W wątku dotyczącym zgrywania kaset z wykorzystaniem programu TURGEN poruszyłem temat tworzenia biblioteki gier na kasetach z wykorzystaniem dostępnych dzisiaj urządzeń i oprogramowania.
Posiadam SIO2SD, które nie czyta plików CAS. Zgrałem 10 kaset z wykorzystaniem magnetofonu XC11 i Atari 65XE za pomocą programu THE BOSS.
Z racji iż SIO2SD nie czyta plików CAS, mogę korzystać z plików XEX, które dosyć często są wersjami dyskietkowymi i po zgraniu ich na kasetę w systemie zrozumiałym dla magnetofonu Atari mają problem przy powtórnym wczytywaniu z kasety. Problem dotyczy tych plików XEX, które w trakcie wczytywania ładują jakiś obrazek, albo mają jakiś inny wymagany moment w którym magnetofon zatrzymuje się na chwile w trakcie ładowania.
Z tego co się zorientowałem nie ma problemu przy zgrywaniu z SDRive-MAX oraz pełnym pakiecie AVGCART, ale nie chciałem wydawać pieniędzy na kolejne urządzenie, które będzie mi dublowało możliwości SIO2SD.
Jeżeli jednak najprostsza metoda zgrywania dzisiaj kaset bez opisanego przeze mankamentu plików XEX wymaga kupna takiego urządzenia, to oczywiście je zakupię.
Wątek zakładam aby każdy kto zgrywał dzisiaj kasety programowo przy pomocy PC lub programów na Atari opisał swoje doświadczenia.
Zaznaczam, że w wyjątkowych okolicznościach wykorzystywałem Altirrę i jej generowanie plików WAV z CAS oraz zgranie pliku z PC na podłączonego DECK'a, ale ze względu na skos głowicy w Atari XC11 oraz ortodoksję wolałbym rozwiązanie w pełni programowe.
Posiadam także SIO2PC, które wykorzystałem do zgrywania ATR z PC bezpośrednio na stację Atari podłączoną do PC. Sikor pisał, że SIO2PC można wykorzystać również do podłączenia magnetofonu. Jeżeli jest taka możiwość i zgrywanie kaset bezpośrednio z PC na magnetofon Atari to byłoby świetnie. Jak ktoś już to robil to poproszę o tutorial.
Fajnie będzie jak użytkownicy AVGCART'a i innych przystawek opiszą metody, których używali.
Jako upominek wrzucam w załączniku PDF z pustą reedycją okładki do kasety, którą wykonałem od podstaw.