W nawiązaniu do wątku:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=19803
Wprowadziłem wszystkich w błąd. To nie 65XE tylko 130XE w obudowie od 65XE. Przypomniałem sobie jak przewróciłem pacjenta na plecki i przeczytałem memo na vlepce, które kiedyś sam napisałem (już wiele lat temu miałem zaawansowaną sklerozę i robiłem notatki/zostawiałem okruszki).
Przypuszczam, że w ROMie został zmieniony tylko napis jako zwykła reklama serwisu, który atarkę (kiedyś) naprawiał.
ROM został umieszczony w podstawce, pamięć AMD AM27C512-155DC 9108DP W.
I problem. Programator za nic nie chciał jej odczytać. Za każdym razem, kiedy widziałem "ID chip error" miałem pianę na pysku (pils). W końcu odhaczyłem sprawdzanie ID i efekt znajduje się w załączniku pod nazwą dip28.BIN
Przy okazji przypomniałem sobie, że pewne elementy są "by Mq" zanim stał się sławny i bogaty.
ROM przy teście 64kB nie ma dodatkowych belek, przy teście 1MB ma dodatkowe belki (czyli standard?).
Właściwie to na początku nie chciałem rozkręcać grata, ale soft ROMSAVER.COM nie jest już dostępny pod właściwym linkiem (albo źle patrzę):
https://forums.atariage.com/blogs/entry … romLogin=1
Więc. Niektóre osoby nie mają kostek w podstawkach, niektóre nie mają programatorów. Może by zrobić jakieś małe FAQ (a może już jest?!) jak i co/czym zgrywać? To luźne przemyślenia.
P.S. zielone coś na kostce to karteczka-vlepka, która uspokoiła moje obawy o uszkodzenie romu przez okienko za pomocą flasha aparatu.
Edit: dostałem info, że binarka zawiera dwa oesy. W załącznikach doszły wyodrębnione pliki OS1 i OS2. Oryginalnie były w kostce pod adresami 0 - 3FFF (pierwszy) i C000 - FFFF (zmodyfikowany). Moja atarka odpala z drugiego bez względu na to, czy self-test jest poprzez BYE, czy on z OPTION.
Post's attachmentsdip28.BIN 64 kb, liczba pobrań: 5 (od 2024-05-24)
key made in hong kong.jpg 209.26 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
key test.jpg 681.78 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
memory test 1MB.jpg 665.57 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
memory test 64kB.jpg 664.52 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
os chip.jpg 571.21 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
OS1.ROM 16 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
OS2-Szczecin.ROM 16 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
pcb by Mq.jpg 638.01 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
to bylo 130xe.jpg 287.3 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.