. W sieci widziałem ze dwa schematy. U nas na forum też się pojawiała.
@hihal, ja mam projekt, ale jeszcze niedokończony, nieopisany, nieupubliczniony. Generalnie płytka wielkości standardowego procesora w obudowie DIL, ale na płytce zamiast DIL są dwa sockety PLCC - jeden na procesor, a drugi na Blitter.
Jakby ktoś szukał, to jest coś, co działa i co już posiadam w krótkim 520ST:
https://github.com/agranlund/STBlitter_RevA
(choć nie posiada zintegrowanej dopałki, nad którą pracuje Mq, za to jest IDE).
Generalnie fajnie byłoby po 4MB ST-RAM i Blittterze dale ueSTEkowić zwykłe ST by odpalały się tytuły mu dedykowane... To byłoby coś ;-)
"Blitter : You need to find a blitter from somewhere"
i to jest chyba najtrudniejsze z tego :-)
Bywają regularnie i na Allegro i na Ebayu, choć "tanio już było" ;-)
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » [gfx] Atari ST - JRI4096C board - Projekt ukończony!
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 62 zapytań