willy napisał/a:Uzyles ukladu niedostepnego na europejskim rynku.
Dostępny w cenie 1zł na aliexpress od bardzo wielu dostawców. Nie uważam tego za jakikolwiek argument tym bardziej, że IC jest opcjonalny.
willy napisał/a:Twoja implementacja jest niestety niepelna. Brakuje MOSFET'a zalaczajcego zasilanie.
Wymagane tylko w sytuacji, gdy chcemy mieć napięcie > niż 5V aby urządzenie dostało od razu to właściwe. W przypadku 5V to zbędne. MOSFET był w planie, ale gotowe decoy z tym scalakiem, dostepne na ali, zazwyczaj go w ogóle nie dają.
willy napisał/a:Identyczny efekt da sie uzyskac za pomoca 2 rezystorow. (proponuje przeczytac specyfikacje USBPD)
Jak zapewne doczytałeś, wersja biedna ma taką opcję. IC jest opcjonalny. W zasadzie jest tam tylko po to, że mam ładowarkę, która odmawia zasilania bez niego (wyłaczy się po kilku sek). Jeśli go wylutujesz, 90% ładowarek nie będzie widziało różnicy.
willy napisał/a:Zdjecia na GH pokazuja egzemplarz z okrojona funkcjonalnoscia. (patrz plusy ponizej)
Wersja z GH pokazuje "wersję", w której zamiast bezpiecznika jest 0R, ponieważ nie podpinam tam ładowarki do akumulatorów od dziadka, a poprawną i markową ładowarkę. Nie muszę się przejmować nadmiarem prądu, tym przejmuje się ładowarka.
willy napisał/a:C1 o takiej wartosci moze przyniesc wiecej szkody niz pozytku
Kondensator jest w specyfikacji IC. Działa bez niego równie dobrze.
willy napisał/a:Sam nie ufasz swojej implementacji ... Jaka jest rola D1?
Ochrony przed uszkodzoną lub błędnie wykonaną ładowarką. Mam jedną ładowarkę USB-C która daje od razu 12V (pochodzi od elektronarzędzia, jakiś kretyn wykorzystał ten sam port do ładowania wkrętarki).
willy napisał/a:Niewatpliwie na duzy PLUS zasluguje to ze umiesciles bezpiecznik.
Nie ma on znaczenia, dostatecznie dobrym bezpiecznikiem jest użycie *słabej* ładowarki, 5-10W. Bezpiecznik jest opcjonalny, sam go nie używam. Jest tam tylko dlatego, że było miejsce.
willy napisał/a:Idea swietna ale wymaga poprawek. W wersji 2, napewno dostanie "Seal of approval"
Dzięki, ale nie przewiduję wersji 2, szczególnie, że nikt poza mną tego raczej nie użyje. Natomiast można forkować.
Na marginesie: a kto będzie aprobował i dlaczego to dla mnie niby ważne?