1,076

Bosz... Starczy Ci zwykły File Copier, może być 1.45, może być 1.60. Pamiętaj, że nie wszystkie xex-y tak czy inaczej da się wgrać przez magnetofon. I niektóre nie wymagają wykrzyknika ani żadnego innego loadera. Możesz jeszcze spróbować Super Śmiecia - o ile pamiętam dodawał własny loader.

Sikor umarł...

1,077 Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2024-03-31 20:48:45)

Dlatego pisałem abyś do generowania wav'ów pod Turgene używał plików CAS a nie XEX.
Całą masę takich plików, które na bank działają z magnetofonem znajdziesz na pigwie w kolekcji
Atari 8bit Preserved Software 2022-09-10 (są tam zarówno obrazy ATR/ATX jak i pliki CAS). Aby nagranie działało na nieprzerobionym magnetofonie wybierasz po prostu jako format STANDARD (jest tam chyba ikona amerykańskiej flagi).
Baaktra cały czas rozwija teraz extractor do plików - można już generować pliki XEX Turgenem, które po uruchomieniu na sio2sd nagrywają program w danym systemie Turbo na magnetofonie. Jest już Blizzard/2001/2000... myślę, że klasyczny zapis również zostanie dodany... wtedy będziesz miał problem z głowy.
Niestety - jak pisał Sikor nie ma pewności, że dana wersja file poprawnie się wczyta z magnetofonu. Ten sam problem występuję również na magnetofonach z systemem Turbo. Niejednokrotnie podczas backup'u jakiś taśm spotykam się z sytuacją, że tytuł przegrywa się kopierem bez problemu, a z magnetu nie startuje. Po przeniesieniu na dyskietkę, wszystko ładnie śmiga. Można oczywiście próbować w takich sytuacjach używać jakiś pakerów i ponownie tytuł nagrywać na kasetę... lub szukać innej wersji pliku XEX.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

1,078

Nie testowałem tych programów o których pisał Sikor. Sądziłem, że macie już jakieś wybrane, najlepsze rozwiązanie tego zagadnienia :)

Jeżeli chodzi o generowanie WAV i nagrywanie na kasetę z podłączonego do PC magnetofonu, to dokładnie to samo z CAS robi Altirra jak pisałem wyżej.

Poczekam zatem na tę poprawkę w której Turgen będzie generował XEX w normalnym systemie zapisu bez Turbo.

Dopóki jestem... wszystko jest możliwe.

1,079

Tylko po co? Na kasetę skopiujesz w normalu nawwet poprzez większość dosów. Kopiując jako urządzenie docelowe daj "C:". Nie wiem, po co komplikujesz sobie życie mając proste rozwiązania?

Sikor umarł...

1,080

To nie jest takie proste. Tylko kilka DOS-ów ma elementy sterujące, które pozwalają ustawić krótkie IRG dla urządzenia C:. A mniej ma możliwość wydłużania przerw między rekordami po blokach zawierających wektory INIT.

1,081

Może to nie jest odpowiedź na Twoje pytanie ale Fujinet obsługuje CAS'y.

1,082 Ostatnio edytowany przez Duracel (2024-04-01 21:04:12)

Sikor, albo ja czegoś nie rozumiem, albo Ty nie rozumiesz na czym polega mój problem.
Oczywiście, najprościej by mi było użyć Altirra z podłączonym deckiem do wyjścia audio w karcie muzycznej PC. Mam wysokiej klasy karte Asusa z wzmacniaczami operacyjnymi Burson i najwyższy model Decka Sony na Europe. Generalnie zgrywam na tym sprzecie muzykę na kasety w jakości zbliżonej do CD.

Ale pomijając iż jeden kanał stereo jest bezużyteczny, to chciałbym zgrać (sic!) pliki XEX na oryginalnym magnetofonie Atari. Chodzi mi tu o idealny skos głowicy jaki mam w XC11 oraz 100% kompatybilnością nieprzerabianego magnetofonu.

Jeżeli ja czegoś nie kumam (a jest takie wysokie prawdopodobieństwo) to powiedz mi jak mam zgrać biblioteke geir w XEX na kasety Atari z wykorzystaniem SIO2SD, nieprzerobionym XC11, Atari 65XE tak aby te kasety się wgrywały bez względu na rodzaj XEX'a.

W załączniku okładka którą wrzucam w surowym stanie bez nazw gier i stanu licznika. Mam kilka kolorów.

Post's attachments

Kaseta 1.pdf 399.28 kb, liczba pobrań: 9 (od 2024-04-01) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

1,083

Duracel, niestety Ty nie rozumiesz, nie każdy xex się nadaje na kasetę. Najprościej, jak już było omówione - zgtrać przez DOS i kopier, na przykład File Copier 1.45.
Ok, po kolei:
1. Tworzysz sobie na przykład ATR-a (na przykład 16MB, ja to robie przy pomocy MakeATR, ale wystarczy dowolny)
2. Nagrywasz DOS (inicjalizujesz) - osobiście preferuję MyDOS 4.53, ale dowolny obsługujący wielkość ATR-a
3. Dogrywasz do ATR-a dowolny kopier file-owy obsługujący pliki i magnetofon, wspomniany wykrzyknuk (możesz go zgrać z kasety na atr-a), pliki xex które chcesz przegrać
4. Podłączasz SIO2SD i magnetofon razem, bootujesz Atari z SIO2SD (klawisz OPTION, ATR jako D1)
5. Kopiujesz używając kopiera (jak wybierzesz kopier, podeślij tu jako załącznik - zbyt dużo, aby opisać jak każdy działa, zresztą nie każdy znam)
Oczywiście zakładam, że masz standardowy OS w Atari? (Qmeg na przykład ma wycięty handler C:, więc nie obsłuży magnetofonu  - choć nie wiem, czy wszystkie wersje, tak samo chyba HiSpeed OS). I jak piszę - nie każdy xex zadziała.
Aha, pamiętaj, że obsługując kopier zazwyczaj masz D: lub D1: i nazwę pliku dla stacji, C: dla magnetofonu. Jak nie dasz rady - odezwij się na początku maja, moze dam radę podjechać do Pruszkowa i zobaczymy organoleptycznie (rozumiem, że Pruszków koło Warszawy).

Sikor umarł...

1,084 Ostatnio edytowany przez Duracel (2024-04-01 21:59:31)

Mieszkam rzut beretem obok Gzynia. Ja z Tobą znamy się osobiście z Wapniaka i kiedyś spotkaliśmy się w Euro AGD (chyba tam pracowałeś, albo mi się ubzdurało ;).

Od 1 do 5 punktu procedura taka jak przy zgrywaniu dyskietek na PC za sprawą przystawki od Lotharka i stacji od Atari. Je też niedawno zgrywałem.

Generalnie cały czas krążymy w dyskusji wokół tego samego problemu, czyli "nie każdy XEX zadziała". Ja już zgrałem trochę tych kaset za pomocą THE BOSS i właśnie chodzi o to, że nie każdy XEX zadziała, a SIO2SD nie czyta CAS'ów :).

Myślałem nawet nad kupnem SDRIVE MAX'a, który jest chyba najtańszym urządzeniem które czyta CAS'y w trybie normalnego generowania sygnału jak z kasety, ale nie chce wydawać pieniędzy bez sensu na urządzenie tylko i wyłącznie do zgrania kaset, które po zgraniu do niczego mi się nie przyda ponieważ mam SIO2SD.

1,085

No dobra, bo teraz sprawa się wyjaśniła bardziej - piszesz XEX, a przeszliśmy na CAS. To zmienia postać rzeczy. Tak kojarzyłem, że się widzieliśmy, ale nie mogłem skojarzyć gdzie - Wapniak ;) W EURO AGD nigdy nie pracowałem ;)
Teraz tak - masz, jak sądzę - SIO2PC, skoro zgrywałeś "przystawką". To działa w dwie strony - teraz tak, SIO2PC można podłączyć do XFormera, a on czyta CAS-y. Nie testowałem, czy można do Altiry - wtedy miałbyś sprawę prostą - podłączasz CAS-a do Altiry, kopiujesz kopierem, potem odłączasz cas-a i poprzez SIO2PC nagrywasz na fizyczny magnetofon.
Inna opcja - CAS2SIO, to by Cię urządzało w 1000%: http://atariki.krap.pl/index.php/CAS - nie mam tego programu, trzeba poszukać.
Zajrzyj jeszcze tu: https://a8cas.sourceforge.net/ i tu: https://a8cas.sourceforge.net/ - oba linki z atariki.
Aha, nie skopiujesz tak zabezpieczonych kaset (specjalny kopier potrzebny).
Inna opcja jeszcze: zapytaj Gzynia o sdrive lub fujinet, może ma i pożyczy, nie wiem. Ewentualnie wybierz się z nim na sztab w piątek do Warszawy i popytaj ludzi - także tu w wątku o zlotach. Mnie najprawdopodobniej na sztabie nie będzie, ale nikła szansa jest.

Sikor umarł...

1,086

Panowie, litości, to jest wątek o Turbo Tapes, Carts & Hardware. Można przecież założyć inny :)

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

1,087

Wracając do tematu taśm turbo.
Mam TSFX dla rodziny AST.

1,088

Wracając do tematu taśm turbo.
Mam TSFX dla rodziny AST.

Post's attachments

000_Atari Tennis_ast_ast_proto001.xex 17.03 kb, liczba pobrań: 4 (od 2024-04-03) 

000_Diamondz (v1)_um_proto001.xex 34.62 kb, liczba pobrań: 2 (od 2024-04-03) 

1,089

Dzięki Baktra za kawał świetnej roboty! Masz naprawdę niezłe tempo pracy!

1,090 Ostatnio edytowany przez baktraaa (2024-04-04 13:59:19)

Kolejna paczka TSFX dla rodziny AST.
Wszystko to powinno działać. Naprawiono problem z czerwonym tłem. Tytuł TSFX wskazuje typ nagrania.

TURGEN 9.2.17
https://sourceforge.net/p/turgen/blog/2 … st-family/

Post's attachments

ast_tsfx_pack2.zip 31.69 kb, liczba pobrań: 4 (od 2024-04-04) 

1,091 Ostatnio edytowany przez Duracel (2024-04-06 10:21:53)

Jakiś Admin może przepiąć dyskusję od momentu w którym włączyłem się do dyskusji do nowego wątku?
Zaraz założę wątek - Nagrywanie kaset Atari w A.D. 2024.

1,092

Takie mam pytanie... @baktraa, czy byłoby dla Ciebie trudne dorobienie takieg self-extractora ale dla ... trybu normal? Tak po prostu? Coby można sobie było również w normalu nagrywać na kasety twoją technologią? Bo w obecnych czasach przy łatwo dostępnych urządzeniach typu SIO2SD czy cartach to jest o wiele wygodniejsze niż np. Boot Casette Maker, którego zwykle do tego używałem. Zwłaszcza, że on ma ograniczenie na długość XEX-a a Turgen nawet Numen poprawnie przerabia.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

1,093

perinoid napisał/a:

Takie mam pytanie... @baktraa, czy byłoby dla Ciebie trudne dorobienie takieg self-extractora ale dla ... trybu normal? Tak po prostu? Coby można sobie było również w normalu nagrywać na kasety twoją technologią? Bo w obecnych czasach przy łatwo dostępnych urządzeniach typu SIO2SD czy cartach to jest o wiele wygodniejsze niż np. Boot Casette Maker, którego zwykle do tego używałem. Zwłaszcza, że on ma ograniczenie na długość XEX-a a Turgen nawet Numen poprawnie przerabia.

Rozważany. Będę musiał wymyślić, jak zapisać bloki na taśmie za pomocą SIOV. Dokumentacja jest w najlepszym razie skąpa.

1,094

seban napisał/a:

No dobra... wiosnę czuć w powietrzu, marazm zimowy trochę minął, więc sądzę że pora zacząć się wygrzebywać z zimowych zaległości... w kolejce się nazbierało wiele zaległych materiałów, [...] na pierwszy ogień pójdzie zatem kaseta która wpadła mi w ręce przez przypadek,
[...]
I chyba to wszystko co chciałem napisać o tej kasecie. Ufff. Kolejny punkt z listy "to do" mogę wykreślić ;) Kaseta już została zgrana i przetworzona dość dawno temu, jednak dopiero teraz znalazłem czas i siły aby się ogarnąć i wyprodukować ten post.

Poczytałbym coś nowego :-) Zwłaszcza o którymś znajomym artefakcie ;-)

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

1,095 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2024-04-24 21:22:03)

bdubel.

1,096

@Duracel:
Zanim stworzycie samouczka jak replikować kasety z obrazów CAS, obejrzyjcie proszę filmik:
https://youtu.be/kWUBLQafCKE?t=19

1,097

uicr0Bee napisał/a:

Poczytałbym coś nowego :-) Zwłaszcza o którymś znajomym artefakcie ;-)

Mam nadzieję że już wkrótce coś mi się uda "wyprodukować".

ps) nie miałem pojęcia ze ktokolwiek pisze w tym wątku, żadne powiadomienia ani wiadomości z forum już do mnie nie docierają. Kiedyś wpadały do spamu, teraz nie ma po nich żadnego śladu.

1,098

Super, czekamy :)
ps) http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 60#p314260

1,099 Ostatnio edytowany przez pawelkrak (2024-06-12 15:43:21)

Pytanie mam do znawców co to za model T2000 w XC12. Dostałem taki magnetofon i nie mam wiedzy jak go używać z jakim oprogramowaniem itp.

Post's attachments

t2000-1.jpg 337.63 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

t2000-2.jpg 173.04 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Atari 1040STE+4MB(TOS 2.06PL)+SatanDisk+Gotek, Atari 65XE 1MB+XC12+CA2001+XC12(SIO2SD), Atari 65XE+CA2001, Atari 800XL+ 1050, Amiga 1200 KCS 3.2.2 + ACA 1233N (128MB)+FPU50Mhz+Indivision MK2, A1200+Pistorm32Lite, Amiga 500 Rev.6+0.5MB, Amiga 500 Rev.8.1 2mb Chip + PiStorm, Amiga 2000 rev6.2 + Vampire Firebird, C64C + Turbo Chameleon 64, UnAmiga 500 ... i zbieramy dalej ;)

1,100

na pewno nie kso-t2000. 2001,2000f też odpada, za dużo elementów na płytce.
dolnośląskie t2000? (kompatybilne z czeskim)