Witam,
Czy ktoś może polecić program na dyskietkę który przetestuje pamięć ram komputera i ewentualnie coś dodatkowego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » Tester Pamięci Ram
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Czy ktoś może polecić program na dyskietkę który przetestuje pamięć ram komputera i ewentualnie coś dodatkowego?
Zajrzyj do tego wątku, program do testowania pamięci nazywa sie YAART
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=19036
Jeśli komp nie startuje poprawnie to żaden program nie pomoże. Jeśli startuje z problemami to też może się okazać, że programu nie uruchomi. W takich sytuacjach tylko cart - ale, niestety, też bez 100% pewności sukcesu.
Komputer się uruchamia i wczytuje programy z dyskietki jednak mam 512 kb ramu a chciałbym dołożyć więcej dlatego taki program jest jak najbardziej przydatny.
Kroll dzięki za pomoc. Dyskietka już przygotowana i czeka na wypalenie. Czy jakimś programem da się przetestować DMA czy jest całkowicie sprawne. Mam tu na myśli program mieszczący sie na dyskietce. Nie mam na razie osprzętu do tego atari poza myszkami joyem i skanerem ręcznym ;)
Nie wiem czy zakładać nowy post bo mam następujący problem. Ram dołożony przetestowany , 100% sprawności.
Po załadowaniu lotusa dla ste z czasem pojawiają się artefakty ( połowa samochodu , brak przeszkód )
Podczas ładowania gry batman the movie wyskakują 2 bomby ( zaraz przed rozpoczęciem etapu ).
Czego to może być problem i gdzie szukać rozwiązania.
Co do Lotusa, to mi przyszło na myśl, ale nie wiem czy az takie błedy u niego wyskakiwały, nie pamietam dokładnie co, ale one wynikały z Tego że mial TOS-a US nie (UK) czyli 60 Hz, wystarczyło że w katalogu AUTO umiescił program ustawiającu 50 Hz.
Poza tym jaka konfiguracja, z pierwszego postu wynika że z dyskietki uruchamiasz ?
Stację dyskietek naprawiłem. Dołożyłem pamięć ram i przetestowałem. Zostało wykonanych ponad 250 testów. Komputer ma 1 Mb ramu. Płyta ma rok produkcji 1989. CA4003290 rewizja.
Na samym początku mam taki pomysł żeby poprawić luty pod układami scalonymi i wymienić kondensatory elektrolitycznie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » Tester Pamięci Ram
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 61 zapytań