1 Ostatnio edytowany przez laborant (2023-12-20 22:09:14)

Próbuję skonwertować filmy avi aby odtwarzać je na avgcarcie. Napotkałem jednak problem - po chwili oglądania zaczyna rozjeżdżać się dźwięk z obrazem i przesunięcie to narasta z biegiem czasu odtwarzania. Dane konwertuję virtualdubem wg opisu Phaerona i z użyciem jego narzędzi (paltools - mux50n.exe, encaudio60.exe, encvideo50n.exe).

Paltools to jakaś stara paczka z bodajże 2017, którą znalazłem na atariage. Czy ma ktoś jakąś nowszą wersję, może lepiej dopracowaną? Albo może sam plik encaudio50.exe?  Wydaje mi się, że dla PAL powinien być użyty encaudio50.exe a encaudio60.exe to raczej dla  NTSC - pewnie przez to rozjeżdża się dzwięk.

2

użyj encaudio50.exe.

Kontakt: pin@usdk.pl

3

No właśnie użyłbym, gdybym miał. Ma ktoś może? Ja nigdzie nie znalazłem innego pliku niż encaudio60.exe.

4

Ej, ale ja też mam encaudio60 z paczki Phareona, o co biega

grzybson/SSG^NG

5

to chwila, jak wrócę na bazę to popatrzę w konfig vduba.

6

Podpinam się do tematu :)

7

Ja używam co prawda linuksowego toolchaina ale mam w nim encaudio60 a nie encaudio50. I wszystko poprawnie się koduje i działa. Z binarek DOS/WIN mam tylko encvideo50n.exe+encaudio60.exe

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

8 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2023-12-21 20:07:40)

A tu masz movplay, który dobrze gra; te stare świszczą i świerszczą.
https://github.com/jhusak/avgcart_avfplay/tree/master

A tu jakby co dla SIDE/SIDEII
https://github.com/jhusak/side-sideII-a … ree/master

9 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2023-12-21 20:17:02)

Problem zapewne leży w VirtualDub i parametrach. Toolchain linuksowy działa lepiej.

https://github.com/jhusak/sh-avf-encode … /README.md

10

Pin napisał/a:

użyj encaudio50.exe.

Przepraszam, pomyliłem się. Mam encaudio60.exe ale po konwersji finalnie nie mam żadnych problemów ze synchronizacją audio. Używam SIDE2 i playera Kuby Husaka. Polecam, gra też na COVOX ;)

11

Pomęczyłem jeszcze dalej encaudio60.exe skoro jest właściwy, ale przygotowując dane nowszym Virtualdubem 2.x (jakiś czyjś fork na bazie oryginalnego 1.x). Teraz AVF wychodzą już dobrze. Tak więc faktycznie coś stary v-dub w połączeniu z nowymi avi (bądź tymi konkretnymi plikami) nie trybił jak trzeba.

No to już mogę oglądać ulubione teledyski na Atari :)

Dziękuję za wskazówki.

12 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2023-12-21 23:47:44)

Ośmielam się twierdzić, że filmy z linuksowego toolchaina są lepszej jakości - nie mają plam kolorowych, bo mają dithering na chromie i lumie. Chyba, że virtualdub też poszedł w tę stronę (kiedyś tak nie było).

13 Ostatnio edytowany przez laborant (2023-12-22 18:06:52)

Te z VD wydają się całkiem ok, ale spróbuję toolchaina w wolnej chwili po świętach - jak będą lepsze, to pod linuxem będę robił :-)