Ponieważ się na tym zupełnie nie znam, tym łatwiej zatem przyjdzie mi się wypowiedzieć.
Nie mam I.S.Plate, ale Altirra to emuluje. W internecie da się znaleźć tak ROM stacji, jak i obrazy dyskietek z programami narzędziowymi. Pobawiłem się tym dzisiejszego wieczoru.
Ogólnie to działa jak podróba US Doublera: HS-index 10 ($0a), czyli 52 kbps. Odczyt leci właśnie z taką prędkością, ponieważ stacja ma buforowanie ścieżek.
Natomiast, w odróżnieniu od US Doublera i w ogóle wszystkich innych znanych mi stacji z jakimś turbo, nie znalazłem sposobu na sformatowanie dyskietki z szybkim przeplotem. Komenda formatowania z zadanym przeplotem US Doublera (f) nie działa, komenda formatowania z szybkim przeplotem XF-551 ($A1, czyli "!" w inwersie) zawiesza ten cały interes. Może istnieje jakaś specyficzna komenda tego rodzaju, ale jak dotąd jej nie znalazłem. Warp DOS 7.0 (który jest tanią przeróbką Atari DOS 2.0) też się niczym specjalnym tu nie posługuje, na polecenie "format" wydaje stacji zwykłe "!".
Obym się mylił, ale po tym, jak przez cały wieczór próbowałem się doszukać, w jaki sposób uzyskać owe mityczne 110 kbps (zakładając, że "118 kbps" oznacza w rzeczywistości HS-index 1 obliczony z jakimś niedużym błędem), zaczynam się obawiać, że zachodzi tu przypadek zupełnej pomyłki w obliczeniu szybkości transmisji.
Np. taki: bierzemy dzielnik $0A, liczymy go od 0, czyli wychodzi nam 11. W dokumentacji Pokeya wyczytujemy, że do wartości liczników należy doliczyć 4 (przegapiamy przy tym, że mamy licznik połączony, a wtedy trzeba doliczyć 7). Wychodzi nam 15. Przegapiamy też, że główny zegar trzeba podzielić przez dwa. Czyli: 1773446/15 = 118229,73 bity na sekundę. Rakieta.
W rzeczywistości zaś to jest 1773446/(10+7)/2 = 52160,17 bitów na sekundę = zwykły US Doubler.
Jak napisałem, obym się mylił :)
KMK
? HEX$(6670358)