Chciałem wczytać grę w Altirra z pliku cas, grę poprzedza loader(!), po wczytaniu loadera plik się dalej nie wczytuję, próbowałem różnych ustawień wirtualnego magnetofonu ale problem pozostaje ten sam. Jest jakiś sposób na wczytywanie plików cas z loaderem w tym emulatorze?

2

A kto zrobił ten .cas, z jakiego źródła i czym? Jeżeli to dump z kasety, to czy na kasecie też był "!" i tak gra "wchodziła"?
Załącz całość, to na pewno ktoś zbada.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

3

Być może to dump z moich kaset, które lata temu (jeszcze pod starym kontem, do którego dane przepadły) robił Stryker.
Coś mi chodzi po głowie, że z tym loaderem był jakiś problem w przypadku cas'ów.
Kurczaczki, jeśli to to, to koło 20 lat już minęło :O

4 Ostatnio edytowany przez klopeks (2024-01-17 07:07:07)

W załączeniu plik cas. Jak nagrywam na kasetę w Audacity gra chodzi na komputerze, w emulatorze zatrzymuje się na loaderze.

Post's attachments

Juno First Konami Datasoft.cas 50.32 kb, liczba pobrań: 3 (od 2024-01-17) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

5

To chyba nie z mojej kolekcji, chociaż tyle tego było.
Odpalasz przez START+OPTION? Bo u mnie działa. znaczy przynajmniej przechodzi wykrzyknik i dalej się wczytuje. Czasu nei starczyło na pełen test.

Ewentualnie spróbuj założyć nowy profil sprzętowy w alttirze, może tu się coś posypało.

6

altirra v4.20, wszystko ładnie się wczytuje

7

Wydaje mi sie na 99% że  "blokada" po wykrzykniku związana jest z ROMem jaki jest załadowany do emu/kompa

.

8

no , romy ,sysopy, oryginalne, z xformera wyciągnięte

9

Doświadczam zawieszania się w Altirrze, gdy ATARI BASIC nie jest wyłączony.

10

Chyba jednak włączony BASIC był winny, baktraaa miałeś rację. Po zresetowaniu ustawień emulatora gra śmiga, dzięki.

11

Raczej pomógł reset, bo mam włączony basic i wszystko się wczytuje.

12

Zgrd napisał/a:

Czasu nei starczyło na pełen test.

Można podczas wczytywania trzymać F1 :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

13

Ale przypomniałem sobie o tym jak już czasu nie było, w każdym bądź razie sprawdziłem potem 2 raz i wszystko śmiga.

ps. Co za przyjemność używać F1 skoro już decydujemy się na taką formę wczytywania ;)