(może komuś się przyda)
zagwostkę miałem na początek, czy the400, w tym całym mapowaniu przycisków, przypisuje funkcję do konkretnego przycisku, czy przycisk do funkcji. a potem co jest gdzie na joysticku rozmieszczone..
z pierwszych prób i błędów z logitechem wyszło mi, że funkcjom przyciski. ok.
fajnie, że na stronie supportu zamieszczono oryginalną konfigurację/wpis dla pliku gamecontrollerdb.txt . i link do strony projektu sdl_gamecontroller, gdzie co prawda jest zbiorczy plik txt ze wszystkimi natenczas wpisami, ale właściwie się nie nadał; nie tylko dlatego, że ma też to co niepotrzebne (konfiguracje dla systemów innych niż wymagany Linux), albo jakichś konfiguracji brakuje (jak dla mojego Logi.Precision) ale jak zauważyłem - bywa, że dla jakiegoś pada istnieje po kilka wpisów (? różne rewizje sprzętowe podejrzewam).
więc potrzebny konkretny, czyli konkretny GUID naszego pada. ale i tu nie ma co szukać w nie-linuxowych wpisach, bo np GUID dla windowsa jest inny niż Linuxa.
czyli musimy rozpoznać nasz własny osobisty.
bierzemy komputr z linuxem i instalujemy program AntiMicroX (na ubuntopodobnych: sudo apt install antimicro); z konsoli odpalamy antimicrox.
Powiniśmy zobaczyć nazwę pada, na dole okna programu jest przycisk "Mapowanie kontrolera".
Pojawi się nowe okienko, obrazek pada jest raczej domyślny. Nas i tak interesuje to, jak poszczególne przyciski naszego pada się zgłaszają systemowi. teraz - naciskając poszczególne kolejne przyciski pada zaczyna się za każdym krokiem uzupełniać pole "treść mapowania kontrolera.."; po pierwszym naciśnięciu powinno się pojawić właściwe GUID, nazwa pada, platforma, a także (jeśli zaczęliśmy od A) - nazwa klawisza zgłaszana systemowi (na zdjęciu a:b1; a,b,x,lefthhoulder,itd - nazywam "funkcjami"). To pole "treść.." jest tekstowe, do skopiowania. (Ale skopiować potrzebujemy tak na prawdę tylko GUID i platformę; nazwę można sobie zmienić, a funkcja:przycisk sobie potem uzupełnimy.)
Ponieważ grafika/obrazek pada nijak się miał do mojego Precisiona, na szybko nagryzdałem pi* rozmieszczenie przycisków i ich nazwy jakimi się zgłaszają.
Fajnie, tylko jak to odnieść do theCXsticka.
No podłączyć theCXsticka i AntiMicroX'em rozpoznać który przycik joya jak się zgłasza. ok,narysowane. np Fire to b2, a HOME to b7.
Mając oryginalną konfigurację podaną na stronie support, wiemy the400mini do sterowania korzysta z funkcji: a,b,x,y,back,start,leftshoulder,rightshoulder, zaś kierunki lewo-prawo/góra-dół: leftx, lefty . Te funkcje to nasze constans w tekstowym pliku konfiguracyjnym.
Mając rozpoznane który przycisk (np Fire) jak się zgłasza systemowi (b2), doszliśmy od końca do tego jaka funkcja mu jest przypisana w oryginalnym theCXsticku:
( wg schematu: \przycisk_joysticka\ funkcja:zgłoszona_nazwa_przycisku )
\Fire\ a:b2
\TOP\ b:b1
\<\ x:b3
\>\ y:b0
\MENU\ back:b6
\HOME\ start:b7
\V\ leftshoulder:b4
\Shoulder\ rightshoulder:b5
\kier. poziome joya\ leftx:a0
\kier. pionowe joya\ lefty:a1
(czyli: nacisnęliśmy klawisz Shoulder, AntiMicroX wykrył "b5", a wg oryginalnego wpisu konfiguracyjnego dla b5 jest funkcja rightshoulder (rightshoulder:b5)
No jak tak, to możemy sobie przypisać co nam się podoba, jakie przyciski ze swojego pada co mają robić. Logi.Precision ma tylko jeden dpad ale ze to z 10 przycisków. Dla mnie dosyć logiczne było przeniesienie klawiszy pierścienia (top,<>V) na klawisze 3142, przycisk Shoulder narożny w joyu na lewy róg pada, Fire na prawy róg. ale -co komu wygodnie.
Pod LogiPrecision przycisk Fire, co the400mini widzi funkcją a:, dałem na przycisk zgłaszający się b5 (na padzie to 6-tka).
W pliku tekstowym gamecontrollerdb.txt na pendrive jest więc wpis:
030000006d0400001ac2000010010000,Logitech Precision pad 4 the400mini,a:b5,b:b3,x:b0,y:b2,back:b8,start:b9,leftshoulder:b1,rightshoulder:b4,lefty:a1,leftx:a0,platform:Linux,
Dwie uwagi: Primo: nazwa pada nie jest istotna, można ją sobie edytować, to ine musi być dokładnie to co wyświetlił AntiMicroX. Secundo: tak jak jest w necie - dałem platformę na koniec wpisu.
Analoginicze poprawiłem sobie ustawienia mapowaina dla theGamePada. Tam może i wygodny Fire por przyciskiem A, ale ToP pod B i reszta rozrzucona- nie dla mnie, to ja postrzelam Fire działającym pod przyciskiem R narożnym. mod to zmiana przycisków przypisanych funkcjom a,b,x,y,left- i rightshoulder. wygląda tak:
03000000591c00002600000010010000,Retro Games LTD MODed THEGamepad THECXStick,a:b5,b:b0,x:b3,y:b1,back:b6,start:b7,leftshoulder:b2,rightshoulder:b4,leftx:a0,lefty:a1,platform:Linux,
No i co wspominałem: GUID dla theCXsticka i the GamePada jest identyczny, modując przyciski dla pada robi się kaszana na joysticku; więc albo theCX albo thePad.
Post's attachments20240405_122622_bazgroly.jpg 509.75 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
20240405_123925_antimicrox.jpg 918.92 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.