Pisałem przez forum. Wieczorem jeszcze raz skrobnę.
EDIT: Poszło
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Dogrywka NOVA adapter ET4000
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pisałem przez forum. Wieczorem jeszcze raz skrobnę.
EDIT: Poszło
Nadal nic. Napisałem do Ciebie na adres, który masz w profilu.
Udało się :)
1. dely
2. Sikor
3. goolash
4. sqward
5. VLX
6. Jacques
7. AdamK
8. uicr0Bee
9. Yezy
10. Pablozp
11. Simon / viking272
i na razie na tym koniec.
EDIT: Sikor, goolash wysłałem PW z kilkoma pytaniami :)
Odpowiedziałem - w PW niestety nie znalazłem pytań... Ale liczę na dogrywkę ;) (z pytaniami).
Karta jest już u mnie. Działa, tylko wymaga doktoryzowania się z krzyżackiego :)
Temat był omawiany, ale przypomnę :)
Kopiujemy do katalogu AUTO następujące pliki:
- EMULATOR.PRG
- EMULATOR.BIB
- XMENU.PRG
- STA_VDI.PRG
- STA_VDI.BIB
UWAGA! Ważna jest kolejność kopiowania plików PRG, najpierw EMULATOR, potem XMENU i na końcu STA_VDI. Jak ktoś używa np. XBOOT to łatwo ustawić kolejność uruchamiania.
Na początku NIE kopiujemy pliku MENU.INF, gdyż tam może być zapisane ukrycie MENU i trzeba wcisnąć kombinację klawiszy, aby się pojawiło. Dlatego tego pliku nie kopiujemy.
Samo XMENU wygląda tak:
A gotowy katalog AUTO można pobrać z załącznika (plik ZIP) - wersja dla MSTE.
U mnie te drivery, które podesłał Artik nie działają. Tzn. działają, ale obraz jest wyjątkowo nędznej jakości i działa tylko jedna rozdzielczość. Przesiedziałem cały wczorajszy wieczór i nic normalnie wyglądającego nie udało mi się uzyskać, mimo pomocy Artika. Widać mam dziwną Megę :)
Natomiast działają od razu drivery z innego miejsca. Jak zrobić, żeby działało:
1. Przechodzimy tu: https://silicon-heaven.org/atari/nova/MegaSTE/
2. Wybieramy odpowiedni układ https://silicon-heaven.org/atari/nova/MegaSTE/ET4000/ , do karty od Artika pasują ET4000_T8,
3. Wrzucamy do AUTO pliki w odpowiedniej kolejności:
- EMULATOR.PRG
- EMULATOR.BIB
- MENU.PRG
- MENU.INF
- STA_VDI.PRG
- STA_VDI.BIB
4. Plików VMG.* z tego archiwum na razie nie wrzucamy.
5. Przechodzimy tu: https://silicon-heaven.org/atari/nova/Tools/
6. Ściągamy najnowsze wersje programów MENU_E.PRG, NOVA_COL, VMG.
7. Ściągnięty plik MENU_E podmieniamy w AUTO
8. Pliki NOVA_COL i VMG wrzucamy gdziekolwiek - najlepiej do katalogu z użytkami.
NOVA_COL służy do kalibracji obrazu, jako przyspieszacz myszy itp. VMG służy do tworzenia trybów graficznych.
Dobrej zabawy i podziękowania dla Artika za wielką pracę, którą wykonał!
Jeszcze dorzucę wyniki w najkorzystniejszej (chyba) rozdzielczości.
Przydałoby się jeszcze, na wszelki wypadek, sprawdzić czy karta działa także w TT.
Sprawdziłem, działa.
U mnie te drivery, które podesłał Artik nie działają...
Pewnie namieszałem coś z układem DAC, na innym sprawdzałem, a inny poszedł. Wszak wersja sterowników zależy od DAC'a.
Nie ma sterowników na stronie Idka do układu SC11487 a to chyba najpopularniejszy (jedyny ?) DAC 32k w obudowie DIP.
Sprawdziłem i na szczęście działają inne sterowniki, jak choćby T4 czy T8.
EDIT:
Jakby ktoś chciał sobie zrobić maskownicę w innym kolorze to załączam pliki 2D i 3D. Moje są cięte z pleksi 3mm.
1. dely
2. Sikor
3. goolash
4. sqward
5. VLX
6. Jacques
7. AdamK
8. uicr0Bee
9. Yezy
10. Pablozp
11. Simon / viking272i na razie na tym koniec.
EDIT: Sikor, goolash wysłałem PW z kilkoma pytaniami :)
12. dragmar ( za pozwoleniem artik-wroc )
11. Simon / viking272
Dziękuję artik-wroc, już mam login :)
Jestem bardzo podekscytowany Twoim projektem
już mam login :)
Tylko zapomniałeś miecza :P
A ja kartę odebrałem i wygląda super. Ale podłączę za jakiś czas dopiero niestety :/ Chwilowo teściowa u mnie w domu i nie za bardzo mam jak podłączyć TT-kę, a chcę sobie ją ponownie na stałe ustawić.
Coś przegapiłem w sprawie cen i płatności, czy @artik-u kontaktujesz się pojedynczo w kolejności na liście? Ile odłożyć z wypłaty?
Nic nie przegapiłeś :) Odezwę się, jak już będę miał gotową sztukę nr 8. Na tę chwilę ostatnio osobą do której napisałem jest sqward. Tyle było płytek, więc teraz trzeba poczekać.
Kolejne wieści z placu boju:
Jeśli zauważycie śmieci zostające na ekranie po korzystaniu z menu górnego, o takie:
...to należy wyłączyć XCONTROL.
Spróbuj innych sterowników, gdyż u mnie działa prawidłowo XCONTROL i tak się dziać nie powinno.
EDIT: Pytanie z innej beczki. Czy pamięć na karcie zawsze jest zapisywana "od początku" ? Innymi słowy, jeżeli obraz jest nieprawidłowy w rozdzielczości, która wymaga np.300kb to można założyć że błąd jest na pierwszym 0,5MB?
Tak, aby łatwiej było namierzyć wadliwą kość.
Rozdzielczości mono są OK, natomiast 640x480 w 16 kolorach już nie. A to jeśli dobrze liczą wymaga 153600 bajtów.
@artik-wroc: 6! znajdzie się jeszcze jedna sztuka?
4. sqward
5. VLX
6. Jacques
7. AdamK
8. uicr0Bee
9. Yezy
10. Pablozp
11. Simon / viking272
12. dragmar
13, saulot
Dopisać zawsze można.
Została mi jeszcze jedna wysyłka i muszę to wszystko przemyśleć od początku. Czy jeszcze mam czas (i chęci) na dłubanie, bo jest to pracochłonne przy moim warsztacie.
Aaa! Nie rozmyślaj się akurat teraz, jak jestem następny! :(
1. dely
2. Sikor
3. goolash
4. sqward
5. VLX
6. Jacques
7. AdamK
8. uicr0Bee
9. Yezy
10. Pablozp
11. Simon / viking272
12. dragmar
13, saulot
14. Cyprian
Hi,
I noticed some comments on Atari-Forum regarding the Nova drivers on Mega STE, in that there sometimes is a crash when copying data to floppy and moving the mouse. Maybe those that have a card could help test?
It seems to be noticeable on the VME Adaptor but I wondered if its seen on VME Nova graphics card?
Problem/bug with Nova VME adaptor with ET4000 and Atari Mega STE by copy/delete files to/from a DMA device like Floppy or ACSI device ...
Copy Files from IDE Master to IDE Slave with move the mouse = ok
Copy Files from IDE to USB Stick (LightningVME) with move the mouse = ok
Copy Files from IDE to Floppy with move the mouse = hangs or maybe reset
Copy Files from IDE to ACSI SCSI Drive with move the mouse = hangs or maybe reset
All the same with NVDI ET4000 and the Nova Driver.
Thanks!
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Dogrywka NOVA adapter ET4000
Wygenerowano w 0.037 sekund, wykonano 59 zapytań