Hey mam problem z ustawieniem głowicy w jednym z magnetofonów od Atari dokładnie chodzi o model XCA 12 . Mam cartridge Shogun By Hurek tam jest Tape Doctor I ustawiam głowicę w/g tego programu . Mam dwa paski ale w żaden sposób nie mogę tego ustawić aby były one idealnie wąskie . Podmieniłem głowice na nową Unitra U24-104.2 ale bez większej różnicy . Paski wymienione na nowe rolka prowadząca wyczyszczona wydaje się że jest z nią wszystko ok .

2

Do ustawiania potrzebna jest też sprawdzona referencyjna taśma nagrana na magnetofonie z właściwie ustawioną głowicą. Inaczej może być... bez sensu. Na czym ustawiasz?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3 Ostatnio edytowany przez kismet75 (2023-05-18 10:28:35)

perinoid napisał/a:

Do ustawiania potrzebna jest też sprawdzona referencyjna taśma nagrana na magnetofonie z właściwie ustawioną głowicą. Inaczej może być... bez sensu. Na czym ustawiasz?

Mam kilka sprawdzonych kaset z jeszcze z epoki . Na innych magnetofonach sprawdzane i jest wszystko ok wgrywają się bez problemu  . Te kasety używam do testu . Myślę jeszcze nad wymiana kondensatorów na nowe może to coś pomoże.

4

ja tylko tak kontrolnie zapytam... ale ustawiasz głowicę używając kasety zapisanej w systemie turbo blizzard? i magnetofon ma również wbudowane turbo blizzard? Pytam bo "Tape Doctor I" stara się przełączyć magnetofon w system turbo, i paski które rysuje (0,1, SYNC) są w odniesieniu do sygnałów generowanych przez system blizzard.

5 Ostatnio edytowany przez kismet75 (2023-05-18 15:51:44)

Seban tak oczywiście kasety są w turbo blizzard . W magnetofonie siedzi turbo .Coś musi być zrypane w tym magnetofonie w innych ustawiam skos głowicy dość szybko . W tym mam dość wąski pasek ale nie rozdziela się na dwie równe linie

6

Ustawienia w Tape Doctor wyglądają jak na poniższym zdjęciu . Nic nie da się ustawić lepiej .

Post's attachments

img_20230519023507_IMG-2684_zmniejszamy_pl.jpg 113.71 kb, liczba pobrań: 3 (od 2023-05-19) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

7 Ostatnio edytowany przez piwkooo (2023-05-19 11:16:24)

Podmieniłbym na próbę głowicę ze sprawnego magnetu do tego diagnozowanego. Ta głowica unitry niem jest czasem "za długa"?
Tak tylko opieram się na foto z neta?

8

sprawdź płytkę z Blizzarda, wygląda na padniętą; jeżeli to nie to, to sprawdź, czy nie ma problemów z masą/lutowaniem/wtyczką kabla sio.

___
Press play on tape...

9

Ten Tape Doctor dostosowany jest do magnetofonów z systemem Turbo, a istnieje jakiś który pomaga w ustawieniu skosu w magnetofonach nieprzerobionych z normalnym odczytem i zapisem?

Mam trzy magnetofony. XC11 (tego traktuje referencyjnie i na nim nagrałem większość kaset), XC12 i CA12. Chciałbym wszędzie ustawić ten sam skos. Może są jakieś fajne przystawki do magnetofonu, które wyświetlają coś na kształt oscyloskopu po podłączeniu do magnetofonu?

Dopóki jestem... wszystko jest możliwe.

10

Musiałbyś się wpiąć w środek, w elektronikę. Na wyjściu mamy już tylko cyfrowy sygnał po SIO a strojenie na drugi kanał, ten bez danych, raczej ma mały sens.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

11

No dobrze, a tak z innej beczki, przy okazji. Jaki mamy najlepszy kopier na kasety bez turbo? Szczerze to nie pamiętam jaki był najpopularniejszy w latach 80-90 gdy miałem Atari. Jaki jest zatem legendarny, najpopularniejszy z tamtej epoki bez turbo i jaki jest dzisiaj najlepszy?

Dopóki jestem... wszystko jest możliwe.