Retro Scaler 2x jest wiernym klonem 1:1 Retro TINK 2x, zarówno jeśli chodzi o HW jak i o SW (v3.2), więc mało prawdopodobne jest aby robił cokolwiek inaczej. Żadnych pionowych linii nie zauważyłem.
Retro Scaler 2x przynajmniej ma realistyczną cenę, porządną obudowę i... wyłącznik ;) Ja to widzę tak, że autor oryginału grubo przesadził z ceną i został ukarany za swoją pazerność. Poza tym, o ile wiem, opracował to urządzenie ze wsparciem społeczności, a potem próbował go zamknąć i skomercjalizować.
Co do chińskich konwerterów - one się nadają do dem, czy "pracy", ale nie do grania. Mam dwa inne konwertery (Jeden RGB i jeden Composite/S-Video), które dają bardzo ładny obraz, ale wprowadzają też kilka ramek opóźnienia.
OSSC czy Medusa to już dużo droższe urządzenia. Zresztą OSSC akurat nie jest najlepszym wyborem dla źródeł innych niż RGB. Niewątpliwą ich zaletą jest jednak uniwersalność, no i OSSC jest w pełni Open HW/SW.
Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.