Hej
Pochwalę się moją nową zabawką.
Jakiś czas temu chodziło mi po głowie zrobienie c't IDE ale jako, że IDE z TOS-em od Putnika mam już zabudowane na płycie ATX, to postawiłem na sprawdzone rozwiązanie.
Do działania potrzebne są sygnały: ROM0, ROM1, ROM2 oraz sygnał z 10 pinu portu ACSI - trzeba je jakoś doprowadzić do interfejsu.
Zworkami wybieramy TOS-y - górna zworka przestawia dekodowanie (bo jest rózne dla 1.04 i 2.06), dolne zworki wybierają 4 ćwiartki pamięci Eprom. TOS-y wrzuciłem sobie 1.04, 2.06, DiagROM oraz EmuTOS.
Na jednej fotce widać opis na soldermasce. Żeby opis zgadzał się z faktycznym ułożeniem zworek, TOS-y należy wrzucić w kolejności: DiagROM, 2.06, 1.04 i EmuTOS.
TOS-y powinny być "swapped" czyli kolejność bitów starszy-młodszy zamieniona. Najlepiej to podejrzeć hexedytorem, to będzie wiadomo o co chodzi z tym swapped i unswapped.
Jeszcze jeden hint: układy _MUSZĄ_ być z serii LS - sprawdziłem i nie działa na HCT.
Schemat:
Jak to wygląda zamontowane:
Pliki nazwane są IDE44, IDE40 oraz IDE40_rotated odpowiednio dla pinheaderów 40 i 44-pinowych. W przypadku 40-pinowych mamy do wyboru dwa ułożenia pinheadera, w zależności jakie mamy adaptery na CF i jak tam nam pasuje układanie tasiemek w obudowie. Pliki ZIP to gerbery do wykonania płytek.
Płytka IDE44 była projektowana tak, żeby można było założyć tani adapter z Aliexpress prosto na pinheader. Można również założyć adapterek na taśmie, tak jak u mnie na fotce. To akurat "krótkie" 520ST.
Zostało mi parę płytek do tego IDE44 i chyba dwa zmontowane.