Wczoraj przyszła (wraz z dwiema innymi) i czyta ją się wybornie! :)
Terry Pratchett - Równoumagicznienie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Bałagan » Dla posiadaczy ZX Spectrum (czyli Dely'ego)
Strony Poprzednia 1 … 64 65 66 67 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wczoraj przyszła (wraz z dwiema innymi) i czyta ją się wybornie! :)
W mojej hurtowni się skończyła :(
Zamów u źródła, czyli z linka podanego przez Yerza. Zamawiałem w piątek, w poniedziałek wysłali, wczoraj doszło. :)
Dodam tylko, że kwestie dot. Atari konsultowałem z Pinokiem i Mono, natomiast sprawy związane z C64 - z Nitro i JADem.
Odnośnie ZX, na wniosek Mara, koncentrowaliśmy się w większości na naszej części Europy, chociaż nie tylko.
PS: Btw, my i tak żadnej kasy z tej sprzedaży nie mamy, hehe. :-P
Nie, jakbym kupował książki w detalu, to by mnie już komornik zlicytował. Dzięki hurtowni zrobi to za rok ;)
Poszła pierwsza partia, za parę dni wróci z pewnością.
To i ja zamówiłem, a co :)
Dzisiaj przyszło. Trafiło do kolejki, zaraz po "Oni migają..." :-)
Noszę się z zakupem takiego oto urządzenia:
https://allegro.pl/oferta/adapter-mysz- … 4291fbf951.
Czy ktoś z szanownych kolegów ma doświadczenie z podłączeniem tego do Spectrum ?
kupiłem ten adapter z zamiarem wykorzystania z ST no i nie działa mi z żadną moją myszką
Toma trzeba pod ST przekonfigurować bo przychodzi domyślnie ustawiony na Amigę. Dostałeś w zestawie instrukcję (trzeba przytrzymać któryś klawisz i klikać innym przy starcie, już nie pamiętam jaka kombinacja jest na ST). U mnie Tom działa - ale jest atedy drobny problem z niektórymi joystickami.
Nie próbowałem tego podpinać pod Spectrum. Mówimy oczywiście o interfejsach Kempston, podpięte pod standardowe gniazdo w 128K nie zadziała.
No i myszka musi być chyba w standardzie PS/2, co w sumie eliminuje większość myszek sprzedawanych obecnie, przynajmniej mi działają tylko myszki sprzed kilkunastu lat.
Sprawdziłem, ja jednak mam adapter Jerry i on wymaga protokołu ps/2. Toma R2 nie miałem.
kupiłem ten adapter z zamiarem wykorzystania z ST no i nie działa mi z żadną moją myszką
..a pin 9 odłączyłeś?
W opisie jest informacja: "Kabel do rodziny Atari ST musi mieć nie podłaczony Pin 9!"
Tak się zastanawiam pomiędzy tym Next a The C64, gdyby coś podobnego miało by wyjść z logiem Atari, to co by to było i jak by miało wyglądać?
To by nie było Atari :-D
The C64 to ARMowy komputerek z emulatorem w obudowie a'la mydelniczka. A tu mamy do czynienia z pełnoprawną maszyną zaimplementowaną w FPGA. Cudo!
Cyprian napisał/a:kupiłem ten adapter z zamiarem wykorzystania z ST no i nie działa mi z żadną moją myszką
..a pin 9 odłączyłeś?
W opisie jest informacja: "Kabel do rodziny Atari ST musi mieć nie podłaczony Pin 9!"
o widzisz, do tej informacji nie dotarłem
nic nie robiłem sprawdzę
The C64 to ARMowy komputerek z emulatorem w obudowie a'la mydelniczka. A tu mamy do czynienia z pełnoprawną maszyną zaimplementowaną w FPGA. Cudo!
w świecie Commodore jest takie coś jak Ultimate 64, bardzo polecam, zwłaszcza, że SIDy można mieć nie z emulacji tylko z oryginału i nawet dźwięk wyprowadzić osobno prosto z SIDów.
Czy ktoś mógłby podzielić się namiarem lub jakąś fajną gotową paczką historyczno-współczesną z grami i produkcjami scenowymi dla ZX Spectrum (48/128k)?
W drodze do mnie jest Sizif 512k i fajnie byłoby przygotować sobie furę softu dla jego DivMMC :-)
Czy ktoś mógłby podzielić się namiarem lub jakąś fajną gotową paczką historyczno-współczesną z grami i produkcjami scenowymi dla ZX Spectrum (48/128k)?
W drodze do mnie jest Sizif 512k i fajnie byłoby przygotować sobie furę softu dla jego DivMMC :-)
Kolejny klon zapowiadany, tym razem od RetroGames (to ci od C64 Mini) -
https://www.euro.com.pl/inne/retro-game … trum.bhtml
I chociaż z działającą klawiaturą, a nie jak w popierdółce The400 (nie mam, a czytając ile ma błędów - póki co nie chcę).
Hmmmm, są i plusy.
(…)
Classic Mode
Switch to Classic Mode and dive into the full ZX Spectrum experience, complete with BASIC programming and virtual cassettes.
(…)
Extended colours
Supports the ULAplus™ colour mode for richer colour palettes that can be applied to any game.
(…)
no i na szczęście-
Compatible with game controllers
Compatible with many USB game controllers.
https://retrogames.biz/products/thespectrum/
Advert: https://youtu.be/EnfQ13nFJYc?list=TLGG32F1ZDiLkHwyODA4MjAyNA
Nie wiem, ale jak widze szereg usb w retro sprzęcie to mam odruch rasberro-wymiotny. Ale to moje odczucie
Strony Poprzednia 1 … 64 65 66 67 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Dla posiadaczy ZX Spectrum (czyli Dely'ego)
Wygenerowano w 0.065 sekund, wykonano 47 zapytań