Czy dwa pierwsze bajty rowne zero są wystarczającą przesłanką że bank jest nieużywany?
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » Detekcja wolnych banków ext.ram.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy dwa pierwsze bajty rowne zero są wystarczającą przesłanką że bank jest nieużywany?
Dlaczego akurat dwa? Jeśli w banku jest np. bitmapa z czarnym tłem u góry, to nawet i początkowy kilobajt może być zerami.
@dely: szukam prostej i szybkiej metody żeby znaleźć nieużywany bank pamięci. Zawsze mogę przeleciec wszystkie strony i sprawdzić pierwszy bajt. W sumie jest to nadal akceptowalny czas.
@xxl: Skąd pomysł ze coś takiego zakładam?
Zakładam ze skoro jest pusty to jest nieużywany.
Wiec jak byś to zrobił?
O ile wiem w A8 brak jest wbudowanego bądź tez uznanego za standard managera ext.ram. Większość programów i tak robi to co chce z ext.ram.
A ja dodam jeszcze, że w żadnym atari pamięć ta nie jest czyszczona przy starcie, więc... :P
Zakładam ze skoro jest pusty to jest nieużywany.
co jest błędem
O ile wiem w A8 brak jest wbudowanego bądź tez uznanego za standard managera ext.ram. Większość programów i tak robi to co chce z ext.ram
no i wlasnie odpowiedziales sobie sam...
Czyli moje założenie jest błędne i jednoczesne nie jest błędne. Wg arytmetyki kwantowej na 6502 puki tego sam nie ustalę i uznam za standard nie ma żadnego standardu.
Właśnie uznałem to za standard.
A ja dodam jeszcze, że w żadnym atari pamięć ta nie jest czyszczona przy starcie, więc... :P
Przy zimnym starcie (prawdziwym) *powinna* być czysta.
A potem ... o tym potem jak dotrę chociaż do etapu PoC.
Przy zimnym starcie (prawdziwym) *powinna* być czysta.
Nie ma gwarancji, nawet jeśli po krótkotrwałym wyłączeniu/włączeniu prądu komputer zrobi cold boot to w pamięci rozszerzonej mogą być śmieci bo nic tego nie zeruje.
https://github.com/tebe6502/Mad-Pascal/ … b/misc.pas
DetectMem
@tebe
Dzięki. Pewnie się przyda.
@xxl
Podaj wiec proszę swoje rozwiązanie.
Mądrzenie się nie wnosi nic do tematu. Szukanie dziury w całym także nic nie wnosi.
a w temacie zawartosci bankow to urzadzenie podlaczone do szyny ktore moze symulowac rozszerzenue pamieci moze miec wlasne zasilanie i wylaczenie kompa nic tu nie zmienia.
Lub też posiadając dowolne rozszerzenie z cold reset możesz komputera nie wyłączyć nawet przez kilka dni (np. na party)
Uważam, że pytanie początkowe nie do końca ma sens
Jeśli korzysta się z systemu, który coś w tych bankach umieszcza i nimi zarządza (SpartaDOS?) to należy użyć funkcji tego systemu do określenia ilości dostępnych oraz numerów banków.
Jeśli nie korzysta się z takiego systemu, to wszystkie banki są nasze :)
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Mam teraz niemal 100% pewności ze to chcę zrobić ma sens :)
Nie ma czegoś takiego, jak czysty bank pamięci, bo nikt ich nie czyści po RESET (i słusznie, bo inaczej żaden ramdysk nie przetrwał by RESETu), a zarządzanie nawet jak jest to przy zwalnianiu niczego nie czyści bo i po co?
Więc wszystko jest Twoje! :D
A jak chcesz być grzeczny i ograniczyć ryzyko uszkodzenia czegoś, to bierzesz procedurę http://atariki.krap.pl/index.php/Obs%C5 … 4%99ci_RAM , wykrywasz ilość XRAM i pakujesz się do tylu pierwszych z listy ile potrzebujesz do swoich celów.
Był, ale to jak już ktoś chce być nie tylko grzeczny, ale i dodatkowo bardzo miły.
Edit: A niektóre takie wybieraczki sprawdzały czy załadowany jest SDX i w jakiej konfiguracji http://atariki.krap.pl/index.php/Progra … mi%C4%99ci a nawet zaznaczały bank systemowy jako potencjalnie niedostępny.
szkoda, ze takie oprogramowanie nie jest zgodne z wytycznymi pato czyli:
"prace, które korzystają z pamięci rozszerzonej, muszą umożliwiać zmianę użytych banków - może to być realizowane np. przez wybieraczkę, dodatkowy plik konfiguracyjny lub poprzez dodatkowy blok, który będzie zawierać numery banków (taki blok nie wlicza się do limitu długości pracy w konkursach, które zawierają takie ograniczenie), zawsze należy pozostawić 2 wolne banki PortB dla celów SpartaDOS X,"
oraz:
"Atari ma wspaniałą architekturę, która umożliwia współdziałanie różnych pamięci zewnętrznych i rozszerzeń - tworzenie prac, które nie działają z nimi nie jest zgodne z tym regulaminem,"
a wiec oprogramowanie musi badac obecnosc dowolnego dosa z jego ramdyskim oraz jego konfiguracje.
Otwieramy szampana! W końcu padło określenie "pato"!
XXL, starzejesz się chyba. Dopiero w 7. poście w wątku? Chłopie, co tak późno?
Jeśli pojawi się jeszcze jeden post powodujący niepotrzebną dyskusję, a nie związany z tematem, to będę interweniował.
Moim skromnym zdaniem dyskusja byłaby dużo krótsza, gdyby w pierwszym poście padło pytanie wprost. A tak to jest miejsce na snucie domysłów. Wg mnie na tak postawione pytanie powinna być odpowiedź "Nie" i zamykamy temat.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » Detekcja wolnych banków ext.ram.
Wygenerowano w 0.023 sekund, wykonano 69 zapytań