Działanie układu masz poprawne.
Ta zworka po lewej nie służy do przełączenia na 8MHz/16MHz.
Ona jak jest rozłączona, to układ działa tak, że automatycznie przełącza 8MHz/16MHz w zależności od tego jakie operacje są wykonywane (to jest determinowane z kolei stanem linii BG i AS). W takim ustawieniu masz turbo polegające na tym że rozkazy procesora operujące wewnątrz procesora, są realizowane z prędkością zegara 16MHz, a rozkazy, które powodują ruch na magistralach na zewnątrz procesora, działają z prędkością 8MHz. Na tym właśnie polegać miało to turbo.
Ustawienie zworki na 16MHz powoduje wymuszenie na stałe 16MHz przez cały czas. Exxos zrobił ją tam dla testów, ale to nie ma prawa działać w normalnym ST, bo ustawienie 16MHz na sztywno do całego komputera powoduje, że nie zadziała ani pamięć RAM, ani TOS, ani inne układy komputera, bo nie jest to wszystko przystosowane do pracy z takim zegarem.
Krótko mówiąc, działa Ci wszystko tak jak powinno działać, więc gratuluję uruchomienia tego projektu.
PS. Ja zbudowałem sobie dokładnie to samo w postaci układu GAL. Niestety jednak mi to nie działa. Komputer co prawda się uruchamia, ale wyrzuca niestety bomby. Nie wiem dlaczego, ale niestety nie doszedłem do tego.
A skąd bierzesz 16MHz? Bezpośrednio z Shiftera, czy skądś inąd? I skąd ten pomysł z ferrytem? W sumie może i dobry.