Z pewną nieśmiałością, chcę przedstawić kolejne wcielenie Atari ST w formacie Micro ATX.
Wiem, że x_angel już "popełnił" takie Atari i projekt został dokończony do stopnia używalności. Podoba mi się tutaj dodanie slotu ISA i wykorzystanie karty ET4000, oraz możliwość dorzucenia turbo zamiast oryginalnego CPU.
Ja podszedłem do całego projektu z trochę innymi założeniami. Płyta główna ma być mała, standardowo ma być proste turbo na pokładzie, mysz i klawiatura PC, sloty rozszerzeń, Slot Video na styl A2000, ATA HDD, 2x FDD i 4MB RAM. Wszystko na jednej płycie.
Ale może zamieszczę treść pliku Readme, który napisałem podczas rysowania schematu i PCB.
----------------------------------------
Atari ST w formacie microATX.
Myślałem o czymś takim około 2017 roku, zanim większość schematu i PCB wykonałem w oparciu o architekturę Amigi 500, 2000, 3000.
Niestety, architektura Amigi wymaga dużo dodatkowego sprzętu, aby uzyskać turbo, RAM, HDD itp.
Atari ST ma większość tego, co chcę na płycie głównej. 2 programowalne układy scalone przeznaczone są do adaptera klawiatury i myszy PS2 oraz adaptera IDE. Resztę można stosunkowo łatwo wykonać za pomocą dyskretnych układów scalonych. Mogę dodać bardzo prosty akcelerator (3 układy scalone), 4 MB pamięci RAM bez dodatkowego sprzętu (tylko rezystory i kondensatory), 2x PC FDD (proste połączenia, dyskietki HD wymagają 3 dodatkowych układów scalonych).
Szkoda, że nie widziałem tego lata wcześniej. Po prostu nie miałem zielonego pojęcia o czytaniu schematów i z jakiegoś dziwnego powodu nie myślałem o Atari ST jako o komputerze, z którego mógłbym korzystać po prostu dla zabawy. Za bardzo byłem zapatrzony w Amigę ;)
Myślę, że teraz nadszedł czas, aby to zmienić i rozpocząć ten projekt. Zobaczymy, czy zakończę to na naprawdę działającym sprzęcie.
Specyfikacja.
CPU - MC68000 16MHz
RAM - 4MB
FDD - 2x PC 720KB
HDD - 1x IDE
Gniazda:
- 1x PC PS/2 Mouse Port
- 1x PC PS/2 Keyboard Port
- 2x Joystick
- 1x Parallel Port
- 1x Serial Port
- 2x Midi
- 1x Audio
Sloty:
- 1x custom Video Slot
- 2x custom Expansion Slots
Extra:
- Real Time Clock
- TOS 2.06
----------------------------------------
Cały proces rysowania schematu i PCB trwał około 2,5 lat, od połowy 2021. Jednak idea siedziała mi w głowie od 2016/2017 roku. Niestety w tym czasie nie uznawałem Atari ST za komputer, który w prosty sposób może dać mi to co chcę, czyli:
- płyta główna w Micro ATX
- 2 stacje dysków na jednej taśmie
- IDE HDD, może CD-ROM
- max RAM
- proste turbo
- sloty rozszerzeń
- zegar czasu rzeczywistego
- klawiatura i mysz PC
Do tego wszystkiego doszło kilka dodatków, których nie planowałem:
- bufory na IDE
- Wavetable
- Lacescan
Całość została przygotowana ręcznie, beż żadnego autoroutingu, więc może zawierać pewne błędy logiczne. Z teog powodu rysowanie PCB zajęło mi mnóstwo czasu... A poprawki jeszcze więcej ;)
Płyta nie jest jeszcze zamówiona i zmontowana. Mam skromne opory przed dokonaniem tego kroku.
Potrzebowałem także jakąś nazwę dla tego projektu. Zastosowałem podobne nazewnictwo, jak przy "ZX Evolution", w skrócie ZX Evo... A tutaj mamy ST Evo...