W książce "Atari Więcej Węgla" doszło do naruszenia praw autorskich przez opublikowanie mojego artykułu pt. "Jak przeżyć z Atari ST/STE w nowym tysiącleciu" bez mojej wiedzy, zgody i rekompensaty. Nie otrzymałem nawet egzemplarza autorskiego - ten który mam zakupiłem sam nie wiedząc nawet że mój tekst tam jest.
Artykuł ten został oryginalnie napisany do specjalnego wydania Bajtka w 2016r. wydanego przy okazji jednej z edycji Pixel Heaven. Napisałem go wówczas za darmo (otrzymałem egzemplarz autorski), odbyło się to bez podpisywania żadnych umów, w szczególności dotyczących przekazania praw, na tzw. "dżentelmeńskich" zasadach.
Przedruk w "Atari Więcej Węgla", jak już napisałem, ukazał się bez mojej wiedzy i zgody. Gdybym został o to wcześniej zapytany, na pewno wyraziłbym zgodę, ba - nalegałbym na jego znaczną aktualizację, gdyż sytuacja na rynku dodatków sprzętowych do ST/STE, od 2016, się mocno zmieniła.
W związku z tym, będę podejmował kroki prawne w stosunku do wydawcy "Atari Więcej Węgla", Roberta Łapińskiego, firmy Idea Ahead.